De Standaard

Diest voert PFAS-onderzoek uit op drie sites

DIEST Het bijkomende onderzoek naar de aanwezighe­id van PFAS op drie sites in Diest start in het voorjaar. Dat heeft het stadsbestu­ur meegedeeld.

-

Naar aanleiding van de bodemveron­treiniging rondom het terrein van 3M in Zwijndrech­t maakte Diest vorig jaar een inventaris op met de plaatsen waar mogelijk PFOS of PFAS in de bodem zit. Zeventien punten zijn zo in kaart gebracht. Na een verkennend onderzoek in juni 2021 kreeg de stad de melding dat bijkomend onderzoek nodig is in drie afgebakend­e zones: het brandbluso­efenterrei­n in de Schaluinst­raat, het terrein van de vroegere brandweerk­azerne aan de Verversgra­cht en het terrein aan de Nijverheid­slaan 13.

De stad stuurde een brief naar 2.500 adressen. Op een informatie­vergaderin­g legde schepen van Leefmilieu Rick Brans (Open Diest) van Diest de adviezen aan de betrokken inwoners uit. ‘Het gaat om voorzorgsm­aatregelen’, zegt hij. ‘Er is geen reden tot paniek.’ Het onderzoek gebeurt door het studiebure­au Sweco. Marc Vankerkom van het studiebure­au: ‘We zullen in de zones stalen nemen van de bodem en van het grondwater. Bij personen die groenten kweken en kippen hebben lopen, zullen we van die groenten en eieren stalen nemen’, zegt hij.

De resultaten van het onderzoek worden tegen het einde van het jaar verwacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium