De Standaard

Geld maakt niet altijd gelukkig

- Ludo Vandewalle

Nasser Al-Khelaïfi, de Qatarese voorzitter van PSG, ligt onder vuur na de uitschakel­ing van z’n club in de Champions League en het wangedrag dat hij na de match vertoonde.

Vóór affluiten van de match tegen Real Madrid verlaat Nasser AlKhelaïfi zijn plaats op de presidenti­ële tribune, gevolgd door sportief directeur Leonardo. De voorzitter gaat zo snel mogelijk naar de kleedkamer van de Nederlands­e scheidsrec­hter Danny Makkelie. Hij wil weten waarom hij het eerste doelpunt, na een vermeende fout van Karim Benzema op Gianluigi Donnarumma, heeft toegestaan. In al zijn woede vergist hij zich van kamer en staat hij plots in het hok van de terreinkne­cht van Real Madrid. De man schrikt zich een hoedje. Hij krijgt niet elke dag een afgeborste­ld man in keurig kostuum, maar krijsend als een waanzinnig­e, over de vloer.

De tweede poging is de goede. Het Parijse duo probeert de kleedkamer van de refs binnen te gaan maar wordt buiten gehouden door de refs die vanaf dan hun hand op de klink houden. Leonardo ziet het wanhopige van de poging en weerhoudt Al-Khelaïfi ervan de deur een nieuwe beuk te geven. De PSG-president grijpt nog net een van de vlaggen van de assistent en breekt die in twee. Zo staat het in het rapport van de Uefa-afgevaardi­gde te lezen. Real Madrid liet weten dat Al-Khelaïfi een medewerker van Real Madrid, die het incident aan het filmen was, met de dood zou hebben bedreigd. Dat wordt ontkend door de entourage van Al-Khelaïfi en staat ook niet in het Uefa-rapport. Hoe dan ook, folklorist­ische taferelen die we in de Jupiler Pro League verwerpen, maar waar dus ook op het allerhoogs­te niveau zogenaamde heren van rang en stand zich op laten betrappen.

1,5 miljard euro

De woede valt te kaderen. Al-Khelaïfi voelt nattigheid. Komt PSG dit te boven? Wat gaat er met hem, vertegenwo­ordiger van een Qatarees consortium dat middels PSG in de kortste keren Europa wilde veroveren, gebeuren? We zijn nu tien jaar nadat hij er de baas werd en ongeveer 1,5 miljard euro voor spelers in de club stak. In die periode werd drie keer de landstitel gemist en geen enkele keer de Champions League gewonnen.

Heeft Qatar daarvoor in tien jaar zo’n 1,5 miljard euro uitgegeven? Afgelopen zomer nog 250 miljoen euro met een contract van 41 miljoen euro per jaar voor Lionel Messi. Verlengde de club daarom het contract van Neymar jr. tot 2025? Sloeg PSG daarom een bod van 160 miljoen euro op Kylian Mbappé af, wetende dat hij deze zomer gratis kan vertrekken? Naar Real Madrid nota bene.

Aan de nederlaag tegen Real Madrid hangt prestigeve­rlies vast. Vorig jaar kregen Real-voorzitter Florentino Perez en de PSG-voorzitter fikse ruzie. Perez voelde zich verraden. Samen met onder meer

Al-Khelaïfi had hij de Super League opgezet. U weet wel, die competitie zonder stijgers en dalers met alleen de beste (lees: rijkste) clubs van Europa. Op het moment suprême draaide Al-Khelaïfi, net als Bayern München overigens, zijn kar, schurkte tegen de Europese voetbalbon­d Uefa aan en wilde niet mee in dat avontuur stappen. Perez was razend en zag zijn initiatief ook door de Engelse clubs gekelderd. Al-Khelaïfi werd beloond met het voorzitter­schap van de ECA (European Club Associatio­n), de vertegenwo­ordiging van clubs binnen de Uefa, terwijl hij ook al in het Uitvoerend Comité zetelde. Hij is zo een van de laatsten die op een deur van een scheidsrec­hter zou mogen bonken omdat zijn club verloren is.

Pochettino

Nu de frustratie er bij de refs niet uit kon, zal iemand anders het gelag moeten betalen. Dat wordt wellicht trainer Mauricio Pochettino. Of sportief directeur Leonardo. Zo verwerkte Al-Khelaïfi in het verleden altijd grote teleurstel­lingen zoals deze van woensdag in Madrid. Denk aan de remontada van Barcelona (6-1) na de 4-0winst van PSG in Parijs. Of de uitschakel­ing door Manchester United (1-3) nadat het op Old Trafford met 0-2 had gezegevier­d. Na deze nieuwe pijnlijke uitschakel­ing groeit de kritiek op het beleid van Al-Khelaïfi.

Toen de voorzitter de kleedkamer van de refs niet binnen geraakte, brak hij een vlag van de assistent in twee

 ?? © ?? Nasser Al-Khelaïfi. blg
© Nasser Al-Khelaïfi. blg

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium