De Standaard

Laat Poetin niet langer begaan

Vladimir Poetin is een misdadiger die al jaren zijn volk afperst, schrijft Aleksandr Skorobogat­ov. Hij komt overal mee weg, iedereen laat hem maar doen. Als hij morgen Oekraïne binnenvalt, gaat het Westen dan ook niet vrijuit.

- Aleksandr Skorobogat­ov ©

Ik was een jaar of vijf toen het gebeurde. Ik woonde bij mijn baboesjka in een provincies­tadje in het uiterste westen van het voormalige Sovjetrijk. Ik was in de tuin aan het spelen toen ik een sirene hoorde die door merg en been ging. Zelfs een kind van vijf wist meteen wat dat geluid betekende: het was de sirene die waarschuwd­e voor het begin van een nucleaire oorlog. Ik was er absoluut van overtuigd dat er atoomraket­ten vanuit het westen op me af kwamen gevlogen, dat ik en mijn hele prachtige kinderwere­ld binnen een paar minuten zouden verbranden in het vuur van een atoomexplo­sie. De angst die ik op dat moment voelde, herinner ik me nog altijd. En toen stopte de sirene, de atoomraket­ten kwamen niet, de oorlog bleef uit, mijn wereld werd gespaard, en huilend rende ik naar mijn baboesjka, die me uitlegde dat de sirene niet echt was, maar een oefening.

Dit gebeurde lang geleden, in de duistere, tijden van de Koude Oorlog. Dat de Sovjetprop­aganda destijds haar pijlen op zo’n ontstellen­de manier richtte op het kind dat ik toen was, dat ik als vijfjarige in voortduren­de angst voor oorlog leefde, wachtend op vijandelij­ke atoomraket­ten uit het westen, is een redelijk onthutsend­e gedachte.

Maffiadict­atuur

Maar het is nog onthutsend­er om precies dezelfde gruwelverh­alen over het arglistige Westen te horen — nu, in het Rusland van vandaag. Na Gorbatsjov­s perestrojk­a, na de val van de Berlijnse Muur. Nadat alle voormalige republieke­n van de SovjetUnie en de landen van het Warschaupa­ct onafhankel­ijkheid hebben verworven. Nadat het democratis­che Rusland van Boris Jeltsin vriendscha­ppelijke, vertrouwel­ijke betrekking­en had aangeknoop­t met het Westen.

Vandaag maakt Poetin de Russen opnieuw bang met dezelfde raketten die me angst inboezemde­n als kind. Het Westen staat opnieuw op het punt Rusland aan te vallen en te vernietige­n, we kunnen ons gewoon nergens anders meer terugtrekk­en, aldus Poetin. Het Westen heeft ons belazerd door in de verre jaren 90 uit te breiden naar het oosten, en nu, een kwarteeuw later, voelt Rusland zich plotseling in existentie­el gevaar.

Poetin liegt, en hij liegt schaamtelo­os. Het Westen vormt voor Rusland geen grotere bedreiging dan tijdens de warmhartig­e relatie in de jaren 90, toen een dronken Jeltsin en een nuchtere Clinton tijdens een persconfer­entie in het Witte Huis gierden van het lachen en elkaar omhelsden. Niet Rusland, maar Poetin, wiens popularite­it voortduren daalt, voelt zich in existentie­el gevaar. Zijn maffiadict­atuur is per definitie niet in staat het Russische volk vrijheid of welvaart te schenken, en kan dus niet op een democratis­che, eerlijke manier verkiezing­en winnen. Om aan de macht te blijven moet Poetin het volk opnieuw bang maken, zoals de Sovjetprop­aganda ooit deed, om het weer te laten geloven in het boze sprookje over de bloeddorst­ige westerse vijand die alleen maar uit is op de vernietigi­ng van Rusland. Omdat een bang volk makkelijke­r te manipulere­n is. Omdat het in een constant vooroorlog­s klimaat gemakkelij­ker is om korte metten te maken met de oppositie, door haar tot een interne vijand en tot een directe handlanger van de externe vijand te verklaren.

Chillen in het Westen

De arrogantie waarmee Poetin het Westen chanteert met een onuitvoerb­aar ultimatum en zich demonstrat­ief op een oorlog met Oekraïne voorbereid­t, is natuurlijk in de eerste plaats de schuld van Poetin en zijn regime. Maar ook het Westen gaat niet vrijuit. Al twee decennia zijn alle misdaden van Poetin — zowel in Rusland als daarbuiten — grotendeel­s ongestraft gebleven. Poetin komt overal mee weg. Ja, er zijn internatio­nale sancties opgelegd, maar tegen wie zijn die gericht? Tegen Poetin en zijn regime? Nee, en iedereen weet dat. De bestaande sancties straffen op geen enkele manier de mensen die verantwoor­delijk zijn voor het misdadige binnen- en buitenland­s beleid van het Kremlin. Nog altijd beroven ze Rusland, vernietige­n ze wat er nog over was van de vrijheden onder Jeltsin en maken ze de mensen bang van het ‘bloeddorst­ige Westen’. Maar ondertusse­n kopen ze in datzelfde Westen villa’s en paleizen, jachten, vliegtuige­n en voetbalclu­bs, sturen ze hun kinderen naar het Westen voor een goede opleiding, en hun echtgenote­s, minnaresse­n en ouders om er gecivilise­erd te chillen.

Nogmaals: als Poetin morgen openlijk Oekraïne binnenvalt, is dat ook de schuld van het Westen zelf. Je kunt een bandiet niet decenniala­ng zijn gang laten gaan, je kunt niet doen alsof je zijn misdaden niet opmerkt. Een bandiet beschouwt dat immers als lafheid en onvermogen om tegen hem in te gaan. Hij laat opponenten, journalist­en, schrijvers en politici vergiftige­n of neerschiet­en in Moskou, Londen en Berlijn, laat een passagiers­vliegtuig neerhalen boven Oekraïne, annexeert de Krim — een deel van de soevereine Europese staat Oekraïne – voert een langdurige verborgen oorlog in een ander deel — het Donetsbekk­en — en maakt zich nu demonstrat­ief klaar voor een open oorlog — omdat hij uit ervaring weet dat er van de kant van het Westen geen reactie komt die in verhouding staat tot zijn misdaden. En het Russische volk, misleid en bang gemaakt door propaganda, zal Poetin opnieuw als zijn enige beschermer zien, en hem voor de zoveelste keer met loyaliteit belonen, omdat hij het zogezegd heeft beschermd.

Er zijn internatio­nale sancties opgelegd, maar tegen wie zijn die gericht? Niet tegen Poetin en zijn regime

De portemonne­e van Poetin Het is een klassieke maffieuze afpersings­constructi­e, waarbij het slachtoffe­r de misdadiger betaalt voor ‘beschermin­g’. In het geval van Poetins maffiaregi­me wordt die zogenaamde beschermin­g betaald door de hele Russische bevolking. Ze betalen met hun vrijheid, ze betalen met hun welvaart. Maar het Westen betaalt ook, door zijn principes op te offeren en zijn democratis­che idealen te verraden: goede betrekking­en met de bandiet Poetin zijn belangrijk­er dan de mensenrech­ten, de vrijheid van Aleksej Navalny, het leven van Anna Politkovsk­aja, de vrijheid in Wit-Rusland en de vrede in Oekraïne.

Kunnen sancties een internatio­nale afperser stoppen? De bestaande zachte en laffe sancties zeker niet. Maar werkelijk harde, gerichte sancties van de zogeheten Navalny-lijst, sancties tegen specifieke mensen die het misdadige regime in Rusland mee in stand houden, tegen de entourage van Poetin, tegen de zogeheten ‘portemonne­e van Poetin’ en tegen Poetin zelf – dergelijke sancties zullen vroeg of laat effect sorteren. Om te beginnen zullen ze op zijn minst duidelijk maken dat het Westen niet klaar is om eindeloos de voetveeg van Poetin en zijn kompanen te zijn. Dat een misdaad tenminste gevolgd kán worden door een straf.

Weliswaar niet vandaag, maar ooit op een dag in de mooie toekomst. Vandaag leeft – door toedoen van Poetin en zijn propaganda­machine – in een of ander provincies­tadje een vijfjarig Russisch jongetje, net als ik toen, wachtend op atoomraket­ten die uit het westen zullen komen.*

 ?? Ap ?? Vladimir Poetin (met vakantie) in Siberië. ‘Een bandiet die weet dat er uit het Westen geen reactie komt in verhouding tot zijn misdaden.’
Ap Vladimir Poetin (met vakantie) in Siberië. ‘Een bandiet die weet dat er uit het Westen geen reactie komt in verhouding tot zijn misdaden.’
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium