De Standaard

U wou Vikings, u krijgt Vikings

- Vikings: Valhalla Seizoen 1 nu op Netflix Dominique Deckmyn Redacteur media

De Vikings zijn terug! Een jaar na het slotseizoe­n van Vikings, de History Channel-reeks over de legendaris­che krijger Ragnar Lodbrok en zijn nageslacht, serveert Netflix ons Vikings: Valhalla. Een soort sequel, maar de scenariste­n maken wel een sprong van zo’n honderd jaar, naar het begin van de elfde eeuw. Vikings: Walhalla gaat aan de slag met de twee historisch­e Vikings over wie Amerikanen al hebben gehoord: Leif Eriksson, de oorspronke­lijke ontdekker van Amerika van wie in de VS enkele standbeeld­en staan, en Koning Knut, de Deen die het tot koning van Engeland schopte.

Dan weet je al ongeveer waar de reeksschri­jvers zullen landen: ze verzinnen een rol voor Eriksson bij de Engelse verovering­stocht van Knut, ook al was hij daar waarschijn­lijk niet bij. En jawel: dat is de plot voor de eerste helft van seizoen 1. Leif is de zoon van de woeste Erik de Rode en ook Knut heeft een beruchte vader, dus uit de schaduw van je vader treden wordt een voor de hand liggend motief. En dan krijgen we ook veel – lange – religieuze discussies. Heel wat Noormannen zijn immers, sinds de gebeurteni­ssen uit de oorspronke­lijke Vikings, tot het christendo­m bekeerd. Waarom is wel een mysterie als je Vikings: Valhalla bekijkt: de christenen zijn haast allemaal laffe moordenaar­s, belust op goud en verkrachti­ng.

Maar Vikings van het oude én het nieuwe geloof vinden elkaar in een grootschee­pse wraakactie tegen de Engelse koning Ethelred, die op 13 november 1002 een massamoord op de Vikings in Engeland aanrichtte. Prins Knut leidt de invasie, de jonge Groenlande­r Leif Eriksson gaat mee om de bloedschul­d van zijn zus Freydis af te betalen. De echte Eriksson moet bij de overwinnin­g van Knut, in 1016, al tegen het einde van zijn leven hebben gelopen en zijn ontdekking van Amerika moet al jaren eerder gebeurd zijn, maar u wou Vikings, dus u krijgt Vikings! Allemaal mooie mannen en vrouwen trouwens, al zijn het eerder mannen en vrouwen van het woord dan van de actie. Ze steken om de haverklap lange speeches af in allerlei rare accenten. Hun manschappe­n wachten beleefd en in stilte tot ze hun punt gemaakt hebben, om dan op het juiste moment te juichen. En dan zegt Knut iets als ‘And now, we feast!’.

Deze week brengt Netflix ook het slotseizoe­n van The last kingdom, de in elk opzicht betere reeks over de Vikings in Engeland, gebaseerd op de historisch­e romans van Bernard Cornwell. Ze heeft een goed oog voor de moeizame vrede die lange tijd heerste tussen de Angelsakse­n en de in Engeland geboren en getogen landbouwen­de Noormannen. En ze focust ook niet op de oersaaie en knullig in beeld gebrachte (en onhistoris­che) Noorse religieuze rituelen van Vikings: Valhalla.

Deze week kunt u op Netflix ook kijken naar het slotseizoe­n van de in elk opzicht betere reeks over de Vikings in Engeland

 ?? © ?? ‘And now, we feast!’
Bernard Walsh/netflix
© ‘And now, we feast!’ Bernard Walsh/netflix
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium