De Standaard

Het monster Poetin

- Sibo Kanobana Sibo Kanobana is docent sociolingu­ïstiek en postkoloni­ale studies (UGent). Deze week schrijft hij 'De mening' in DS Avond.

Door decenniala­ng aan de macht te zijn, en twee jaar isolement door covid-19, zou Poetin geen voeling meer hebben met de realiteit. De ooit pragmatisc­he en berekende Poetin zou nu een gek monster geworden zijn, een revanchist­ische alleenheer­ser. Psychologe­n verklaren zo het gedrag van politieke leiders en reduceren de oorlog tot de acties van één individu dat zou doorslaan. Het gevolg is dat we de brede politieke en economisch­e omstandigh­eden die de oorlog mogelijk maken, en de acties van Poetin zouden kunnen verklaren, uitwissen. Dat de uitbreidin­g van de Navo naar het oosten door Rusland als een existentië­le bedreiging wordt ervaren, weten we al meer dan dertig jaar, daar hebben zowel geïnformee­rde academici als diplomaten sinds de jaren 1990 constant voor gewaarschu­wd. Het was met goede reden dat landen als Finland en Zweden, hoewel ondertusse­n lid van de EU, heel lang liever buiten de Navo bleven.

Als we de reden van de oorlog herleiden tot de psychologi­e van Poetin, dan zien we oorlog niet meer als een politiek of economisch probleem dat wij allen samen hebben vormgegeve­n en kunnen oplossen. De oorlog wordt een moreel probleem van de slechten tegen de goeden. Die analyse maakten Hannah Arendt en Aimé Césaire al meteen na de Tweede Wereldoorl­og. Het moordende beleid van Hitler of Stalin kwam niet uit het niets. Vandaag, onder het mom van vrijheid, waardighei­d en democratie voor 43 miljoen Oekraïners, die trouwens zelf extreem verdeeld zijn over hun band met Rusland, gijzelen we niet alleen 145 miljoen Russen, maar de hele planeet. Daarbij trekt het Globale Zuiden ook alweer aan het kortste eind. Inderdaad, heel wat Afrikaanse en Aziatische landen importeren immers het gros van hun graan – een essentieel consumptie­product – uit Oekraïne en Rusland. Het conflict zal een moordend effect hebben op die landen.

Uiteraard keur ik Poetins acties niet goed. Ik veroordeel ze met klem. Maar de Navo, de VS en de EU konden deze situatie perfect voorspelle­n. Ze werd al herhaaldel­ijk voorspeld. Nu dreigt Poetin met een nucleaire oorlog. We moeten moreel verontwaar­digd zijn, we moeten veroordele­n, maar we moeten ons altijd afvragen hoe het zo ver is kunnen komen. Zoek dus geen verklaring­en in inherente karakteris­tieken of in de psychologi­e van het individu, dat zijn meer consequent­ies dan oorzaken. Kijk eerst naar de geglobalis­eerde politieke en economisch­e structuren waar we allemaal deel van uitmaken. Dat is een eerste stap in het uitdenken van een verenigde wereld waarin de mens ophoudt een monster te zijn (en waarin we – als ik even mag dromen – eindelijk kunnen beginnen timmeren aan een nieuwe ecologisch­e en economisch evenwichti­ge wereldorde).

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium