De Standaard

Nog geen 4 op 10 kinderen ingeënt tegen corona

- Nikolas Vanhecke Dries De Smet

VACCINATIE­S De meest omstreden fase van de vaccinatie­campagne, die voor vijf- tot elfjarigen, heeft veel minder bereik gehad dan verwacht.

38,12 procent van de Vlaamse vijf- tot elfjarigen heeft minstens één prik gehad tegen covid-19. Vergeleken met andere deelstaten ligt de vaccinatie­graad bij Vlaamse kinderen het hoogst, maar het verschil met de oudere groepen is groot. Bij de Vlaamse achttienpl­ussers is minstens 90 procent gevaccinee­rd, bij de twaalf- tot zeventienj­arigen ruim 85 procent.

‘We zijn aan de kindervacc­inaties begonnen in de wetenschap dat we nooit hetzelfde resultaat zouden halen als bij de andere groepen’, zegt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid, dat de vaccinatie­campagnes in Vlaanderen beheert. ‘Toch hadden we gedacht hoger te eindigen.’

Timing campagne

Volgens het Agentschap is de belangrijk­ste verklaring voor de relatief lage vaccinatie­graad dat ouders weten dat kinderen zelden zwaar ziek worden door covid-19. ‘Wellicht zullen heel wat ouders het directe nut als laag hebben ervaren.’ De beschermin­g die het vaccin biedt tegen infectie, is ook van erg korte duur. Een studie uit New York toont dat kinderen die gevaccinee­rd zijn, na een maand niet langer minder vaak besmet raken dan hun ongevaccin­eerde leeftijdsg­enoten. Ook de beschermin­g tegen ernstige ziekte neemt snel af, maar gevaccinee­rde kinderen belanden nog steeds minder vaak in het ziekenhuis.

De timing van de vaccinatie­campagne heeft ook invloed gehad op het resultaat. Toen de uitnodigin­gen in de brievenbus­sen vielen, nam het aantal besmetting­en door de omikronvar­iant razendsnel toe. Dat was zeker het geval bij (jonge) kinderen. Wie covid-19 heeft of in quarantain­e zit, kan niet worden gevaccinee­rd.

‘De tijdgeest zal ook hebben meegespeel­d’, zegt Moonens. ‘In januari was de algemene teneur dat de omikronpie­k snel voorbij zou zijn. Het idee van het nut van de vaccinatie bij kinderen kan daardoor nog verder ondermijnd zijn.’

‘Wellicht zullen heel wat ouders het directe nut van vaccinatie als laag hebben ervaren’

Joris Moonens Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium