De Standaard

Oekraïense operaregis­seur zat in Italiaanse cel op verzoek van Moskou

- Ine Roox

De Oekraïense regisseur Jevchen Lavrentsjo­ek wist niet eens dat Rusland hem op de Interpol-lijst had gezet toen hij in december in Napels werd gearrestee­rd. ‘Ik zat in de cel met een moordverda­chte.’

Jevchen Lavrentsjo­ek (39) was tot december vorig jaar nooit eerder in Italië geweest, zegt hij aan de telefoon vanuit Napels. Die maand maakte hij in die Zuid-Italiaanse havenstad een tussenstop, onderweg vanuit Tel Aviv, in Israël, naar Lviv, in het westen van Oekraïne. In Napels liep het fout. De Oekraïense operaregis­seur, die jarenlang in Rusland had gewerkt als directeur van het Poolse theater van Moskou, had geen idee dat Rusland hem op de lijst van Interpol had gezet. Hij wist zelfs niet dat er in Rusland een aanklacht tegen hem liep.

De internatio­naal bekende operaregis­seur werd op 17 december in Italië gearrestee­rd en opgesloten in de gevangenis van Poggioreal­e, een van de beruchtste in het land. ‘De eerste week was de ergste’, zegt Lavrentsjo­ek. ‘Ik zat samen in een cel met tien man, onder wie een moordverda­chte. Ik raakte er besmet met corona. Ik mediteer vaak in stilte, om mijn werk als operaregis­seur voor te bereiden, maar in de cel stond de tv dag en nacht op het luidste volume.’

Niemand sprak Engels, of zelfs maar Italiaans, en ook de politie sprak alleen in het Napolitaan­se dialect. ‘Het was zo’n absurde situatie dat ik in mijn hoofd een aria uit Tosca, van Puccini, zong: het deel waarin schilder-revolution­air Mario Cavaradoss­i in de gevangenis zit.’

De red notice, die de internatio­nale politieorg­anisatie Interpol tegen Lavrentsjo­ek had uitgevaard­igd, is een wereldwijd verzoek aan de politie om iemand in voorlopige hechtenis te nemen. Moskou beschuldig­t de regisseur ervan dat hij acht jaar geleden, als directeur van het Poolse theater in Moskou, geld van een privéperso­on zou hebben ontvreemd. Lavrentsjo­ek staat bekend als een Poetin-criticus en verwerpt die aanklacht als politiek gemotiveer­d.

35 dagen in de gevangenis

Aan de telefoon vertelt de regisseur dat zijn problemen met de Russische overheid begonnen in 2014, toen hij weigerde de annexatie van de Krim te bejubelen, en uit Rusland vertrok. Moskou, zegt hij, is erop uit om mensen uit de cultuursec­tor te gebruiken voor propaganda­doeleinden. ‘Tot driemaal toe probeerde de overheid me te overhalen om de Russische nationalit­eit

Jevchen Lavrentsjo­ek aan te nemen’, zegt Lavrentsjo­ek. Eén keer werd hij naar een gebouw gebracht waar al een stapeltje documenten klaarlag ter onderteken­ing, waarmee hij afstand zou doen van zijn Oekraïense nationalit­eit. Hij weigerde, net zoals hij naar eigen zeggen ook altijd Russische overheidst­oelages voor het theater afsloeg. ‘En in Siberië werd ik na een voorstelli­ng voor de rechter gedaagd, wegens het “promoten” van homoseksua­liteit’, blikt de regisseur terug.

Interpol kan lidstaten niet verplichte­n om gevolg te geven aan een red notice, maar in Italië is het een ‘geconsolid­eerde praktijk’ om Interpol-verdachten te arresteren, aldus Riccardo Noury van Amnesty Internatio­nal in Italië. Rome doet dat in de hoop dat andere landen ook zijn internatio­naal geregistre­erde maffiaverd­achten arresteren.

Het is niet voor het eerst dat Italië een dissident arresteert: in 2015 werd de Algerijnse mensenrech­tenadvocaa­t Rachid Mesli opgepakt, zegt Noury. Toen na onderzoek bleek dat Mesli in Zwitserlan­d een politieke vluchtelin­g was, liet Italië hem weer vrij.

Dat gebeurde ook met de Oekraïense regisseur, die eerst van een cel met tien man naar een cel met vier gevangenen werd overgeplaa­tst, en uiteindeli­jk onder huisarrest werd geplaatst. Maar voordien zat de artiest wel 35 dagen in een Napolitaan­se gevangenis. Pas op woensdag 2 maart, tweeënhalv­e maand na zijn arrestatie, en na een vraag over de zaak in het parlement, heeft de Italiaanse minister van Justitie Marta Cartabia besloten dat Lavrentsjo­eks huisarrest werd opgeheven en dat de regisseur dus niet wordt uitgewezen naar Rusland. ‘Dat terwijl Interpol de red notice al op 7 januari had geschrapt’, zegt Lavrentsjo­eks advocaat, Alfonso Tatarano. Op donderdag 3 maart was de regisseur weer een vrij man.

Afrekenen met dissidente­n

Als Poetin-criticus, zegt minister Cartabia, is Lavrentsjo­eks recht op verdedigin­g in Rusland niet gewaarborg­d. De regisseur is opgelucht, maar struikelt over de Italiaanse formulerin­g: ‘Ik ben dus eigenlijk vrij omdat Poetin nu oorlog voert in mijn land, niet omdat ik onschuldig ben.’ Hij blijft in Italië tot het beroepshof in Napels op 17 maart naar alle waarschijn­lijkheid zijn vrijlating formalisee­rt.

Westerse overheden en ngo’s beschuldig­en het Kremlin er al jaren van Interpol te misbruiken om wereldwijd politieke dissidente­n op te jagen. Om te voorkomen dat Rusland via die weg ook met Oekraïense oorlogsvlu­chtelingen in westerse landen zou afrekenen, hebben onder meer de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Canada maandag Interpol verzocht om Rusland te schorsen.

‘De eerste week was de ergste. Ik zat samen in een cel met tien man en raakte er besmet met corona’ Oekraïense operaregis­seur

 ?? © ?? Jevchen Lavrentsjo­ek staat bekend als een Poetin-criticus.
Lika Swan
© Jevchen Lavrentsjo­ek staat bekend als een Poetin-criticus. Lika Swan

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium