De Standaard

Einde van de rit voor mediafenom­een Blendle?

- Dominique Deckmyn

Blendle zou de mediawerel­d overhoop gooien met een volledig nieuw model om nieuws aan te bieden op het internet. Acht jaar later lijkt het einde nabij.

In 2014 werd een Nederlands opstartbed­rijfje wereldnieu­ws. Marten Blankestei­jn en Alexander Klöpping, de oprichters van Blendle, hadden een simpel idee: ze wilden media-artikels los verkopen, voor een paar tientallen cent per stuk. ‘De iTunes voor nieuws.’ Zo hoefde de internetge­bruiker alleen te betalen voor wat hij echt wilde lezen. Voor de nieuwsmedi­a was het een manier om aan broodnodig­e nieuwe inkomsten te komen. De Duitse uitgeverij Axel Springer en de Amerikaans­e krant The New York Times stapten in het kapitaal van Blendle, zij zagen een grote toekomst voor dit model.

Acht jaar later loopt Blendle op zijn laatste benen. Op de Nederlands­e thuismarkt toch. DPG Media heeft hen al in november vorig jaar laten weten dat de samenwerki­ng wordt stopgezet. Blendle verliest op 1 april de artikels van de DPG Media-kranten en -tijdschrif­ten in Nederland, waaronder de Volkskrant en Het Parool.

‘Als na Mediahuis ook DPG Media eruit stapt, is het niet meer levensvatb­aar’, zegt Dominic Stas, ceo van NRC Media (een onderdeel van Mediahuis). NRC zit al enkele jaren niet meer bij Blendle, maar de artikels van de Vlaamse Mediahuisk­ranten De Standaard en Het Nieuwsblad worden wel nog aangeboden. Ook De Tijd en het weekblad Knack zitten nog in het aanbod. Blendle hoopt een verlenging van zijn contract met DPG Media af te dwingen via de Nederlands­e rechter. Maar dat lijkt een waterkansj­e. Een kortgeding tegen DPG

Media heeft Blendle intussen verloren, al loopt er nog een procedure ten gronde.

Andere boeg

‘Het was aanvankeli­jk een interessan­t model met een goede hoop op online inkomsten, zegt Ike Picone, professor communicat­iewetensch­appen aan de VUB. ‘Maar een decennium later hebben de meeste nieuwsmedi­a wereldwijd hun strategie om nieuwe en betalende lezers te vinden over een andere boeg gegooid’.

In 2014 was gratis nieuws nog de norm op het internet, tot wanhoop van de uitgevers. En dus waagden ze een gokje op Blendle. Maar dat bleek geen vetpot te zijn. ‘Die individuel­e aankopen, dat bleek niet te zijn wat mensen willen, ze willen liever een abonnement’, zegt Stas. Blendle reageerde daarop door in 2017 een Netflix-achtige abonnement­sformule te lanceren. Maar de uitgevers – waarvan Blendle voor al zijn content afhankelij­k was – zagen dat meteen als een concurrent voor hun eigen abonnement­en Want waarom zou iemand nog een abonnement nemen op de Volkskrant of NRC als hij ‘de beste’ artikels uit beide kranten kon lezen voor 10 euro per maand? In 2019 liet Blendle de losse verkoop van artikels zelfs helemaal vallen.

Intussen zijn de grote nieuwsmedi­a, waaronder in de Benelux DPG Media en Mediahuis, erin geslaagd om hun journalist­iek zelf te

WillemJan Lems gelde te maken op het internet, vooral door de verkoop van abonnement­en. ‘DPG Media vond dat ons aanbod dat van hen kannibalis­eerde’, zegt Willem-Jan Lems, ceo van Blendle.

In België kreeg Blendle nooit echt voet aan de grond, maar twee jaar geleden beweerde het bedrijf in Nederland en België samen 80.000 abonnees te hebben. Hoeveel er vandaag nog van overblijve­n, wil het bedrijf niet zeggen.

Apple News

Apple News, dat een gelijkaard­ige abonnement­sformule aanbiedt in de Verenigde Staten en een aantal andere markten, botste op gelijkaard­ige weerstand van de uitgevers. Picone: ‘Internatio­nale voortrekke­rs zoals The New York Times zijn gaan beseffen dat ze de directe relatie met hun publiek aan het verliezen waren. Doorheen de jaren werden persoonlij­ke gegevens van gebruikers steeds belangrijk­er. Die heb je immers niet alleen nodig om gepersonal­iseerde advertenti­es te kunnen aanbieden en zo te concurrere­n met Google en Facebook, ze bleken ook steeds belangrijk­er voor het omzetten van occasionel­e gebruikers in betalende klanten.’ De uitgevers wilden niet afhangen van derden om hun lezers te bereiken – of die derde nu Blendle was of Facebook of Google.

In juli 2020 werd Blendle overgenome­n door zijn grotere Franse concurrent Cafeyne, die ook actief is in Groot-Brittannië en Italië. Op dat moment zijn The New York Times en Axel Springer er stilletjes uitgestapt. Er volgden ontslagen. Die maakten dat Blendle in 2021 voor het eerst eventjes winstgeven­d was, volgens Willem-Jan Lems.

Hoewel Blendle in Nederland aan het einde van de rit lijkt te komen, blijft het model van een persNetfli­x nog overeind via moederbedr­ijf Cafeyne en Apple News. Daarnaast zijn Facebook en Google hun eigen vormen van (gratis) nieuwsbund­eling aan het uitbouwen onder de namen Facebook News en Google News Showcase. Die zijn nog niet in de Benelux geland, maar er lopen wel onderhande­lingen met de uitgevers. Ook op deze diensten zijn DPG Media en Mediahuis niet echt happig.

‘DPG Media vond dat ons aanbod dat van hen kannibalis­eerde’ ceo Blendle

 ?? © ?? Blendle bleek geen vetpot voor de uitgevers. belga
© Blendle bleek geen vetpot voor de uitgevers. belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium