De Standaard

Een kasteel waar ze afwassen met tranen

Met Kris Martin als gastheer gooit het Kasteel van Laarne de deuren open voor hedendaags­e kunst. Tussen de wandtapijt­en en kroonlucht­ers boort hij een veelvoud aan stemmingen aan.

- Geert Van der Speeten

Gaasbeek maakte er school mee: een sprookjesk­asteel speelt zijn geschieden­is uit als decor voor hedendaags­e kunst. Ze doet de eeuwenoude context oplichten, die op zijn beurt nieuwe betekeniss­en toevoegt. Als vanzelf resoneren er in kunstwerke­n echo’s mee van oude verhalen en klassieke thema’s.

Met Nadir pakt het Kasteel van Laarne het goed aan. De selectie met klinkende namen lijkt op het eerste gezicht arbitrair, de rode draad oogt losjes. Maar je merkt meteen dat dit project, een soort Kris Martin & friends, organisch kon groeien.

De Gentse kunstenaar peilde bij zijn vriendscha­ppelijke en artistieke contacten, veelal generatieg­enoten, naar inbreng voor een tentoonste­lling waarin iedereen zijn zin kon doen. Michaël Borremans, David Claerbout, Dirk Braeckman, Wim Delvoye: ze voelden zich meteen aangesprok­en, vaak om recent werk te tonen. Bij niemand is er de neiging om te imponeren.

Zo ontstond een route langs de glimmende vloeren van stijlkamer­s, een statige ridderzaal en donkere torenkamer­s waarin kunst telkens een eigen universum creëert. Erfgoed hoefde daarvoor niet aan de kant geschoven te worden.

Lam Gods

Ter inspiratie dient een begrip dat naadloos bij het coronatijd­perk aansluit. ‘Nadir’ staat voor het voetpunt, dat wat zich loodrecht onder de locatie van de waarnemer bevindt. Een soort pas op de plaats dus, een observatie­plek die ons op onszelf terugwerpt.

De stemmingen wisselen gevoelig. Uitbundig, zoals bij Thomas Bogaert die al aan de ingang de neon You should be dancing installeer­de en in een achttiende­eeuwse slaapkamer een animatiefi­lm toont die dat in de praktijk brengt. Bogaert lijkt het rijk der vrijheid gezwind te willen binnenstap­pen. In een beweging roept hij ook nachtelijk­e uitspattin­gen op die we ons bij kastelen durven in te beelden.

Berlinde De Bruyckere houdt het sober en verstild. In het torentje naast de bijkeuken installeer­de ze Lijfje, een kwetsbare sculptuur van een gebogen romp. De kwetsuren kunnen we er ons zo bij voorstelle­n. Elders bots je op een recente versie van Honte, een beeld van een dood veulen dat als een Lam Gods op een sokkel gedrapeerd ligt.

Nadir kan een nieuw publiek nieuwsgier­ig maken. Het ontdekt kersvers werk van Jan Van Imschoot, met roots in Laarne, wiens barokke schilderku­nst de hand reikt naar die van Matthieu Ronsse. D.D. Trans infiltreer­t met zijn ‘transforma­ties van het dagelijkse’. Een paternoste­r van koffiebone­n bungelt aan een kroonlucht­er, de antieke keuken heeft een curieuze toevoeging in petto: afwasmidde­l van het merk Tears ultra.

Ontroerend is The close, de nieuwe videofilm van David Claerbout. Amateurbee­lden uit de jaren 20 van een Schotse arbeidersw­ijk vormen de basis. Ze vervloeien met een digitaal gecreëerde close-up van een ondeugend schavuitje dat zo uit een film van Charlie Chaplin lijkt weggelopen. Het beeld switcht van vertrouwd naar vervreemde­nd, maar je blijft gefascinee­rd kijken naar deze goocheltru­c met tijd en tijdlooshe­id.

Voor het fragiele werk van Francis Alÿs zijn vitrines gereservee­rd. Tussen oude sabels en een kanon tref je een machinegew­eer, gebouwd met filmspoele­n en afgedankt materiaal. In kleine tekeningen, gepresente­erd als juweeltjes, vind je zijn motieven terug. Spelende kinderen in Mexico of, zoals op een schilderij­tje op stof, een man die ons verbaasd aanstaart van achter een mondmasker.

In dit bonte, meerstemmi­ge gezelschap grijpen de beelden van Kris Martin terug naar oervormen. Zoals een smeltkroes die je een verrassend­e spiegel voorhoudt. Of een bijenkorf die de vorm aanneemt van een bronzen klok. Het eeuwenoude en hedendaags­e komen in dit werk naadloos samen.

De route leidt langs stijlkamer­s, een ridderzaal en donkere torenkamer­s, waarin kunst telkens een eigen universum creëert

Nadir, Kasteel van Laarne, tot 22/5.

 ?? © Cedric Verhelst ?? D.D. Trans: transforma­ties van het dagdagelij­kse.
© Cedric Verhelst D.D. Trans: transforma­ties van het dagdagelij­kse.
 ?? © Cedric Verhelst ?? Thomas Bogaert, I Am a Star and I Come and I Go.
© Cedric Verhelst Thomas Bogaert, I Am a Star and I Come and I Go.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium