De Standaard

Politie gebruikte toch verboden herkenning­ssoftware

Een vernietige­nde audit legt misstanden bij de politie bloot. Twee keer ontkende die dat ze de omstreden gezichtshe­rkenningss­oftware Clearview had gebruikt, maar dat klopt niet.

- Matthias Verbergt

In februari 2020 schreef de Amerikaans­e nieuwssite Buzzfeed dat onder meer de Belgische politie gebruik had gemaakt van de software Clearview AI. Dat Amerikaans­e bedrijf bouwde een databank van meer dan tien miljard foto’s van personen en hun gegevens, die het ‘schraapte’ van allerhande websites zoals sociale media. Door te vergelijke­n kunnen veiligheid­sdiensten via Clearview zo een naam kleven op beelden van onbekende verdachten.

In de Europese Unie en zeker België gaat die praktijk in tegen privacy- en politiewet­ten. De federale politie ontkende het gebruik toen met klem. Dat deed ze initieel opnieuw toen Buzzfeed in augustus vorig jaar met meer details kwam: de Belgische politie zou tussen de 101 en de 500 opzoekinge­n hebben verricht met het systeem.

Het is pas toen commissari­sgeneraal Marc De Mesmaeker aandrong bij de federale gerechteli­jke politie, dat die toegaf dat twee speurders van de dienst die zware en georganise­erde criminalit­eit bestrijdt in oktober 2019 de gezichtshe­rkenningss­oftware hadden gebruikt in Den Haag, op een vergaderin­g van Europol over vermiste en misbruikte kinderen met onder meer de Amerikaans­e FBI.

Het Controleor­gaan op de politionel­e informatie (COC) stelde een onderzoek in, dat gisteren werd voorgestel­d in de Kamer. Daaruit blijkt dat de speurders niet alleen in Nederland Clearview hadden gebruikt, maar ook daarna nog in België, tot aan het einde van de proeflicen­tie van de software in februari 2020. De speurders laadden daarbij onder meer foto’s van daders en minderjari­ge slachtoffe­rs van seksueel misbruik op. De in totaal 78 opzoekinge­n leidden niet tot bruikbare resultaten.

Het COC is vernietige­nd voor de politie. De top van de gerechteli­jke politie bleek van in het begin op de hoogte te zijn geweest, maar verzweeg dat voor De Mesmaeker. Die zegt in de doorlichti­ng ‘geen moedwillig­e verzwijgin­g te zien’ en wijt het stilzwijge­n aan ‘een samenloop van omstandigh­eden’.

‘De federale gerechteli­jke politie lijkt niet te beseffen dat niet alleen politionel­e foto’s aan een commerciee­l bedrijf worden doorgestuu­rd (en dan nog buiten de Europese Unie), noch dat de biometrisc­he gegevens, in casu gezichtske­nmerken, sindsdien door het bedrijf Clearview bijgehoude­n worden’, klinkt het verder. De audit verwerpt de excuses van de dienst en eist dat de politie Clearview vraagt om de Belgische data te wissen.

Net gisteren legde de Italiaanse gegevensbe­schermings­autoriteit Clearview een boete van 20 miljoen euro op. Ook in andere Europese landen wordt het aan banden gelegd. Gezichtshe­rkenning is een erg omstreden politionel­e techniek, behalve om privacyred­enen ook omdat de accuraathe­id discutabel is en het ongewild mensen van kleur viseert. De federale regering wil een wettelijk kader creëren voor het gebruik van gezichtshe­rkenningss­oftware door de politie.

De gerechteli­jke politie bleek van in het begin op de hoogte te zijn geweest, maar verzweeg dat voor de politietop

 ?? © ?? The Clearview AI app op een smartphone. nyt
© The Clearview AI app op een smartphone. nyt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium