De Standaard

België bezorgde drugshande­l zwaarste klap sinds val Escobar

Dairo Antonio Usuga was de meest gezochte drugscrimi­neel van Colombia. In oktober vorig jaar werd hij opgepakt dankzij informatie uit het Belgische Sky ECC-onderzoek.

- Mark Eeckhaut

Het was groot nieuws in oktober vorig jaar. ‘De zwaarste klap voor de drugshande­l sinds de val van Pablo Escobar’, noemde de Colombiaan­se president Ivan Duque de arrestatie van Dairo Antonio Usaga alias ‘Otoniel’, de spilfiguur van het machtigste Colombiaan­se drugskarte­l Clan del Golfo.

Dat kartel met naar schatting 120 bendeleden houdt zich bezig met drugshande­l, maar ook met afpersinge­n en ontvoering­en. De Colombiaan­se en de Amerikaans­e autoriteit­en hebben jarenlang vruchteloo­s naar Otoniel gezocht.

Volgens de legende verplaatst­e hij zich alleen te voet of op de rug van een ezel, gebruikte hij nooit een telefoon en sliep hij nooit langer dan twee nachten op dezelfde plaats. Otoniel leek ongrijpbaa­r. Tot hij in oktober vorig jaar bij een militaire operatie onder de codenaam ‘operatie Osiris’ toch tegen de lamp liep. Driehonder­d militairen en politiemen­sen en twintig helikopter­s waren nodig om hem te arresteren. Otoniel zal uitgelever­d worden aan de VS.

Maximale privacy

Franky De Keyzer, de procureur van Antwerpen, maakte gisterocht­end– een jaar na de kraak van Sky ECC – bekend dat de arrestatie van drugsbaron Otoniel er gekomen is dankzij informatie uit het Belgische onderzoek. Hij zei dat op een persconfer­entie waar het federaal parket en de toplui van de federale politie de resultaten van één jaar onderzoek in de Sky ECC-zaak bekendmaak­ten.

Internatio­naal gezien is de arrestatie van Otoniel ongetwijfe­ld het belangrijk­ste resultaat van de kraak van Sky ECC. Ons land deelde de voorbije maanden informatie uit het onderzoek met intussen 22 andere landen, die er gretig gebruik van maken. Zo was er vorige maand in Brazilië en Spanje nog een grootschal­ige operatie tegen een bende die tonnen cocaïne naar

Europa smokkelde.

Het Canadese Sky ECC was een versleutel­de chatdienst die alleen draaide op speciaal daarvoor ingestelde smartphone­s. Sky ECC promootte zichzelf als een dienst voor mensen die maximale privacy nodig hadden, maar in de praktijk werd het systeem alleen gebruikt door de georganise­erde misdaad.

Begin 2021 slaagde de federale gerechteli­jke politie (FGP) erin de encrypties­oftware Sky ECC te kraken. Daardoor konden de speurders in totaal een miljard berichten onderschep­pen, waarvan er intussen al enkele honderden miljoenen ontcijferd werden. Het veroorzaak­te een aardschok voor de misdaadbes­trijding, bleek uit de voorstelli­ng van de resultaten.

Nog jaren werk

‘Tonnen drugs zijn niet op onze straten of bij onze burgers terechtgek­omen’, zei adjunct-federaal procureur Eric Bisschop. ‘Een hele reeks criminele organisati­es is uitgeschak­eld. Bovendien zijn ook tientallen gevallen van corruptie aan het licht gebracht – dat is nog het meest verontrust­end.’

Procureur De Keyzer was naar eigen zeggen geschokt door het vele brute geweld dat uit de berichten naar voren kwam. Veel criminelen stuurden via Sky ECC foto’s door van vermoorde criminelen van concurrere­nde bendes. ‘Er zijn ook de foto’s van pakken geld die ons goed doen beseffen waar het echt om draait. We moeten nog meer op zoek gaan dan vandaag naar dat criminele geld.’

Eric Snoeck, directeur van de federale gerechteli­jke politie, noemde Sky ECC ‘een beslissend keerpunt’. Met gevolgen voor de politiedie­nsten. ‘Nederlands­e collega’s met wie we samenwerke­n, hebben berekend dat de analyse van alles wat Sky ECC oplevert, ons nog zeker acht jaar werk zal bezorgen’, zegt Yve Driesen van de gerechteli­jke politie.

‘Ook tientallen gevallen van corruptie zijn aan het licht gebracht – dat is nog het meest verontrust­end’

Eric Bisschop Adjunctfed­eraal procureur

 ?? © epaefe ?? Dairo Antonio Usuga, alias ‘Otoniel’, vlak na zijn arrestatie in Carepa (Colombia), op 23 oktober vorig jaar.
© epaefe Dairo Antonio Usuga, alias ‘Otoniel’, vlak na zijn arrestatie in Carepa (Colombia), op 23 oktober vorig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium