De Standaard

‘Antifemini­st’ wint presidents­verkiezing­en in Zuid-Korea

Na een bitse verkiezing­scampagne is de conservati­eve Yoon Suk-yeol nipt verkozen tot de nieuwe president van het diep verdeelde Zuid-Korea. Hij scoorde goed bij jonge mannen die zich bedreigd voelen door het feminisme.

- Charlotte Van Campenhout Vanuit Seoel, ZuidKorea

Toen in Zuid-Korea omstreeks 19.30 uur woensdagav­ond plaatselij­ke tijd de eerste stemmen geteld waren, lag volgens de zender JTBC de liberaal Lee Jae-myung (Democratis­che Partij) op kop en volgens de zender KBS de conservati­eve politieke nieuweling Yoon Suk-yeol (oppositiep­artij Macht aan de Mensen). Het verschil tussen de twee belangrijk­ste kandidaten in de presidents­verkiezing­en bedroeg toen al minder dan 1 procent. Het begin van een lange nacht voor de Zuid-Koreanen.

Lee en Yoon bleven elkaar op de hielen zitten. Rond 00.30 uur was meer dan 50 procent van de stemmen geteld en nam Yoon definitief de leiding. Rond vier uur ’s nachts gaf Lee zijn nederlaag toe met amper 0,73 procent verschil.

Velen zijn teleurgest­eld in huidig president Moon Jae-in, de partijgeno­ot van Lee. Hoewel Zuid-Korea onder zijn presidents­chap definitief een soft power werd, kampt het land met verschille­nde problemen. Door de coronapand­emie vertraagde de economie, de huizenprij­zen zijn er torenhoog en er is een hoge jeugdwerkl­oosheid.

Mannenhaat

‘We hebben alle vier voor Yoon gestemd, omdat we teleurgest­eld zijn in Moon. We hadden eigenlijk verwacht dat Yoon met een grote voorsprong zou winnen’, vertelt de 25jarige Yoo Sung-ho. Hij en zijn vrienden zijn erg geïnteress­eerd in politiek en hielden een geanimeerd­e discussie in de straten van hoofdstad Seoel. ‘Als hij niet had gewonnen, had ik overwogen te emigreren’, vult zijn vriend Kang Jihoon (25) aan. ‘Lee is te progressie­f.’

Kang hoopt dat Yoon het genderconf­lict in het land zal aanpakken. Onder jonge Zuid-Koreaanse mannen heerst een antifemini­stisch sentiment. Velen vinden dat de slinger is doorgeslag­en en dat er sprake is van mannenhaat. Yoon speelde daarop in door zichzelf een antifemini­st te noemen en te beloven het ministerie van Gendergeli­jkheid af te schaffen. Met succes: 58,7 procent van de mannelijke Zuid-Koreaanse twintigers stemde voor Yoon, tegenover 36,3 procent voor verliezer Lee. Bij de vrouwen in dezelfde leeftijdsc­ategorie stemde 58 procent voor Lee tegenover 33,88 procent voor Yoon.

Voor de lgbtq-gemeenscha­p betekent Yoons overwinnin­g dat er de komende vijf jaar waarschijn­lijk geen vooruitgan­g geboekt wordt. Voor Yoon mag iedereen ‘een seksuele geaardheid kiezen’, maar lgbtq-koppels echt erkennen, kan volgens hem een ‘aanzienlij­ke sociale impact’ hebben.

Betere relatie met VS

Yoon slaat een hardere toon aan tegen China en Noord-Korea en wil een innigere relatie met de Verenigde Staten. Tijdens zijn campagne ging hij in op de dalende popularite­it van China onder ZuidKorean­en. Uit een grootschal­ige peiling bleek dat China minder populair is dan de voormalige kolonisato­r Japan. Hij geeft president Moon daarvan de schuld, omdat zijn beleid te pro-China zou zijn.

Yoon wil Zuid-Korea minder afhankelij­k maken van Peking, een belangrijk­e handelspar­tner. ‘Ik hoop dat Yoon niet wint’, zei een

Chinese restaurant­houder in Seoel woensdagav­ond voordat alle stemmen geteld waren. ‘Ik ben bang dat zijn anti-Chinaretor­iek mijn leven hier negatief zal beïnvloede­n.’

Ook de relatie tussen de twee Korea’s zal veranderen onder Yoon. Waar Moon voor een verzoening­sbeleid ging, wil de net verkozen president een hard beleid voeren, onder meer omdat Noord-Korea raketten bleef testen onder Moon. Voor Yoon kan er geen sprake van vrede zijn op het Koreaanse schiereila­nd voor Noord-Korea zijn kernwapenp­rogramma heeft afgebouwd.

‘Vrede is zinloos’

Hij wil ook vastberade­ner reageren op Noord-Koreaanse provocatie­s en wil daarom de defensie- en afschrikki­ngscapacit­eiten van ZuidKorea uitbreiden in samenwerki­ng met de VS. ‘Vrede is zinloos, tenzij die wordt ondersteun­d door macht’, aldus Yoon tijdens de campagne. ‘Oorlog kan alleen worden vermeden als we preventiev­e aanvallen kunnen uitvoeren en als we tonen dat we bereid zijn dat te doen.’

Dat Yoon met amper 0,73 procent verschil heeft gewonnen, wijst erop dat het land verdeeld is. Het zal een uitdaging zijn om de bevolking te verenigen. ‘Het was zo’n negatieve campagne’, zegt dertiger Ko Si-Woo daarover. Ze is onderweg naar huis na een etentje met een vriendin. De vriendin stemde voor Yoon, Ko stemde voor verliezer Lee. ‘Maar Yoon heeft gewonnen, dus hij is nu mijn president’, zegt ze nuchter. ‘Hij en Lee hebben wel veel polarisati­e opgewekt. Hopelijk mindert dat nu’, is ze hoopvol.

‘Oorlog met NoordKorea kan alleen worden vermeden als we preventiev­e aanvallen kunnen uitvoeren en als we tonen dat we bereid zijn dat te doen’

Yoon Sukyeol

Nieuwe president ZuidKorea

 ?? © ?? De conservati­eve Yoon Suk-yeol viert zijn overwinnin­g. Hij kreeg amper 0,73 procent meer stemmen dan zijn tegenstand­er.
Jung yeonje/afp
© De conservati­eve Yoon Suk-yeol viert zijn overwinnin­g. Hij kreeg amper 0,73 procent meer stemmen dan zijn tegenstand­er. Jung yeonje/afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium