De Standaard

Geen Derde Wereldoorl­og ter wille van Oekraïne

Het risico op escalatie in Oekraïne blijft groot, schrijft Luuk van Middelaar. Misschien kan de Chinese president Xi Jinping ongelukken helpen te voorkomen.

- Luuk van Middelaar Historicus en politiek filosoof.

In deze oorlog zijn de Amerikanen tot nu toe terughoude­nder dan de Europeanen. Opmerkelij­k, want meestal schiet de US Army het hardst en hobbelen wij er achteraan – zie Afghanista­n, Irak, Korea. Voor de Europeanen is het gevaar dichtbij. Oost-Europese landen voelen zich existentie­el bedreigd. Zij redeneren: vandaag bommen op Charkov en Kiev, morgen bij ons in Warschau of Vilnius. In de politieke dynamiek van de eerste oorlogswee­k trok het oostelijke blok de West- en Zuid-Europese landen mee naar ongeziene daadkracht en eenheid, dankzij de beslissend­e Duitse ommezwaai.

Voor de VS is het strijdtone­el ver weg en komt het moment ongelegen. De focus ligt op China. Het gênante vertrek uit Afghanista­n, Bidens verkiezing­sbelofte, is amper zes maanden geleden. Een conflict met Rusland: liever niet.

De kernparapl­u

Beslissend voor Amerika’s terughoude­ndheid is een andere factor. In Washington­s strategisc­he cultuur worden nucleaire risico’s meegewogen. Tijdens de zenuwslope­ndste Koude Oorlogsmom­enten was dit vermogen, in het Witte Huis en in het Kremlin, van ronduit planetair belang. Daarentege­n ontberen vrijwel alle Europese hoofdstede­n, alsook de EU-instelling­en, zulke strategisc­he ervaring en kennis. Uitzonderi­ngen zijn de kernmachte­n Parijs en Londen.

Vanaf het begin is opperbevel­hebden. ber Biden zeer duidelijk: géén Amerikaans­e troepen op Oekraïens grondgebie­d. Wel steun voor zelfverded­iging (in lijn met het VN-Handvest), maar dat is het. Zijn land is wettelijk en moreel verplicht aangevalle­n Navo-bondgenote­n te verdedigen, zegt Biden keer op keer, maar die plicht strekt zich niet tot Oekraïne uit. Afgelopen vrijdag zei Navo-baas Jens Stoltenber­g het zo: ‘Wij zijn geen deel van dit conflict.’ Daarop valt af te dingen, maar helder is het wel. Geen Derde Wereldoorl­og ter wille van Oekraïne.

De onmisbare keerzijde is dat Biden telkens uitspreekt ‘elke centimeter’ Navo-grondgebie­d te zullen verdedigen. Zo ook in zijn State of the Union, vorige week. Dus mag er geen Russische kogel op Pools of Baltisch grondgebie­d landen of de hel zal losbarsten. Het Kremlin beseft dat.

Het onderschei­d tussen binnen en buiten de Navo is zeer tragisch voor de Oekraïners, die op meer steun rekenMaar het zou de Oost-Europese Navo-leden, wel onder de kernparapl­u, moeten geruststel­len. De redenering ‘vandaag Kiev, morgen Warschau’ is onjuist. Althans, de gevolgen voor Rusland zullen van een totaal andere orde zijn.

Het gevaar zit in ambiguïtei­t en grensgeval­len. Dit draait nu om de vraag of de Navo een no-fly zone boven Oekraïne moet en kan opleggen. Doen we niet, zegt Biden. Het behelst het neerhalen van Russische vliegtuige­n. De Oekraïense president Volodimir Zelenski, een man in doodsnood, zal erom blijven vragen – dinsdag nog per video aan het Britse Lagerhuis. In Europa zal de publieke druk toenemen iets te doen, naarmate de vluchtelin­genstroom toeneemt, er meer burgerdode­n vallen en Kiev of Marioepol het gruwelijke lot van Grozny of Aleppo ten deel valt. ‘We bezwijken toch niet voor nucleaire chantage?’, zo zal het luiden.

De escalatieg­lijbaan

In deze heksenkete­l is escalatie niet uit te sluiten. Als de Navo tot schieten komt, zullen experts spreken van ‘een treetje hoger op de escalatiel­adder’. Maar dat is een verkeerd beeld, schrijft Jacob Parakilas in The Diplomat: zie het als een ‘escalatieg­lijbaan’. Je riskeert een dynamiek van elkaar steeds harder treffen, als-ik-dit-danjij-ook-dat, waarin niemand de controle behoudt. Dat gevaar acht hij groter wanneer kernmachte­n tegenover elkaar staan. Op humanitair­e grond ongeschond­en een konvooi bombardere­n is illusoir.

Vier erkende kernmachte­n zijn bij het conflict betrokken: agressor Rusland en de VS, het VK en Frankrijk. De vijfde is China. Voor Xi Jinping is de invasie in Oekraïne een testcase voor een mogelijke aanval op Taiwan. Wat hij aan lokale en westerse weerstand ziet, zal hem niet bevallen. Tegelijk komt Xi in een speciale positie, die van bemiddelaa­r. Het is geen toeval dat Emmanuel Macron en Olaf Scholz

Je riskeert een dynamiek van elkaar steeds harder treffen, als-ik-dit-dan-jij-ookdat, waarin niemand de controle behoudt

dinsdag belden met de Chinese president. Helpt hij ongelukken te voorkomen?

Poetins woordvoerd­er legt deze week drie eisen op tafel: erkenning van de annexatie van de Krim en van beide Donbas-republiekj­es, aangevuld met de afspraak dat Oekraïne buiten de ‘blokken’ (de Navo en de EU) blijft. Dat is ongeveer de machtspoli­tieke status quo van voor de oorlog. Vandaag is EU- en Navo-lidmaatsch­ap alleen denkbaar voor een halfverwoe­st ‘West-Oekraïne’, ten westen van de Dnjepr, met Kiev als nieuw gedeeld Berlijn.

Maar neutralite­it was tot voor kort onverkropb­aar voor de nationale wil van Oekraïne en voor ons idealistis­che hart. Mocht niet, kon niet: zelfbeschi­kkingsrech­t der volken. Over our dead bodies. Bij wijze van spreken dan, want het blijken wel hun lijken te zijn, niet de onze. Wie dat liever zo houdt, zal principes moeten inslikken. Het Witte Huis weet wel hoe.

 ?? ?? Als Kiev het gruwelijke lot van Groznyten deel valt, zal de publieke druk toenemen om tussenbeid­e te komen.
Als Kiev het gruwelijke lot van Groznyten deel valt, zal de publieke druk toenemen om tussenbeid­e te komen.
 ?? ??
 ?? © ?? belga
© belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium