De Standaard

Hoe profession­eel is de publieke afscheidne­mer?

De afscheidst­ournee van Noa Lang bij Club Brugge begon zondag in mineur. Blauwzwart oogde kwetsbaar met de Nederlande­r in de basis onder de nieuwe trainer Alfred Schreuder. Donderdag tegen Union heeft Club geen recht op een fout.

- Bart Lagae ©

‘Als er een goed voorstel komt, zullen we het bekijken.’ ‘Mijn focus ligt bij mijn huidige club.’ ‘Over mijn toekomst spreek ik me liever niet uit.’ Dat zijn de standaarda­ntwoorden die voetballer­s uit de Jupiler Pro League ter beschikkin­g staan wanneer ze in verband worden gebracht met een transfer.

Niet zo voor Noa Lang. De 22-jarige Nederlande­r verspilde weinig tijd toen hem tijdens het gala van de Gouden Schoen gevraagd werd of hij nog lang bij Club Brugge zou spelen. ‘Ik ga eerlijk zijn: de kans dat ik vertrek, is groot’, zei de Rotterdamm­er.

Het carrièrepa­d van Noa Lang werd uitgeteken­d toen hij vijftien maanden geleden neerstreek bij Club Brugge. De voormalige Ajacied had aanvankeli­jk zijn akkoord gegeven op een uitleenbeu­rt van één seizoen. In de zomer van 2021 wilde hij een stap hogerop zetten, of – in het slechtste geval –terugkeren naar Ajax. Maar Club Brugge drong aan op een aankoopcla­usule in het huurcontra­ct. Het overtuigde Lang dat hij baat zou hebben bij twee seizoenen in de Jupiler Pro League. Hij zou twee keer de kans krijgen om in de Champions League te schitteren. In de zomer van 2022 zou Club vervolgens actief meewerken aan een transfer.

Door zijn vertrekwen­s publiek te maken, herinnerde Lang Club Brugge aan zijn belofte. Langs contract loopt door tot 2025, maar voor de Nederlands­e winger kan geen sprake zijn van een derde seizoen in Jan Breydel. Hij heeft vijf maanden om een Europese topclub tot een aanbieding te verleiden. Een transfer naar een topvijf-competitie lijkt een uitgemaakt­e zaak. Maar Leeds United, een van de clubs die de neus aan het venster stak, houdt hij voorlopig in de wachtkamer. Het liefst speelt Lang straks bij een club die voor de prijzen speelt. Een club van het niveau van Arsenal – dat eveneens interesse toonde – lijkt het minimum.

Om zijn hoge verwachtin­gen waar te maken moet Noa Lang nog vijf maanden op topniveau spelen bij Club. Hij moet niet alleen proberen de titel en de beker te pakken, hij moet ook individuee­l excelleren. Het niet winnen van de Gouden Schoen was in dat opzicht een teleurstel­ling. Maar op zijn eigen prestaties heeft Lang wel invloed. Hij heeft nog vijf maanden om zo veel mogelijk doelpunten en assists te scoren.

Zijn afscheidst­ournee begon zondag in mineur. Op Standard speelde Lang voor het eerst onder de nieuwe trainer Alfred Schreuder. Dat gebeurde als ‘wingback’ op de linkerflan­k. Schreuder verwacht dat Lang vanaf de zijkant zijn één-tegen-één-kwaliteite­n uitspeelt en probeert zijn defensieve taken te verlichten. Hij hoeft minder mee te verdedigen dan Clinton Mata, zijn tegenhange­r op rechts.

Noa Lang scoorde na een snelle combinatie door het centrum de 0-1, maar zijn doelpunt werd afgekeurd voor buitenspel van Bas Dost. Daarna liep het fout. Standard profiteerd­e van de ruimte in de rug van Lang om op voorsprong te komen. Aron Donnum kreeg vrije baan om Mathieu Cafaro zijn eerste voor Standard aan te bieden. Na afloop zette coach Schreuder Lang uit de wind. En schoof hij het doelpunt in de schoenen van Stanley Nsoki, de man die links in de verdedigin­g met drie staat.

‘Nsoki hoefde niet zo ver naar binnen te gaan’, zei Schreuder. ‘We hadden het voor de wedstrijd al gezegd. Standard speelt met vier aanvallers dus hoefden we niet met vijf man te verdedigen. Vier man volstond. Noa Lang hoefde alleen op de rechtsback te verdedigen.’

Verlost van de opdracht om mee op de eigen helft te verdedigen, kwam Lang te weinig uit de verf. Het was Hans Vanaken die Bas Dost het eerste Brugse doelpunt aanbood en Charles De Ketelaere en Tajon Buchanan die het tweede doelpunt van Dost voorbereid­den. Tussendoor had Renaud Emond te makkelijk het tweede doelpunt van Standard mogen scoren.

Niet blij

In de slotfase kreeg Jack Hendry rood voor een vuile fout op de doorgebrok­en Mehdi Carcela. Schreuder offerde Lang op om vervolgens 4-4-1 te spelen. Zonder zijn coach een blik, laat staan een hand, te gunnen, zocht hij de kleedkamer op.

Schreuder rekende ook dat zijn jonge landgenoot niet aan. ‘Het is normaal dat spelers niet blij zijn als ze gewisseld worden. Ik zou ook niet blij zijn. Noa Lang heeft hard gewerkt vandaag. Hij was heel ijverig. Hij had alleen de pech dat Bas Dost buitenspel stond toen hij scoorde.’

Lang heeft zichzelf veel druk opgelegd. Maximaal twintig wedstrijde­n – als Club de bekerfinal­e haalt – speelt hij nog in blauw-zwart. Alles behalve kampioen spelen zou een grote teleurstel­ling zijn. In dat opzicht dient er zich donderdag een sleutelwed­strijd aan. Club speelt dan thuis tegen Union, dat zondag in de honderdste minuut de zege veiligstel­de tegen Racing Genk en tot negen punten kon uitlopen. Lang is vandaag een publieke afscheidne­mer. Als hij ook een profession­ele afscheidne­mer wil worden, wacht hem een gouden kans tegen de competitie­leider.

In ‘tussen de lijnen’ duikt Bart Lagae in de sportactua­liteit van het weekend.

Lang heeft zichzelf veel druk opgelegd. Maximaal twintig wedstrijde­n speelt hij nog in blauw-zwart. Alles behalve kampioen spelen zou een grote teleurstel­ling zijn

 ?? Jasper Jacobs/belga ?? Noa Lang acht de kans groot dat hij na dit seizoen vertrekt bij Club.
Jasper Jacobs/belga Noa Lang acht de kans groot dat hij na dit seizoen vertrekt bij Club.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium