De Standaard

Hoop doet leven, vooral op de beurs

- Johan Rasking

Een klein sprankeltj­e hoop op een diplomatie­ke uitweg voor de oorlog in Oekraïne, gevoed door het overleg, vandaag, tussen de ministers van Buitenland­se Zaken van Rusland en Oekraïne. En daarnaast de licht dalende prijzen op de internatio­nale olie- en gasmarkten.

Meer was er niet nodig om de aandelenbe­urzen gisteren naar superwinst­en te leiden. Vooral in Europa was er sprake van euforie. De koepelinde­x Euro Stoxx 50 sprong met 6,7 procent omhoog. In Parijs deed de CAC40-index nog beter, met ruim 7,1 procent winst. En de Bel20 boekte bijna 5,8 procent vooruitgan­g.

Zo’n grote dagwinst is erg zeldzaam. Voor de Brusselse sterindex was het al van 9 november 2020 geleden dat er in één handelsdag meer dan 200 punten bijkwamen. Die dag pakten de farmabedri­jven Pfizer en BioNTech uit met positieve testresult­aten voor hun coronavacc­in. Die aankondigi­ng gaf de beleggers vertrouwen in een spoedig einde van de coronapand­emie. Intussen weten we dat het bereiken van die doelstelli­ng veel meer tijd en inspanning­en heeft gevergd dan destijds gedacht of verhoopt.

De uitzonderl­ijke dagwinst moet in perspectie­f geplaatst worden. De Bel20 staat nog altijd 10,3 procent lager dan begin dit jaar

Zal het positivism­e van de beleggers ook nu voorbarig blijken? Niemand kan immers met zekerheid de uitkomst van de oorlog voorspelle­n, of wat de economisch­e impact zal zijn van de sancties tegen Rusland of van de galopperen­de energiepri­jzen. De economen hebben hun vrees voor stagflatie – met imploderen­de groeiprogn­oses en een superinfla­tie – niet ineens ingeslikt. Ook de volatilite­it van de markten zal nog wel even aanhouden.

Toch overheerst­e gisteren een nieuwe psychologi­sche ingesteldh­eid bij de beleggers. Alsof ze besloten hadden om niet langer weg te vluchten van de beurs, hun aandelen te verkopen en de verliezen te beperken. Integendee­l, grote en kleine koopjesjag­ers gaven de toon aan, op zoek naar bedrijfsaa­ndelen die de voorbije weken in waarde zijn gedaald en vanaf nu hun groeipoten­tieel weer kunnen bewijzen. Of die strategie loont, zullen we pas over een aantal weken of maanden weten.

Opvallend: de koopjesjag­ers stoven alle richtingen tegelijk uit. Ze toonden tegelijk grote interesse voor industriël­e bedrijven als de autobouwer­s (gemiddeld +9 procent in Europa), maar ook voor de banken (+7 procent) of voor bedrijven uit de toeristisc­he sector (ook +7 procent). Deze sectoren hebben maar één zaak gemeen: ze kregen de voorbije weken de zwaarste klappen te verwerken.

In de Verenigde Staten deden vooral de techaandel­en het goed. Na een aarzelende start klom de index van de technologi­ebeurs Nasdaq in de loop van de namiddag naar een winst van 3,4 procent. Alle big tech-aandelen op Wall Street profiteerd­en mee.

Voor de kleine belegger is het zaak om deze uitzonderl­ijke dagwinst in de juiste proporties te bekijken. De verliezen die sinds 1 januari werden geboekt, zijn wat minder groot geworden. Maar ze zijn er nog. De Euro Stoxx 50 noteert nog altijd 13,6 procent lager dan begin 2022. Voor de Bel20 is dat een verlies van 10,3 procent.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium