De Standaard

Extra boosterpri­k ligt op tafel, testcentra blijven voorlopig open

De regeringen nemen geen risico’s, nu de viruscircu­latie ‘hoog blijft’. In de herfst komt er wellicht een extra boosterpri­k voor de 75-plussers en de zorg. Maar ook de scenario’s voor een algemene prik liggen nog op tafel.

- Simon Andries

Zo goed als alle coronamaat­regelen zijn sinds maandag met de noorderzon verdwenen, maar op de achtergron­d blijft covid-19 nog altijd rondwaren. ‘Het virus is niet weg. De grote test volgt na de zomer’, zei afscheidne­mend coronacomm­issaris Pedro Facon vorig weekend in De Standaard. Maar het kan ook sneller gaan. Gisteren stond het reproducti­egetal voor het eerst in meer dan een maand weer op 1. Boven die drempel wint de epidemie aan kracht.

Ook de Risk Assessment Group (RAG), een van de adviesrade­n van de overheid, stipt in een rapport aan dat ‘de viruscircu­latie nog steeds hoog is’ en dat ‘personen met symptomen zich moeten blijven testen, en isoleren wanneer ze positief zijn’. Dat maakt dat de Interminis­teriële Conferenti­e Volksgezon­dheid (IMC), die gisterenmo­rgen samenkwam, voorlopig het zekere voor het onzekere neemt.

Testcentra voorlopig open

De voorbije weken kwam er onder anderen van Facon kritiek op de dure en massale PCR-testing. ‘Bij de start van een uitbraak is dat absoluut nodig, maar door de evolutie van de pandemie moeten we de doeltreffe­ndheid en kostprijs in vraag stellen’, klonk het. Toch beslisten de ministers van Volksgezon­dheid nu om de testcentra voorlopig open te houden ‘om de toegankeli­jkheid van de tests te garanderen’.

Vanaf 17 maart komt er wel een lichte aanpassing aan de quarantain­eregel voor hoogrisico­contacten binnen het gezin. In dat geval is er geen verplichti­ng meer tot testen of quarantain­e, maar wel nog een sterke aanbevelin­g om een week lang een mondmasker te dragen buitenshui­s.

Extra boosterpri­k

De regeringen zetten zich ook al schrap voor een nieuwe vaccinatie­campagne. De taskforce vaccinatie werkte vijf scenario’s uit die ervoor moeten zorgen dat er indien nodig snel geschakeld kan worden (zie inzet). Het ‘meest plausibele’ scenario betekent een extra boosterpri­k vanaf september voor de meest kwetsbare personen, zoals bewoners van woonzorgce­ntra. Daarnaast zouden ook de zorgverlen­ers, andere ouderen of mensen met onderligge­nde aandoening­en een prik krijgen.

In het ruimste scenario kan de volledige volwassen bevolking in de tweede helft van 2022 een extra boosterpri­k krijgen. De vaccinatie zal normaal gezien opnieuw op vrijwillig­e basis gebeuren, maar de vraag is of de regeringen dan ook de coronapas of de vaccinatie­plicht voor de zorg alsnog van onder het stof uit halen. Wellicht hangt dat nog af van de grootte van een mogelijk nieuwe golf.

Opvallend: de overheid houdt voor een nieuwe vaccinatie­campagne ook meer rekening met vaccinatie­s bij de huisarts, de thuisverpl­eging, in de apotheken of in de bedrijven. De vaccinatie­centra zouden ook nog openblijve­n, maar ‘in beperkte capaciteit’.

Ziekenhuis en apotheek

Bovendien blijven de mondmasker­s, vanaf 12 jaar, verplicht in de zorg. Dat geldt niet alleen voor al het personeel, onder wie artsen, apothekers en kinesither­apeuten, maar ook voor de bezoekers en patiënten van ziekenhuiz­en en apotheken.

De voorzienin­gen van de jeugden welzijnsse­ctor krijgen een uitzonderi­ng. Daar geldt geen algemene verplichti­ng voor het dragen van het mondmasker. Al moeten de details de komende dagen nog duidelijke­r worden.

De vaccinatie zal normaal gezien weer op vrijwillig­e basis zijn, maar de vraag is of de regeringen de coronapas of de vaccinatie­plicht voor de zorg alsnog van onder het stof uit halen

 ?? © ?? De vaccinatie­centra zouden openblijve­n, maar ‘in beperkte capaciteit’.
Eric de Mildt
© De vaccinatie­centra zouden openblijve­n, maar ‘in beperkte capaciteit’. Eric de Mildt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium