De Standaard

Blauwe premier erkent grenzen van de markt

-

Het paleis van Versailles biedt vandaag en morgen onderdak aan een top van Europese staatsen regeringsl­eiders. De grandeur van de locatie is al even adembeneme­nd als de inzet van de bespreking­en. Want er staat het een en ander op het spel. Het is lang geleden dat het Europese landencoll­ectief nog zo fel in de schijnwerp­ers stond als nu. Als de Russische president Vladimir Poetin al ergens in is geslaagd, dan in de herontdekk­ing van het besef dat de Europese landen alleen gezamenlij­k een antwoord kunnen bieden op een crisis als deze.

De focus in Versailles zal onder meer liggen op de vraag hoe de energiecon­sumptie van de Europeanen betaalbaar gehouden kan worden. Daarbij worden stoutmoedi­ge stellingna­mes niet geschuwd. Een van de ideeën is om de marktwerki­ng op de gasmarkt gedeelteli­jk aan banden te leggen. In sommige lidstaten, waaronder België, is het besef gegroeid dat het fout kan lopen als de marktparti­cipanten volledig de vrije hand krijgen. De gasprijzen zijn tot een onhoudbaar niveau gestegen. De prijsopsto­ot van vorig jaar was al reden tot ongerusthe­id, maar werd overtroffe­n door de situatie van de laatste dagen. Gasrekenin­gen van duizenden euro’s zijn voor gezinnen onbetaalba­ar en voor politici onverkoopb­aar.

Die vaststelli­ng doen is relatief eenvoudig, maar uitzoeken hoe het anders kan, is heel wat lastiger. Een systeem bedenken om de excessen weg te werken kan zijn verdienste­n hebben, en in veel landen werd daar de afgelopen dagen al hardop over nagedacht. Een prijsplafo­nd is een van de voorstelle­n die op tafel liggen. Om te voorkomen dat de leverancie­rs er hun broek aan scheuren, zou het plafond ook voor de producente­n moeten gelden. Maar de economisch­e geschieden­is leert dat dergelijke ingrepen niet zelden ongewenste effecten hebben, zoals tekorten of rantsoener­ingen.

Politici lijken hoe dan ook vastbeslot­en om het heft in handen te nemen en de scherpste kanten van de ongrijpbar­e markten af te vijlen. Dat op zich is al een keerpunt voor de Unie, die ontstaan is vanuit een diep geloof in de marktwerki­ng. Maar de omstandigh­eden zijn anders dan ze decenniala­ng geweest zijn. Ze vragen om nieuwe concepten. Strategisc­he autonomie, zoals het nieuwe ordewoord luidt, laat zich lastig combineren met een al te liberale zienswijze. Daar raken zelfs diepblauwe regeringsl­eiders van overtuigd. Zoals die van België. Dit is het moment voor politieke lenigheid, niet voor onwrikbare dogmatiek.

Politici lijken vastbeslot­en om de scherpste kanten van de ongrijpbar­e markten af te vijlen

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium