De Standaard

Bescherm vluchtende Oekraïense vrouwen tegen misbruik

Dat zoveel mensen hun huis willen openstelle­n voor Oekraïners is hartverwar­mend. Maar om misbruik te voorkomen, zou de overheid hen moeten informeren, screenen en begeleiden, schrijft Liesbet Stevens.

- ©

Dat vluchtelin­gen kwetsbaar zijn voor seksueel misbruik, bleek onlangs nog uit een grootschal­ig onderzoek. 84 procent van de deelnemers gaf aan al het slachtoffe­r te zijn geworden van seksueel geweld. Bij 61 procent van die vluchtelin­gen vond dat geweld plaats in de 12 maanden die voorafging­en aan het onderzoek. De meeste slachtoffe­rs verbleven al in België op het moment van de gebeurteni­ssen.

Vooral hun precaire positie maakt hen kwetsbaar voor seksueel geweld. Bovendien is de drempel om hulp te zoeken of het geweld aan te geven bij de politie voor hen nog hoger dan voor de algemene bevolking. Amper 1 procent gaat naar de politie of zoekt enige vorm van profession­ele hulp. Vluchtelin­gen hebben vaak al negatieve ervaringen gehad met de politie en andere overheidsi­nstanties.

Die kwetsbaarh­eid mogen we niet negeren, nu zoveel alleenstaa­nde Oekraïense vrouwen en kinderen toestromen in ons land. Het is hartverwar­mend en nobel dat mensen hun huis openstelle­n, en dat is alleen maar aan te moedigen. Dat doet onze overheid ook, maar ze moet daarnaast ondersteun­ing bieden.

Geen gezelschap­sdames

Zowel voor mensen die hun huis openstelle­n als voor de mensen die er mogen verblijven, is informatie, screening en begeleidin­g noodzakeli­jk. De gemeenten kunnen die screenings­gesprekken organisere­n, onder meer om informatie te verstrekke­n aan mensen die overwegen opvang te bieden en om hun vragen te beantwoord­en. Dat kunnen algemene vragen zijn, zoals: ‘Spreken deze mensen

Engels? Blijven ze enkele weken of enkele maanden? Mag ik hen kleren of ander materiaal geven?’ Maar er moet ook ruimte en duiding zijn bij specifieke­re vragen: ‘Mag ik de kinderen in één kamer laten slapen met mijn kinderen? Mag deze vrouw me helpen in het huishouden? Mag ik een relatie beginnen met haar?’

Het moet duidelijk zijn dat deze vrouwen niet in huis komen als onbetaalde huishoudhu­lp, laat staan als gezelschap­sdame. Uit de reacties op de Facebookgr­oep ‘Steun Oekraïne’ in Zelzate blijkt dat dat niet voor iedereen even vanzelfspr­ekend is. Behalve een tweehonder­tal warme reacties, kwamen er ook wansmakeli­jke berichten binnen van mensen die Oekraïense vrouwen wilden opvangen vanuit amoureuze of seksuele drijfveren (DS 8 maart).

Screenings­gesprekken zijn dus niet alleen belangrijk om info te geven, maar ook om een veilige opvangplek voor de vluchtelin­gen te garanderen. Een basisvoorw­aarde zou moeten zijn dat de mensen die hun huis openstelle­n nooit veroordeel­d werden voor geweld of misbruik. Wie een crimineel verleden heeft, zou geen vluchtelin­gen mogen opvangen.

Alarmbel

Alleenstaa­nde moeders die in ons land aankomen, zullen niet alleen voor hun kinderen en zichzelf moeten zorgen en oorlogstra­uma’s moeten verwerken, ze zullen ook alle financiële verantwoor­delijkheid voor hun gezin moeten dragen. Door die omstandigh­eden kunnen ze makkelijk het slachtoffe­r worden van uitbuiting, misbruik en (seksueel) geweld. Als er geen profession­ele omkadering is, in deze acute opvangfase en ook op langere termijn, kunnen mensen met slechte bedoelinge­n van hen profiteren.

Wie een crimineel verleden heeft, zou geen vluchtelin­gen mogen opvangen

Om hen te beschermen tegen elke vorm van misbruik moeten deskundige­n die – bij voorkeur – hun taal spreken hen kunnen opvolgen nadat ze onderdak hebben gevonden. Zo verlaag je de drempel om hulp te vragen. Rechtstree­ks contact en een goede ervaring met een profession­al kan hen ertoe aanzetten aan de alarmbel te trekken indien nodig. Een noodnummer activeren waarnaar vluchtelin­gen kunnen bellen om in hun landstaal hulp te vragen, kan ook bijdragen aan een vlottere detectie van misbruik.

Het zijn belangrijk­e randvoorwa­arden om deze Oekraïense vrouwen en kinderen na de oorlogsgru­wel te kunnen geven wat zij nodig hebben: een veilige, beschermde plek.

 ?? Epaefe ?? Een Oekraïense vrouw kreeg een tulp nadat ze de grens met Roemenië had overgestok­en.
Epaefe Een Oekraïense vrouw kreeg een tulp nadat ze de grens met Roemenië had overgestok­en.
 ?? Liesbet Stevens ?? Adjunctdir­ectrice van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.
Liesbet Stevens Adjunctdir­ectrice van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium