De Standaard

‘Onze zonen dienen als kanonnenvo­er’

-

Een video toont hoe een Siberische gouverneur belaagd wordt door families, omdat hij een lokale politieeen­heid naar Oekraïne heeft laten gaan.

De beelden die Radio Free Europe (RFE) maandag had gepost, tonen een heftige woordenwis­seling tussen Sergej Tsiviljov, de gouverneur van de oblast Kemerovo, en bewoners van de stad Novokoezne­tsk. Ze beschuldig­en de gouverneur ervan dat hij een lokale eenheid van de oproerpoli­tie naar Oekraïne heeft gestuurd om daar te dienen als ‘kanonnenvo­er’. De videoclip gaat viraal.

‘Ze hebben tegen iedereen gelogen, ze hebben iedereen bedrogen. Waarom heb je hen daarheen gezonden?’, vraagt een vrouw aan Tsiviljov. Ze zegt dat de soldaten in de waan waren dat ze deelnamen aan een militaire oefening in WitRusland. ‘Ze wisten niet wat het doel was’, zegt de vrouw nog. Enkele officiers werden gedood of gevangenge­nomen in Oekraïne.

Volgens RFE vond de confrontat­ie zaterdag plaats in het gymnasium van de trainingsb­asis van de oproerpoli­tie. Dat de eenheid naar Oekraïne is gestuurd, is niet de verantwoor­delijkheid van de gouverneur, maar van de nationale garde, een binnenland­se krijgsmach­t die rechtstree­ks onder president Vladimir Poetin valt.

Steeds meer ongenoegen

Nu de gevechten de derde week ingaan, uiten steeds meer verwanten van gedode en gevangenge­nomen Russische soldaten hun ongenoegen over de oorlog. Ze zeggen dat hun geliefden niet op de hoogte waren van de plannen voor een invasie van Oekraïne. Video’s van Russische soldaten in gevangensc­hap gedeeld door de Oekraïners lijken te bevestigen dat Russische troepen pas op de valreep werden ingelicht over de aanval.

Militaire experts in het Westen zetten vraagteken­s bij de motivatie en de paraatheid van het Russische leger in Oekraïne, dat er niet in slaagde om Kiev via een blitzkrieg in te nemen.

 ?? © ?? Rusland geeft amper info vrij over hoe het zijn soldaten vergaat. belga
© Rusland geeft amper info vrij over hoe het zijn soldaten vergaat. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium