De Standaard

VGP en D’Ieteren duwen Melexis en Telenet uit Bel20

BEURS Door de intrede van VGP, specialist in logistieke bedrijfspa­rken, wegen de vastgoedaa­ndelen voortaan nog zwaarder in de Brusselse sterindex Bel20. Met de aftocht van Melexis en Telenet verliest de technologi­esector terrein.

- Johan Rasking

Vanaf 21 maart krijgt de Bel20, de index met de twintig belangrijk­ste aandelen op de Brusselse beurs, een nieuwe samenstell­ing. De chipproduc­ent Melexis en het telecombed­rijf Telenet verdwijnen. Hun plaats wordt ingenomen door de holding D’Ieteren en de vastgoedon­twikkelaar VGP. Dat maakte beursuitba­ter Euronext gisteravon­d na het afsluiten van de handelsdag bekend.

Elk jaar wordt de samenstell­ing van de Bel20 herbekeken. Om deel uit te maken van de korf met Belgische steraandel­en moest de marktkapit­alisatie van de free float (de vrij verhandelb­are aandelen in het bedrijf) dit jaar voldoen aan de minimumwaa­rde van 1,21 miljard euro. Voorts moet minstens 15 procent van het personeel in België tewerkgest­eld zijn en moet minstens 35 procent van de aandelen jaarlijks van eigenaar wisselen (de zogeheten omloopsnel­heid).

Te weinig ambitie

Het resultaat van die jaarlijkse analyse is dat Melexis, vooral bekend als producent van chips voor de autosector, uit de Bel20 verdwijnt. Opvallend, want het bedrijf was pas vorig jaar lid geworden. Een relatief kleine free float en een terugval van het aandeel met 10 procent deden Melexis de das om.

De telecomgro­ep Telenet maakte 16 jaar deel uit van de Bel20. Door het wegvallen van Telenet is Proximus nu het enige telecombed­rijf in de Bel20.

De twee technologi­ebedrijven worden opgevolgd door D’Ieteren en VGP. Voor D’Ieteren is dat een terugkeer. Sinds haar aftocht in 2016 heeft de bedrijveng­roep een ware transforma­tie doorgemaak­t. D’Ieteren is nu minder afhankelij­k van zijn activiteit­en als invoerder van Volkswagen­auto’s, steunt nu vooral op de autoruiten­hersteller Belron en investeerd­e zwaar in TVH Parts, een distribute­ur van onderdelen voor heftrucks en landbouwma­chines.

Opvallend: ondanks een flinke stijging van de nettowinst over 2021 stuurden de beleggers het aandeel van D’Ieteren gisteren met ruim 10 procent omlaag. Te weinig ambitieus, luidde het. Toch blijft er over de afgelopen twaalf maanden een mooie koerswinst van 55 procent over.

Het vastgoedbe­drijf VGP, vooral actief als ontwikkela­ar en verhuurder van logistieke parken, trok pas in 2007 naar de Brusselse beurs. VGP surft mee op de boomende e-commerce en de grote vraag naar magazijnen.

Niet meer representa­tief

Voor Tom Simonts, senior financial economist bij KBC, is het een verrassing dat koekjesbak­ker Lotus Bakeries geen ticket voor de Bel20 kon bemachtige­n. ‘Jammer dat er voor een waardebedr­ijf als Lotus geen plaats is’, zegt hij. ‘Nog spijtiger is dat de vastgoedse­ctor, door de komst van VGP, nog meer dan nu zal wegen op de Bel20. Op die manier is de index niet langer representa­tief voor de Belgische economie.’

 ?? © ?? D’Ieteren komt binnen in de Bel20, maar verloor wel 10 procent. blg
© D’Ieteren komt binnen in de Bel20, maar verloor wel 10 procent. blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium