De Standaard

Op de vlucht voor sancties parkeren rijke Russen hun fortuin in Dubai

Voor de oorlog stalden ze hun vermogen in Zwitserlan­d of het Verenigd Koninkrijk. Opgejaagd door de westerse sancties wijken rijke Russen uit naar Dubai.

- Pieter Van Maele

Met zijn glimmende wolkenkrab­bers, exclusieve sterrenhot­els en artificiël­e eilanden lokt Dubai al langer welgesteld­e bezoekers uit Rusland. Maar nu heeft het emiraat er nog een grote troef bijgekrege­n. Rijke Russen die er hun vermogen parkeren, kunnen zo ontsnappen aan de lange lijst van sancties die het Westen heeft ingesteld na de invasie van Oekraïne.

‘Sinds de start van de oorlog krijgen we per dag tot vijftig aanvragen uit Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne’, zegt Maryia Vinahradav­a van Virtuzone tegen Financial Times. ‘Tot voor kort waren het er twee per dag.’ Virtuzone helpt bedrijven zich te vestigen in de Verenigde Arabische Emiraten – waar Dubai deel van uitmaakt. Vaak is dat de eerste stap richting het openen van bankrekeni­ngen en het verkrijgen van een (permanente) verblijfsv­ergunning. Sinds 2018 verkopen de Emiraten ook ‘gouden paspoorten’ aan wie er omgerekend 2,5 miljoen euro investeert. Al kan een vastgoedin­vestering van ruim 185.000 euro vaak al volstaan voor een verblijfsv­ergunning van drie jaar.

Tegen het persagents­chap Reuters

getuigt een advocaat dan weer hoe hij de voorbije dagen van Russische cliënten de vraag had gekregen hoe snel hij ‘aanzienlij­ke sommen geld’ ter waarde van meerdere honderden miljoenen dollars zou kunnen overhevele­n naar de Golfstaat. ‘De Emiraten zijn voor hen een mooie uitvalsbas­is geworden’, zegt een vermogensb­eheerder tegen Reuters. ‘Niet alleen liggen ze op slechts enkele uren vliegen van Moskou, ze hebben vooral géén financiële toezichtho­uders die vlot gegevens uitwissele­n met het Westen.’

Innige banden

Wel integendee­l. Dubai heeft de voorbije jaren net steeds innigere banden aangeknoop­t met Moskou. Uit een onderzoek van de Amerikaans­e denktank Center for Advanced Defense Studies, waar The New York Times recent over berichtte, blijkt dat de voorbije jaren minstens 38 oligarchen uit de kringen rond president Vladimir Poetin tientallen panden in Dubai kochten, samen goed voor een waarde van zo’n 285 miljoen euro. Tegen minstens zes van hen hebben ofwel de VS ofwel de Europese

Unie sancties uitgevaard­igd.

Het waren ook de Verenigde Arabische Emiraten die de afgelopen dagen weigerden in te gaan op de Amerikaans­e vraag om de olieproduc­tie te verhogen, om zo de sinds de invasie fors gestegen brandstofp­rijzen te beteugelen. En in de VN-Veiligheid­sraad, waar ze momenteel een niet-permanente zetel mogen innemen, onthielden de Emiraten zich recent toen daar werd geprobeerd om de Russische inval met een resolutie te veroordele­n. Een eerder besluit om Oekraïners visumvrij toegang te verlenen tot het grondgebie­d, werd dan weer teruggedra­aid.

Het doet allemaal vermoeden dat rijke Russen niet hoeven te vrezen dat de financiële autoriteit­en van de Emiraten plots wel sancties tegen Rusland of Russische burgers zullen instellen.

De enigen die ietwat dwarsligge­n, zo meldt Financial Times, zijn de particulie­re banken op Dubai zelf. Die zijn naar verluidt steeds minder geneigd om volop zaken te blijven te doen met Russische klanten, uit schrik om zélf het voor werp te worden van westerse sancties. ‘Het is steeds moeilijker hier een bankrekeni­ng te openen’, zegt een Russische zakenman die al meer dan twintig jaar vanuit Dubai werkt tegen de Britse zakenkrant. ‘Aanvragen van wie alleen Russische bankrekeni­ngen heeft, worden tegenwoord­ig bijna altijd geweigerd.’ Vorige week plaatste de Financial Action Task Force, die strijdt tegen zwart geld en financieri­ng van terrorisme, de Emiraten ook al op de lijst van landen die ‘verhoogd toezicht’ vereisen. ‘Iedereen moet alert zijn voor nieuwe stromen zwart geld die het gevolg zijn van de Russische agressie tegen Oekraïne’, klonk het.

Oekraïners in Dubai weten niet waarheen

Rijke Russen hoeven wellicht niet te vrezen dat de financiële autoriteit­en van de Emiraten plots wel sancties tegen Rusland of Russische burgers zullen instellen

geflitst Beursexit voor baggeraar Boskalis

Terwijl de Belgische baggeraar Deme warm loopt voor een beursnoter­ing, wordt de Nederlands­e concurrent Boskalis van de beurs gehaald. Het financiële concern HAL, dat al 46 procent van de aandelen bezit, doet een uitkoopbod op de watergroep. Het biedt 32,5 euro per aandeel, een premie van 28 procent op de slotkoers van woensdag. HAL, de afkorting van Holland Amerika Lijn, zit op een berg cash en vond het interessan­ter om volledig eigenaar van Boskalis te worden. Analisten vinden het bod wel wat aan de zuinige kant.

Boskalis kreeg wereldfaam toen het erin slaagde het vastgelope­n containers­chip Ever Given in het Suezkanaal los te wrikken. Boskalis bouwt net als Deme windparken op zee. Met het verdwijnen van Boskalis blijft Deme de enige bouwer van windparken waarin belegd kan worden.

Boskalis,

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium