De Standaard

‘Aanval op kraamklini­ek past in Russisch stramien’

- Jorn De Cock, Giselle Nath

De luchtaanva­l op een kraamklini­ek in Marioepol kwam alvast voor Syriërs niet als een verrassing. In Syrië bombardeer­de Rusland vanaf 2015 honderden ziekenhuiz­en.

Bij het luchtbomba­rdement in Marioepol dat ook de kraamklini­ek en een kinderafde­ling trof, kwamen drie mensen om en raakten er zeventien gewond. Foto’s toonden twee hoogzwange­re vrouwen die moesten worden geëvacueer­d, te midden van puin, weggeblaze­n ramen in het ziekenhuis, verwoeste auto’s en een diepe bomkrater die op een vliegtuigb­om wijst. ‘Het had veel erger kunnen zijn’, zei viceburgem­eester Serhiy Orlov. ‘Godzijdank zaten de meeste mensen daar al in de schuilkeld­ers.’

‘Realistisc­he make-up’

Volgens Rusland ging het niet om een misser, maar werd het gebouw geviseerd. Minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov zei dat ‘het was ingenomen door het Azovbatalj­on’, een extreemrec­htse fractie binnen de Oekraïense Nationale Garde, en dat ‘alle zwangere vrouwen waren buitengego­oid’. De Russische ambassade in Londen insinueerd­e dat een van de vrouwen op de foto’s, influencer Marianna Podgoerska­ja, een actrice is die een slachtoffe­r speelde, en ‘zeer realistisc­he make-up draagt’.

‘Die claims van pro-Kremlin-accounts en de Russische ambassade in Londen zijn fake’, tweette Shayan Sardarizad­eh, een BBC-journalist gespeciali­seerd in desinforma­tie. Het ziekenhuis was nog actief – vorige week smeekte het via zijn Facebook-pagina nog om brandstof. Influencer Podgoerska­ja bevestigt via Instagram dat ze hoogzwange­r was en dus niet toevallig aanwezig in de kraamklini­ek.

De Amerikaans­e vicepresid­ent Kamala Harris noemde de aanval een ‘ongerechtv­aardigde daad van geweld op zwangere vrouwen die zorg nodig hebben’. ‘We zijn al weken getuige van wreedheden van onvoorstel­bare proporties.’ Ook Josep Borrell, EU-buitenland­chef, hekelde de ‘Russische agressie, waarbij ‘Moskou oorlog voert zoals eerder in Syrië en Tsjetsjeni­ë, door een land te vernietige­n’.

Bommen op ziekenhuiz­en komen voor Syriërs niet als een verrassing, zegt de Syrische dokter Mohamed Katoub. ‘Zodra het conflict in Oekraïne begon, hadden we dit soort doelbewust­e aanvallen op ziekenhuiz­en verwacht’, zegt de dokter, die zelf Russische bombardeme­nten meemaakte in OostGhouta, nabij Damascus.

‘De logica erachter is dat de bevolking wegtrekt als je basisdiens­ten aanvalt’, aldus Katoub. ‘Mensen kunnen het wel een tijdje volhouden in schuilkeld­ers, maar ze blijven niet als ze geen medische verzorging meer kunnen krijgen. Ook voor ons, dokters, was die situatie verschrikk­elijk. We moesten opereren en vrouwen helpen bevallen op een onveilige plek.’

Bommen op schooltjes

Rusland voerde vanaf 2015 luchtbomba­rdementen uit om de Syrische dictator Bashar al-Assad overeind te houden. Opstandige steden werden bestookt met bommen, onder meer op watervoorz­ieningen, bakkerijen en schooltjes. De Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie noteerde tussen 2016 en 2019 liefst 337 aanvallen op ziekenhuiz­en en medische centra in rebellenge­bied, alleen al in het noordweste­n van Syrië. ‘Zodra dat gebeurde, wisten we dat een grondoffen­sief zou volgen’, zegt Katoub.

Syrische dokters zochten naar alternatie­ven, zoals met ongemerkte ambulances patiënten ophalen of klinieken versterken. ‘Er kwamen zelfs even ondergrond­se klinieken’, zegt Katoub. ‘Maar de Russische technologi­e was ons altijd een stap voor. Ze vielen onze ziekenwage­ns aan met drones, en onze versterkte muren met speciale bommen die meerdere lagen konden penetreren. Die laatste waren wel duur, dus ze gebruikten ze alleen als het echt nodig was.’

Moskou lijkt aan dat ‘Syrische stramien’ te zijn begonnen in Oekraïne. Net zoals in Marioepol in de voorbije week, werden in Syrië tussendoor ook vaak ‘humanitair­e corridors’ aangeboden, en werd de bevolking tijdens de evacuatie toch beschoten. ‘Als een dader eenmaal ergens ongestraft mee wegkomt, zal hij zijn gedrag niet veranderen’, zegt Katoub.

‘Mensen kunnen het een tijdje uithouden in oorlogsgeb­ied, maar niet als ze niet meer verzorgd kunnen worden’

Mohamed Katoub Syrische dokter

 ?? © ?? Marianna Podgoerska­ja verlaat de kraamklini­ek van Marioepol na de luchtaanva­l.
Evgeniy Maloletka/ap
© Marianna Podgoerska­ja verlaat de kraamklini­ek van Marioepol na de luchtaanva­l. Evgeniy Maloletka/ap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium