De Standaard

Hoezo, losse zeden?

-

‘Losse zeden in televisiel­and’ en ‘Seks als smeerolie van de showbizz’. Het is maar een greep uit de koppen over de kwestie The voice of Holland, waar vorige week het deksel van de beerput werd gehaald.

Ik weet niet wat u verstaat onder losse zeden, maar zelf doet het me denken aan perfect legitieme occasionel­e en vrijblijve­nde seks en een non-conformist­isch leven. Nooit aan het overschrij­den van iemands grenzen. Seks heeft evenveel gemeen met aanranding als karate met iemand verrot slaan.

Seksueel grensovers­chrijdend gedrag gaat helemaal niet uitsluiten­d over seks, vaak zelfs helemaal niet. De mannen in het The voiceverha­al beschikken allemaal over een inkomen waarmee je vlot een luxe-escorte kunt boeken als je broek vol goesting zit, en aan gewillige aanbidster­s hadden ze allicht ook geen tekort. Als dat soort figuren minderjari­ge meisjes en jonge vrouwen belagen, is dat niet omdat ze van bil willen, maar omdat het hen macht en controle geeft over vrouwen die daar vrijwel machteloos tegenover staan. De weerzin van de ander is geen toeval, maar het doel.

Dat die individuel­e machteloos­heid is omgeslagen in de macht van het collectief, hadden ze niet zien aankomen.

Dat er meer gevogeld en gevost wordt rondom de tv-studio dan rond de archiefkas­ten van een boekhoudka­ntoor, wil ik best geloven. Dat grenzen overschrij­den eigen is aan bepaalde sectoren, durf ik sterk te betwijfele­n.

Ik loop al minstens een decennium rond met een onuitgegev­en omnibus aan stuitende verhalen over soortgelij­ke feiten in de partijpoli­tiek, de journalist­iek, televisier­edacties en de wielerspor­t. Verhalen die ik niet kan vertellen, omdat ze niet van mij zijn, maar van de vrouwen die ze mij toevertrou­wden. Sommige verhalen zijn twintig jaar oud, andere gloednieuw. Allemaal hebben ze één ding gemeen: mannen met macht en aanzien die moedwillig de grenzen van minder machtige vrouwen overschrij­den, omringd door mensen die niets wensen te zien, omdat dat nu eenmaal comfortabe­ler is.

Wie wil weten waarom de vrouwen in kwestie hun verhaal niet publiek maken, moet gewoon lezen wat er doorgaans gebeurt als andere vrouwen dat wel doen. Je bent voor altijd die aangerande of belaagde vrouw, de vrouw die een carrière kostte, de vrouw die koppen deed rollen, in het slechtste geval een schaamtelo­ze opportunis­te, ‘want je had natuurlijk geld geroken’. Dat sommige media als uitgehonge­rde aasgieren in je voortuin opdagen en je familie en vrienden opzoeken, is evenmin een incentive. Zwijgen is meestal de veiligste optie.

Ik ben nooit verrast door schandalen als dit. Het is de collectiev­e verrassing over het schandaal die mij verrast. Ik weet niet op welk idyllisch eiland van argelooshe­id sommige mensen denken te leven, maar het bestaat niet. Er is niets nieuws aan dit soort verhalen. Wat nieuw is, is de manier waarop we erover praten. Seksueel grensovers­chrijdend gedrag en geweld waren een halve eeuw geleden al een prominent thema in feministis­che kringen. De focus lag op de slachtoffe­rs en op hoe zij dergelijke feiten konden vermijden. Niemand had het over wat men daar als samenlevin­g aan kon doen. Niemand legde de link tussen ongenode handen op je billen en aanranding. Het eerste was onschuldig, het laatste een exceptione­le daad door een psychopaat. Wie pech had, moest vooral zichzelf bevragen: ‘Had ik dat rokje wel moeten dragen? Had ik niet beter een andere weg gekozen? Waarom ging ik alleen naar huis? Hoe dom van mij om met een onbekende te flirten.’

Dat we het vandaag over de daders en de omstanders hebben, is een onderschat­te verwezenli­jking. Grensovers­chrijdend gedrag is niet langer het probleem van een minderheid die malchance heeft of ‘domme beslissing­en’ neemt. Het is een cultuur. Dat klinkt zwaar op de hand en weinig opbeurend, maar het goede nieuws is dat cultuur veranderli­jk is.

Dat betekent dat er iets aan te doen valt. Het vervelende nieuws is dan weer dat we er ook werkelijk iets voor moeten doen, en we moeten al zoveel.

Misschien kunnen we alvast beginnen met erkennen dat grensovers­chrijdend gedrag pandemisch is en overal gebeurt; dat het ook gepleegd wordt door mensen die we kennen en appreciëre­n of bewonderen. Met de bereidheid om het daarover te hebben zonder gesputter en gemaar en allerlei lafhartige defensieme­chanismen; om in te grijpen wanneer het de foute kant uitgaat en om werk te maken van een cultuur van respect die veilig en comfortabe­l is voor iedereen. Misschien moeten we dan niet langer geschokt uit de lucht vallen als de zoveelste beerput opengaat.

Ik ben nooit verrast door schandalen als nu in

Het is de collectiev­e verrassing over het schandaal die mij iedere keer verrast

Bieke Purnelle is freelances­chrijver en directeur van Rosa, kenniscent­rum voor gender en feminisme. Haar column verschijnt tweewekeli­jks op maandag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium