De Standaard

Accijnzen op brandstof moeten naar minimum

- Wim Winckelman­s

BENZINE Minister van Financiën Van Peteghem dringt aan op een snelle beslissing.

‘Ik voel veel steun hier in het parlement. Ik verwacht in de regering dezelfde steun.’ Minister van Financien Vincent Van Peteghem (CD&V) kon gisteren moeilijk zijn ergernis verbergen over de trage besluitvor­ming in de regering om de energiepri­jzen aan te pakken. ‘Het koninklijk besluit ligt klaar’, zei de minister. ‘In november waren de prijzen onrustwekk­end, vandaag zijn ze onhoudbaar en als we nog lang wachten worden ze onbetaalba­ar.’

De voorstelle­n die op tafel liggen zijn een verlaging van de accijnzen op brandstoff­en tot het laagste niveau dat Europa toelaat, de hervorming van de energiefac­tuur en de verlaging van de btw op gas en elektricit­eit naar 6 procent.

De omgekeerde cliquet, waarvan lang sprake was en waarbij de accijnzen dalen als de prijzen verhogen, is verlaten als denkspoor. De prijzen zijn intussen zo sterk gestegen dat het systeem niet meer volstaat om de prijzen naar een meer draaglijk niveau te laten zakken. Vandaag stijgt de prijs van diesel zelfs tot boven 2,2 euro per liter. Er is dus een onmiddelli­jke, tijdelijke verlaging nodig tot het absolute minimum dat Europa toestaat.

Op basis van de huidige prijzen voor diesel en benzine zou dat de prijs voor een volle tank met een kleine 20 euro kunnen drukken. Maar het is een dure maatregel. Volgens De Tijd kost hij 3,5 miljoen euro per dag voor diesel en 2,1 miljoen per dag voor benzine. Als de brandstofp­rijzen opnieuw zakken, kunnen de accijnzen weer stijgen.

De gevolgen van hoge prijzen voor diesel en benzine zijn groot. Aangezien ze niet worden meegenomen bij de berekening van de spilindex, betekenen ze op termijn een aanslag op het budget van gezinnen. ‘De klok tikt, mensen kunnen hun tankbeurt niet uitstellen’, zegt Van Peteghem.

Het ziet ernaar uit dat de maatregel volgende week wordt afgeklopt, samen met een groot pakket energiemaa­tregelen dat premier Alexander De Croo (Open VLD) wil doordrukke­n. In dat pakket zitten ook maatregele­n om de energietra­nsitie en -efficiënti­e op te drijven, en een beslissing over het lot van de Belgische kerncentra­les.

‘De klok tikt, mensen kunnen hun tankbeurt niet uitstellen’

Vincent Van Peteghem Minister van Financiën (CD&V)

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium