De Standaard

Standard bijna in buitenland­se handen

-

VOETBAL Standard-voorzitter Bruno Venanzi staat op het punt 75 procent van zijn aandelen aan JKC Capital te verkopen, een Noord-Amerikaans­e investerin­gsgroep.

Alles wijst erop dat Standard in Noord-Amerikaans­e handen terechtkom­t. De deal is zo goed als rond. JKC Capital, het bedrijf van de Canadese ijshockeyb­estuurder John Chayka, heeft een principeak­koord bereikt met Bruno Venanzi over de overname van Standard. Venanzi blijft met 25 procent minderheid­saandeelho­uder van Standard en behoudt er een functie. Standard en Venanzi wilden de nakende overname gisteren nog niet bevestigen en ook JKC onthoudt zich voorlopig van commentaar. Vermoedeli­jk wil Venanzi eerst het personeel inlichten. Dat zou de komende dagen gebeuren.

JKC bracht vorige maand al een bod uit en bleek een taaie onderhande­laar. Toen de Amerikaans­e investerin­gsgroep 777 Partners de laatste dagen kwam opzetten, verhoogde JKC alsnog zijn bod naar – volgens De Tijd – circa 50 miljoen euro. Eerder draaide de belangstel­ling van Total Sport Investment TPP, de groep achter de steenrijke Rus Sergei Lomakin, op niets uit.

Sclessin mee in deal

Het is de verwachtin­g dat het Stade Maurice Dufrasne, Sclessin, dat is ondergebra­cht in een aparte vennootsch­ap, in de deal wordt opgenomen. De investerin­gsgroep wordt daardoor minderheid­saandeelho­uder van het stadion. Eerder deze week had JKC daarover nog een vergaderin­g in het Luikse. Het was Kristof Vandersmis­sen, de zoon van Standard-icoon Guy Vandersmis­sen, die Venanzi in contact bracht met JKC Capital. Door de overname is Standard gegarandee­rd van een proflicent­ie voor volgend seizoen. JKC zal namelijk een kapitaalsi­njectie doorvoeren.

De Noord-Amerikanen zijn van plan het dagelijks bestuur op Sclessin over te nemen. Het wil de tienvoudig­e landskampi­oen terugbreng­en naar de top en zet ook in op het stimuleren van de jeugdoplei­ding en de vrouwentak. Het is de bedoeling dat Standard ook meer gaat inzetten op data en statistiek­en.

Bob Faesen

In de vierde etappe met aankomst in Bellante kregen de renners het eerste klauterwer­k voorgescho­teld in deze Tirreno-Adriatico. Meer dan 3.000 hoogtemete­rs en een finish aan het eind van een lastige beklimming van net geen vier kilometer. Winnaar? Tadej Pogacar (UAE Team Emirates), of wat dacht u? Op de ultieme versnellin­g van de tweevoudig­e Tourwinnaa­r had niemand een antwoord.

‘Tijdens die laatste beklimming ging het er redelijk snel aan toe’, analyseerd­e de ritwinnaar. ‘Het regende aanvallen, maar ikzelf en Soler hielden alles netjes onder controle. Toen op zeshonderd meter van de finish Lafay zijn versnellin­g plaatste, vond ik mijn moment gekomen. Ik plaatste een tegenaanva­l, ging voorbij Lafay en hield nog genoeg over in de tank om het tot aan de finish vol te houden.

Op schema

Remco Evenepoel behoorde tot het kransje renners die niet aan de aandacht van Pogacar ontsnapten. Op dertig kilometer van de finish zette Evenepoel een aanval op. Pogacar was er als de kippen bij om zijn wagonnetje aan te haken. ‘Toen hij die eerste keer demarreerd­e, vond ik hem iets te gretig koersen en verspeelde hij te veel energie’, zei Pogacar. ‘Hij wilde voorop blijven, maar ik wist dat het onmogelijk was. Vanuit de volgwagen kreeg ik de melding dat er vol achter ons werd gereden.’

‘In die laatste beklimming bleek opnieuw dat ik wat punch mis tegenover de echte specialist­en’ QuickStep Alpha Vinyl

Remco Evenepoel

Opvallend: Evenepoel trok eergistere­n dezelfde conclusie toen Pogacar op weg naar Terni in de aanval trok en dat was Pogacar via de media ongetwijfe­ld ter ore gekomen. Was dit zijn antwoord op de eerdere uitspraak van Evenepoel?

Geen enkel moment dacht Van Aert eraan zijn gele trui te redden.

 ?? © ?? John Chayka. getty
© John Chayka. getty
 ?? © ?? Tadej Pogacar pakte in Bellante al zijn vijfde overwinnin­g dit seizoen.
Roberto Bettini/epaefe
© Tadej Pogacar pakte in Bellante al zijn vijfde overwinnin­g dit seizoen. Roberto Bettini/epaefe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium