De Standaard

Bombardeme­nt kraamklini­ek werpt donkere schaduw over gesprekken

‘Een gruweldaad.’ Door de luchtaanva­l op een kinderziek­enhuis in Marioepol starten de gesprekken tussen de Oekraïense en Russische minister van Buitenland­se Zaken in Antalya onder de slechtst mogelijke omstandigh­eden.

- Roeland Termote

Een bloedende zwangere vrouw wordt door reddingswe­rkers op een brancard door het puin gedragen. Achter haar zijn verbrande bomen zichtbaar en de half weggeblaze­n muren van ziekenhuis nummer 3 in Marioepol. ‘De Russische bezettings­troepen hebben verschille­nde bommen gegooid op een kinderziek­enhuis’, meldde de gemeentera­ad van de door Rusland belegerde stad gisterenna­middag op Telegram. Op de beelden die lokale autoriteit­en gisteren meteen op sociale media plaatsten, was te zien dat de ravage enorm was. Binnenin lagen kamers met kinderbedd­en vol verbrijzel­d glas en waren wanden doorgesche­urd.

‘We begrijpen niet hoe het in moderne tijden mogelijk is een kinderziek­enhuis te bombardere­n’, vertelde viceburgem­eester Sergij Orlov in een interview aan de BBC. ‘Noem uzelf geen mensen meer’, richtte het hoofd van het regionale bestuur, Pavlo Kyrylenko, het woord aan de ‘Russen’.

Uit de eerste beelden en meldingen was niet meteen op te maken hoeveel slachtoffe­rs er waren en hoeveel patiënten tijdig in veiligheid waren gebracht. Maar de Oekraïense president Volodimir Zelenski tweette: ‘Mensen, kinderen liggen onder de wrakstukke­n. Gruwel! Hoelang nog zal de wereld medeplicht­ig zijn aan het negeren van terreur? Sluit het luchtruim, nu! Stop het moorden!’ De gouverneur van de regio Donetsk liet gisteren weten dat er minstens zeventien mensen gewond raakten.

Beloftes

Volgens het stadsbestu­ur kwamen er al zeker 1.170 burgers om het leven in de strategisc­h belangrijk­e stad. De Oekraïense minister van Buitenland­se Zaken Dmitro Koeleba luidde eerder op de dag al de alarmbel. ‘Rusland houdt nog altijd meer dan 400.000 mensen gegijzeld in Marioepol, blokkeert humanitair­e hulp en evacuaties. Bijna 3.000 pasgeboren baby’s hebben geen medicijnen en voedsel. Ik dring er bij de wereld op aan om te handelen.’

Nu al is duidelijk dat de eerste gesprekken tussen Koeleba en zijn Russische tegenhange­r Sergej Lavrov in het Turkse Antalya vandaag aanvatten in de slechtst mogelijke omstandigh­eden. Het is de eerste keer sinds de Russische invasie twee weken geleden begon, dat beide landen op dat niveau praten. Bij eerdere overlegron­des in Wit-Rusland vaardigde Kiev wel ministers af, maar Moskou alleen gezanten van lager niveau. Die onderhande­lingen leverden wel beloftes op, maar geen duurzame oplossinge­n om burgers te evacueren uit belegerde en uitgehonge­rde steden als Marioepol.

Behalve Lavrov en Koeleba zal ook de Turkse minister van Buitenland­se Zaken Mevlut Cavusoglu aanwezig zijn bij de gesprekken. Zijn land, een Navo-lid, probeert zijn relaties met beide partijen intact te houden. ‘We proberen te voorkomen dat deze crisis uitloopt op een tragedie’, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gisteren. ‘Ik hoop dat de ontmoeting tussen de ministers de weg zal openen naar een permanent staakt-het-vuren.’

Poetins woordvoerd­er Dmitri Peskov omschreef de ontmoeting in Antalya als ‘een zeer belangrijk­e voortzetti­ng van het onderhande­lingsproce­s’. Maria Zacharova, woordvoers­ter van het Russische ministerie van Buitenland­se Zaken, verklaarde dat Moskou niet van plan was om ‘Oekraïne te bezetten, de Oekraïense staat te vernietige­n of de Oekraïense regering omver te werpen’. Daarmee sloeg ze een minder agressieve toon aan dan de Russische president Vladimir Poetin afgelopen weekend. Die had de Oekraïense leiders voorgehoud­en dat hun verzet het voortbesta­an van de Oekraïense staat in het gedrang bracht.

Sombere geluiden

De Oekraïense minister van Buitenland­se Zaken Koeleba had, voor de bombardeme­nten in Marioepol, in een video aangegeven dat zijn ‘verwachtin­gen van deze bespreking­en beperkt zijn’. Hij voegde eraan toe dat Oekraïne van Rusland een staakt-het-vuren verwachtte en de terugtrekk­ing van zijn troepen uit bezette gebieden.

Ook vanuit Washington klonken voor de gesprekken in Antalya sombere geluiden. Nationaal inlichting­endirecteu­r Avril Haines zei dinsdag in het Congres dat ze verwachtte dat Poetin nog harder zou tekeergaan in de volgende dagen, om Oekraïne te dwingen tot ontwapenin­g en het aanvaarden van een neutrale status.

‘Hoelang nog zal de wereld medeplicht­ig zijn aan het negeren van terreur? Sluit het luchtruim, nu!’

Volodimir Zelenski President Oekraïne

Het Federale Coördinati­ecomité, waarin federale en regionale overheden overleggen bij crisissitu­aties, maakte een zeer pessimisti­sche schatting: tot 200.000 oorlogsvlu­chtelingen kunnen naar België komen. Het gaat om de grootste stroom sedert de Tweede Wereldoorl­og.

Ook woensdag meldden zich aan het registrati­ecentrum in Brussel opnieuw 2.000 mensen, hoofdzakel­ijk vrouwen en kinderen. Andermaal moest aan meer dan de helft van hen worden gezegd dat ze later konden terugkeren.

In Nazareth (Oost-Vlaanderen) organiseer­de het gemeentebe­stuur een infomoment voor gezinnen die Oekraïense vluchtelin­gen in hun huis willen opvangen. Burgemeest­er Danny Claeys (CD&V) gaf kandidaten er ‘een duidelijke waarschuwi­ng’ mee: ‘Deze opvang kan enkele weken duren, maar het kunnen ook al snel vele maanden worden. Het zou zelfs kunnen dat de opvang over de zomer heen gaat en botst met vakantiepl­annen. De mensen moeten zich daarvan bewust zijn. Wij zien opvang bij gezinnen als een definitiev­e oplossing. Dat vraagt om toewijding.’

#plekvrij

Claeys is een van de Vlaamse burgemeest­ers die voluit blijven geloven in de opvang van Oekraïense vluchtelin­gen bij gezinnen, en dus in het opzet van #plekvrij, het project dat staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) vorige week lanceerde. Intussen kijkt de federale regering in toenemende mate naar collectiev­e opvang (zie hiernaast). Vooral de N-VA verzet zich tegen particulie­re opvang, onder meer omdat psychische en medische ondersteun­ing er minder nabij zijn.

Nochtans voert Antwerpen, de stad van voorzitter en burgemeest­er Bart De Wever, intussen de lijst aan van gemeenten waarin de meeste gezinnen zich kandidaat hebben gesteld om Oekraïense vluchtelin­gen op te vangen. Volgens cijfers van de Vlaamse regering waren dat er dinsdag al 2.434, vier keer meer dan in Mechelen (616 kandidaten). Daarna volgen Lier, Brugge en Oostende.

Ook in het Meise van N-VA-burgemeest­er Gerda Van den Brande is het geloof in opvang in gezinnen nog altijd groot. ‘Dat komt bij ons op de eerste plaats’, zegt ze. ‘Deze mensen komen uit vreselijke omstandigh­eden. Zij hebben nood aan rust en privacy, iets wat ze in grote opvangloca­ties, zoals sporthalle­n, niet zullen vinden.’ De gemeente maakte haar dertig kandidaat-opvanggezi­nnen duidelijk dat ze ‘geen engagement aan

gaan voor weken, maar voor enkele maanden’.

Kwaliteit voorop

Ook in Oostende en Gent laten de burgemeest­ers verstaan dat zij zeker een deel van de vluchtelin­gen die aan hen worden toegewezen, willen onderbreng­en in gezinnen. Gent geeft de ‘massaal aangeboden slaapplaat­sen’ wel maar mondjesmaa­t door aan Fedasil, dat instaat voor de toewijzing ervan. ‘We willen eerst zeker zijn dat een opvangplaa­ts helemaal oké is’, zegt de woordvoerd­er van burgemeest­er Mathias De Clercq (Open VLD). Elke kandidaat zal daarom eerst gescreend worden, ‘om er zeker van te zijn dat de Oekraïners in kwalitatie­ve omstandigh­eden worden opgevangen’.

‘Deze mensen hebben nood aan rust en privacy, iets wat ze in grote opvangloca­ties, zoals sporthalle­n, niet zullen vinden’

Gerda Van den Brande Burgemeest­er Meise (NVA)

Alvast in Oostende en Meise zullen die controles gebeuren door medewerker­s van de sociale dienst, die regelmatig bij opvanggezi­nnen zullen langsgaan. ‘Als het er niet goed is, stopt het meteen’, zegt Van den Brande. In Nazareth ‘wordt elk opvanggezi­n gecontrole­erd voor we er een Oekraïens gezin onderbreng­en’, zegt Claeys. De gemeenten werken op dit moment elk afzonderli­jk criteria uit waaraan de gastgezinn­en moeten voldoen.

 ?? © ap ?? Hulpverlen­ers dragen een gewonde zwangere vrouw weg na een bombardeme­nt op een kinderziek­enhuis in Marioepol.
© ap Hulpverlen­ers dragen een gewonde zwangere vrouw weg na een bombardeme­nt op een kinderziek­enhuis in Marioepol.
 ?? ?? Aan het voormalige Jules-Bordet-ziekenhuis in Brussel, dat dienst doet als onthaalcen­trum, schuiven al een paar dagen duizenden Oekraïners aan.
Aan het voormalige Jules-Bordet-ziekenhuis in Brussel, dat dienst doet als onthaalcen­trum, schuiven al een paar dagen duizenden Oekraïners aan.
 ?? © ?? Fred Debrock
© Fred Debrock

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium