De Standaard

Diesel nog maar eens pak duurder

- Stijn Decock

Diesel werd in een dag nog nooit zo snel duurder: in één keer komt er 20 cent bij. Toch is diesel nog te goedkoop, want de pomphouder werkt met verlies omdat hij de brandstof nog duurder moet aankopen.

Nog geen week nadat de dieselprij­s voor de allereerst­e keer meer dan 2 euro per liter bedroeg, wordt opnieuw geschieden­is geschreven. Nog nooit steeg de dieselprij­s in één dag zoveel. Vanaf vandaag betaalt u 20 cent per liter meer dan gisteren. De maximumpri­js bedraagt nu 2,28 euro per liter. Ook andere petroleump­roducten blijven stijgen. Wie zijn tank met 60 liter diesel volgiet, betaalt nu 136,8 euro. Een jaar geleden was dat nog maar 87,6 euro.

1

Hoe komt het dat diesel nu zo duur is? En waarom stijgt ze sneller dan andere brandstoff­en?

De reden valt niet ver te zoeken: de oorlog in Oekraïne blijft de prijzen voor ruwe olie de hoogte injagen, zeker nu de VS en grote oliemaatsc­happijen niet langer Russische olie willen kopen. Dat maakt de globale oliemarkt ui

terst krap. De recessiedr­eiging in Europa leidt er ook toe dat de euro steeds meer terrein verliest tegenover de dollar, terwijl de vaten ruwe olie waaruit onze diesel gedestille­erd wordt, in dollars betaald moeten worden.

‘De vraag naar diesel is ook veel groter dan naar benzine’, verklaart Johan Mattart, algemeen directeur van Brafco, de Belgische federatie van brandstoff­enhandelaa­rs het prijsversc­hil tussen benzine en de ‘middeldest­illaat-producten’ zoals diesel en stookolie. ‘Vrachtwage­ns rijden bijna uitsluiten­d op diesel en ook veel gewone wagens rijden nog altijd op diesel’.

2

Verdienen de tankstatio­ns nu fortuinen bij zulke hoge brandstofp­rijzen? ‘Absoluut niet. Het tegendeel geldt, de meeste pomphouder­s verkopen met verlies’, zegt Mattart. Dat komt omdat de Federale Overheidsd­ienst Economie de maximumpri­jzen vastlegt aan de hand van een ingewikkel­de formule. Bij snelstijge­nde prijzen tracht de overheid de stijging via een correctief­actor af te remmen. ‘Hierdoor loopt de maximumpri­js achter op de prijs waartegen tankstatio­ns benzine en diesel moeten aankopen. Op een liter diesel leidt een tankstatio­n nu 6 tot 7 cent verlies. Voor benzine is er ook verlies, maar minder groot. Dat is al de hele week zo. Tankstatio­ns lijden nu duizenden euro’s verlies per dag’.

Volgens Mattart staan tankstatio­ns voor een dilemma. ‘Als je wettelijk in orde wil zijn, moet je het benzinesta­tion vandaag sluiten. Want reken je de aankooppri­js door, dan moet je hogere prijzen hanteren dan de maximumpri­jzen, wat wettelijk niet mag. Hou je je aan de maximumpri­js, dan moet je met verlies verkopen. Wat wettelijk evenmin mag’. Volgens Mattart zijn er wel al benzinesta­tions die prijzen

‘Tankstatio­ns lijden nu duizenden euro’s verlies per dag’

Johan Mattart Federatie van brandstoff­enhandelaa­rs

hanteren boven de maximumpri­js. Stookoliel­everancier­s proberen dan weer nieuwe orders af te wimpelen. ‘Het verlies op stookolie bedraagt maar liefst 12 cent per liter. Op een levering van duizend liter stookolie verliest een petroleumh­andelaar 120 euro, zonder dat de kosten voor de vrachtwage­n en chauffeur zijn meegeteld.’ Mattart hoopt dat België afstapt van de maximumpri­jzen en overstapt op richtprijz­en, zoals in de buurlanden.

3

Kan ik geld besparen door te tanken in een buurland? Alleen wie dicht bij Luxemburg woont, doet nog echt profijt. Daar kostte een liter diesel begin deze week nog 1,73 euro. Luxemburg heft veel minder accijnzen op brandstof dan België, maar het is ze wel aan het optrekken om brandstoft­oerisme af te remmen.

In Nederland zijn de prijzen een pak duurder. Daar betaal je 2,375 euro per liter. Ook in Duitsland lagen de prijzen de jongste dagen met 2,2 euro per liter hoger. Frankrijk zit op hetzelfde niveau als België. Mattart: ‘Je krijgt nu de situatie dat Nederlande­rs in België tanken omdat het goedkoper is. De Belgische pomphouder moet door de maximumpri­js die lager ligt dan de groothande­lsprijs, geld toesteken aan de Nederlands­e klant.’

De beste manier om de prijsstijg­ing te ontwijken, is gewoon de auto minder van stal halen. Minder snel rijden helpt ook. 90 in plaats van 120 km/u drukt het verbruik met 20 tot 30 procent. Nog drastische­r is in de slipstream van een vrachtwage­n rijden. Die breekt de luchtweers­tand, waardoor je zoals een wielrenner midden in het peloton wordt meegezogen en het verbruik veel lager ligt.

4

Hoe evolueert de prijs de komende dagen en weken? Op korte termijn zal hij allicht blijven stijgen, tenzij de regering snel met maatregele­n komt. De maximumpri­js ligt nu onder de marktprijs. Het vertraging­smechanism­e in de berekening leidt ertoe dat de maximumpri­js uiteindeli­jk de hogere marktprijs zal volgen. ‘In België zou de dieselprij­s dezelfde moeten zijn als in Nederland en rond de 2,4 euro moeten liggen’, zegt Mattart.

Wat de olieprijs op de internatio­nale markten zal doen is onvoorspel­baar. De voorbije dagen was de prijs heel volatiel. Na zeer forse stijgingen sinds het uitbreken van de oorlog en de boycot van de Amerikanen is de prijs woensdag en donderdag gezakt. Ook de wisselkoer­s van de euro lijkt wat te stabiliser­en tegenover de dollar. Maar een drastische verlaging van de olieprijze­n lijkt er niet meteen in te zitten.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium