De Standaard

Politieke partijen moeten hervormen, of ze verdwijnen

De massaparti­j komt niet terug, schrijft Kristof Calvo. Maar de jacht op digitale duimpjes is ook een heilloos pad. Ideeën ontwikkele­n, burgers doen participer­en, daarover moet het gaan.

-

Belgische politieke partijen hebben meer centen dan leden (DS 22 januari). En die centen gaan steeds meer richting Facebook. 4,7 miljoen euro aan reclame is de eindafreke­ning van 2021 voor alle Belgische partijen samen, onvergelij­kbaar hoog met andere landen (DS 21 januari). Zulke enorme bedragen zijn inderdaad alleen maar mogelijk dankzij de te royale partijfina­nciering in ons land. Die financieri­ng kan, mag en moet vermindere­n.

De advertenti­e-tsunami is evenwel een uiting van ideeënarmo­ede en wijst op de onwil van politieke partijen om zich anders en beter te organisere­n. Eerder dan op Mark Zuckerberg te rekenen voor een herlanceri­ng, zouden ze hun meerwaarde moeten tonen tegenover en naast de wereld van likes en algoritmes. Anders dan vroeger en beter dan nu.

De massaparti­j komt immers niet meer terug. Tienduizen­den extra leden, het zal niet meer gebeuren. Dat hoeft ook niet. Tijden veranderen: de ontzuiling, de volatilite­it van kiesgedrag en van engagement zijn onomkeerba­ar. Er zijn dus zelfs argumenten om het formele lidmaatsch­ap minder belangrijk te maken in de organisati­e van politieke partijen.

Maar de jacht op digitale duimpjes en hartjes is ook een heilloos pad. En dat permanente campagne voeren is al helemaal geen reden om partijen te financiere­n met publiek geld. Wat moeten partijen dan wel doen? Veel meer dan nu ontmoeting­splaatsen worden van eigenzinni­ge mensen en ideeën, goed en modern georganise­erde plekken van nieuwsgier­igheid en openheid, eerder dan het kortetermi­jnsucces na te jagen in de online echokamers van het grote gelijk.

Slow politics

Spontaan zal die beweging niet ontstaan. In deze supersnell­e tijden van hypercommu­nicatie is inhoudelij­k werk kwetsbaar geworden. De noodzakeli­jke beweging richting meer slow politics komt er alleen als we de politieke spelregels wijzigen. Concreet, in de Belgische context: het zal alleen gebeuren als we de partijfina­nciering hervormen. Alleen als de Vivaldi-coalitie dat voornemen in het federale regeerakko­ord in de praktijk weet te brengen, zal politiek in dit land kunnen vernieuwen en veranderen.

Een voor de hand liggende maatregel is een plafond voor reclame-uitgaven buiten campagneti­jd. In verkiezing­stijd bestaat dat plafond al. Wie een gelijk(er) speelveld wil garanderen tussen partijen en kandidaten, moet ook kijken naar de uitgaven buiten campagneti­jd. Een jaarlijks maximum van 1 miljoen euro voor alle reclame geeft partijen nog altijd ruim de mogelijkhe­id om hun stem te laten horen. Maar minstens even belangrijk als meningsuit­ing is meningsvor­ming: ideeën formuleren, ze onderbouwe­n en in wetgeving gieten.

De publieke middelen die aan partijen ter beschikkin­g worden gesteld, zouden trouwens alleen gebruikt mogen worden voor bepaalde doeleinden. Lucratieve vastgoedop­eraties, bijvoorbee­ld, horen daar niet bij. De Nederlands­e wetgeving biedt een goede inspiratie­bron. In de bij onze Noorderbur­en erg bescheiden partijfina­nciering is bovendien in een aparte, gegarandee­rde dotatie voorzien voor denktanks en politieke jongerenor­ganisaties.

De Belgische wetgever hoeft partijen niet op te leggen hoe ze zich intern organisere­n, maar ook het functioner­en van partijen is aan een update toe. Zo ben ik een groot pleitbezor­ger van het model van de Nederlands­e partijvoor­zitter: iemand die zich focust op de partijorga­nisatie, de rekruterin­g van politiek talent en de ideeënontw­ikkeling.

Die cruciale opdrachten, eigenlijk de redenen waarom we partijen publiek financiere­n, worden nu vaak verwaarloo­sd. Waarom? Omdat ze moeilijk te verzoenen zijn met de externe opdracht die aan Belgische partijvoor­zitters wordt toegedicht. Vicepremie­rs en fractielei­ders kunnen die rol op het politieke podium net zo goed opnemen, zoals in Nederland gebeurt. Impact en macht verschuive­n dan richting regering en parlement, wat ook bijdraagt aan de democratis­ering.

Muffe hoofdkanto­ren Heimwee is trouwens een slechte raadgever. Er is veel veranderd, maar ook redelijk wat hetzelfde gebleven. De talrijke trouwe, maar veelal passieve leden in de zuil vroeger of de vluchtige online consumente­n in de virtuele silo nu: in beide gevallen is het vooral klantenbin­ding. Zowel de massaparti­j van weleer als de reclamepar­tij van vandaag is veelal eenrichtin­gsverkeer, terwijl partijen net de opdracht hebben om actief burgerscha­p aan te wakkeren. Juist omdat ik een pleitbezor­ger ben van een (meer bescheiden) publieke financieri­ng en (nog altijd) een potentieel zie voor

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium