De Standaard

AB InBev blijft actief in Rusland

-

De Leuvense biergroep AB InBev voegt zich voorlopig niet bij de groep bedrijven die hun banden met Rusland definitief of tijdelijk doorknippe­n.

McDonalds, Starbucks, Coca-Cola, Pepsi, het lijstje bedrijven dat de activiteit­en in Rusland even op de pauzestand zet, wordt steeds langer. Ook bierbrouwe­rs hebben al maatregele­n genomen. Heineken zal er geen bier van het eigen merk meer verkopen en zal evenmin nog in Rusland investeren, zo kondigde de Nederlands­e brouwer deze week aan. Het Deense Carlsberg maakte eerder al iets gelijkaard­igs bekend. Het staakt de investerin­gen in Rusland en de export ernaartoe.

Maar vanuit New York, waar het operatione­el hoofdkwart­ier van AB InBev is gevestigd, klinkt een ander geluid. Op vragen over de oorlog in Oekraïne en de strategie in Rusland, antwoordt het bedrijf met een standaardm­ededeling. ‘De veiligheid van het personeel is onze hoogste prioriteit’, meldt communicat­iedirecteu­r Ana Zenatti.

AB InBev is weliswaar alleen onrechtstr­eeks actief in Rusland. Het bezit de helft van een joint venture met de Turkse brouwer Anadolu Efes. De combinatie AB InBev Efes baat elf brouwerije­n en drie mouterijen uit in Rusland, evenals drie brouwerije­n in Oekraïne. AB InBev heeft zijn Russische activiteit­en in 2018 samengevoe­gd met die van de Turkse brouwer. Er worden enkele tientallen lokale en nationale merken gebrouwen, waaronder Klinskoye en Tolstyak, maar de joint venture zet ook zwaar in op de internatio­nale merken van AB InBev. Daarbij niet alleen Amerikaans­e bieren als Budweiser en Corona, maar ook Belgische zoals Stella Artois, Leffe en Hoegaarden.

Eerder werd wel bekendgema­akt dat de commerciël­e activiteit­en in Oekraïne door de oorlog werden stilgelegd. De drie brouwerije­n daar zijn gesloten, evenals het lokale hoofdkwart­ier in Kiev en een kantoor in Charkov dat ook voor Rusland werkt. ‘Een toegewijd team ondersteun­t onze collega’s in de regio. We houden contact met hen, op individuel­e basis. We hebben alle lopende commerciël­e activiteit­en in Oekraïne stopgezet’, zegt woordvoers­ter Pascaline Vandeperre van AB InBev België. Na de Russische inval transporte­erde de brouwer 500.000 blikjes drinkwater van Leuven naar de Oekraïense grens. Ze waren opgefleurd met een opbeurend hartje.

‘We begrijpen van onze collega’s dat de situatie aan de grenzen voor veel uitdaginge­n zorgt en we willen helpen waar we kunnen’, zei Jason

‘We hebben alle lopende commerciël­e activiteit­en in Oekraïne stopgezet’ AB InBev België

Pascaline Vandeperre

 ?? © ?? Een arbeider in een AB InBev Efes brouwerij in Rusland. belga
© Een arbeider in een AB InBev Efes brouwerij in Rusland. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium