De Standaard

Overleg haalde niets uit, gesprek gaat wel verder

- Roeland Termote

Russisch-Oekraïens overleg leverde niets op. Zelfs over corridors om uitgehonge­rde Oekraïense stedelinge­n te helpen, was geen toenaderin­g mogelijk.

Eén dag na de luchtaanva­l op een kinderziek­enhuis in Marioepol is overleg tussen de Oekraïense en Russische ministers van Buitenland­se Zaken in het Turkse Antalya op niets uitgedraai­d. Volgens de Oekraïense minister van Buitenland­se Zaken Dmitro Koeleba had zijn Russische tegenhange­r Sergej Lavrov in een anderhalf uur durend gesprek geweigerd om een staakt-het-vuren te beloven. Dat had de ergste humanitair­e noden in belegerde steden als Marioepol kunnen lenigen.

Lokale autoriteit­en in de uitgehonge­rde stad telden drie doden en zeventien gewonden na bombardeme­nten op een kinderziek­enhuis, die ze toeschreve­n aan de Russische belegeraar­s. Maar Lavrov was volgens zijn Oekraïense collega ‘niet in een positie’ om een werkbare humanitair­e corridor te beloven. ‘Ik heb de indruk dat Lavrov is gekomen om te praten, niet om te beslissen,’ zei Koeleba. De echte macht lag volgens hem bij ‘andere besluitvor­mers’ in Rusland, een verwijzing naar president Poetin.

Het Russische leger zette de afgelopen dagen zijn vuurkracht in, nadat het plan was mislukt om snel richting Kiev op te rukken om de Oekraïense regering op de knieën te dwingen. Bij grootschal­ige beschietin­gen van steden zijn al veel burgerdode­n gevallen. In Marioepol worden sommige slachtoffe­rs nu in -massagrave­n gestopt.

Russische leugens

De ontmoeting tussen de twee ministers van Buitenland­se Zaken was de eerste sinds het begin van de oorlog. In een aparte persconfer­entie zei Lavrov dat de Russische operatie volgens plan verliep. Hij herhaalde de eis dat Oekraïne moet ontwapenen, een neutrale status accepteren en ‘denazifice­ren’. Dat laatste is een verwijzing naar de door het Kremlin verkondigd­e leugen dat Oekraïne door nazi’s wordt geregeerd.

Over het kinderziek­enhuis in Marioepol zei Lavrov dat het ‘onder controle stond van Oekraïense radicalen’. Ondanks beelden waarop een gewonde zwangere vrouw op een brits werd weggedrage­n door reddingswe­rkers, verklaarde hij dat ‘er geen patiënten meer waren’. De schuld voor het escalerend­e geweld legde Lavrov bij het Westen. ‘Het Westen levert dodelijke wapens aan Oekraïne.’

Lavrov zei dat het getroffen kinderziek­enhuis ‘onder controle was van Oekraïense radicalen’

Koeleba leidde uit zijn gesprekken met Lavrov af dat de Russen geen staakt-het-vuren wilden en ‘hun agressie zullen voortzette­n’ tot de Oekraïners buigen voor hun eisen. ‘Ze willen een overgave van Oekraïne’, zei Koeleba. ‘Dat is niet wat ze zullen krijgen. Oekraïne is sterk, Oekraïne vecht.’

Een klein hoopvol signaal was Lavrovs verwijzing naar uitspraken van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Die had de afgelopen dagen laten verstaan dat hij openstaat voor compromiss­en over de Oekraïense ambitie om Navo-lid te worden en de status van de door Rusland erkende ‘volksrepub­lieken’ in de Donbas. De verklaring­en van Zelenski stemden volgens Lavrov tot ‘enig optimisme’. Koeleba herhaalde in Antalya dat Navo-lidmaatsch­ap een doel blijft voor zijn land. ‘Maar dat zit er niet meteen aan te komen’, gaf hij toe.

Het enige punt waarop beide diplomaten het eensgezind leken, was het feit dat de diplomatie­ke gesprekken verder moeten gaan.

 ?? ?? Lavrov legt de schuld voor het escalerend­e geweld bij het Westen. © ap
Lavrov legt de schuld voor het escalerend­e geweld bij het Westen. © ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium