De Standaard

De notaris uw vriend

- De notaris Cathérine De Kock Mediaredac­trice

‘Hoe rijker mensen zijn, hoe vaker ze schenken’, zei erenotaris Guillaume Roberti de Winghe in De notaris, een nieuw programma met Phara de Aguirre als interviews­ter. Die verdomd hoge successier­echten, weet u wel. Of er dan logischerw­ijze veel schenkinge­n gebeuren in notarisgez­innen, kwamen we evenwel niet te weten. Zoals bekend zijn notarissen grootverdi­eners onder de vrije beroepen. Trage en zelfs overbodige grootverdi­eners bovendien, volgens hun critici. Maar die kritische vragen bleven uit in de eerste aflevering. Laten we zeggen dat Phara de Aguirre het voorlopig bij een aangename kennismaki­ng met het beroep hield.

In de eerste aflevering werd het verschil tussen stad en platteland uitgespeel­d, met als twee belangrijk­ste getuigen: Bruggeling Frank Depuyt, 35 jaar notaris in Sint-JansMolenb­eek, en Katrien Champagne, een 38jarige boerendoch­ter die notaris werd in het landelijke Linter. Met Depuyt haalde Phara herinnerin­gen op in Molenbeek, waar hij vroeger notaris was. Hij zag vanaf de jaren 80 witte mensen hun huizen steeds vaker verkopen aan mensen van kleur. De buurt beviel hem erg. Maar op zijn 61,5 (dat halfje was blijkbaar te belangrijk om niet te vermelden) stopte hij als notaris. ‘Ik kon het niet meer aan’, zei hij. ‘Die mails … Dat kwam maar binnen.’ Toch wipt Depuydt nog geregeld binnen bij het vroegere notariaat. Hij mag dan geen aktes meer tekenen, hij doet nog graag de uitleg voor cliënten en hij werkt af en toe als plaatsverv­angend vrederecht­er – gratis dan nog.

Notaris Champagne komt bij haar klanten, vaak landbouwer­s, dan weer meestal thuis om hun zaken te bespreken. Zoals bij het landbouwer­sgezin van Joeri. Hij had een stukje grond, grootmoede­r had nog wat en zijn moeder ook. Een successiep­lanning was aan de orde. Als moeder en grootmoede­r aan Joeri zouden schenken, geven ze maar tien procent af aan de staat. En toen kwam er onverwacht een sekstip van Champagne: ‘De beste successiep­lanning die je kunt hebben, is veel kinderen maken. Want over hoe meer personen je het kunt spreiden, hoe minder successier­echten je in totaal betaalt.’

Moederlijk­e raad had ze ook voor het koppel Ief en Greet, die een kind verwachten. ‘Het ergste is samenwonen en niets doen’, zei Champagne met de ernst van iemand die de diagnose van een vieze geslachtsz­iekte aankondigd­e. Iets doen was dan een testament opmaken, trouwen of wettelijk samenwonen.

Omer, een landbouwer op rust die als enige zoon de familieboe­rderij had overgenome­n, wou dan weer niets doen voor een van zijn zussen, die hij nooit meer zag. Al zijn bezittinge­n moeten naar zijn jongste zus gaan. ‘Gaan ze dat niet erg vinden?’, vroeg Champagne diplomatis­ch. Maar Omer bleef bij zijn besluit. Het werd een schenking. Ergens in Limburg werd gisteren een landbouwer­sdochter erg blij gemaakt, en eentje erg boos.

Kritische vragen bleven uit in de eerste aflevering. Phara de Aguirre hield het bij een aangename eerste kennismaki­ng met het beroep

 ?? © ?? Phara de Aguirre wandelt met Frank Depuyt door Molenbeek, de plek waar hij 35 jaar notaris was. vrt
© Phara de Aguirre wandelt met Frank Depuyt door Molenbeek, de plek waar hij 35 jaar notaris was. vrt
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium