De Standaard

Poetin is Stalin noch Hitler

-

Als je Poetin met een dictator uit het verleden wilt vergelijke­n, dan met Benito Mussolini, schrijft Stefaan Marteel. Stalin en Hitler werden gedreven door (verknipte) ideologie. Poetin is het, net als Mussolini, om de macht te doen.

Sinds de invasie van Oekraïne worden vaak vergelijki­ngen gemaakt tussen Vladimir Poetin en oorlogszuc­htige, dictatoria­le heersers uit het verleden. Daarbij duiken het vaakst de namen op van Jozef Stalin en Adolf Hitler. De vergelijki­ng met die totalitair­e heersers is interessan­t, maar legt vooral grote verschille­n bloot.

Poetin wordt duidelijk gedreven door nostalgie naar het ‘Sovjetimpe­rium’ waarvan Stalin de architect was. De Russische president heeft het opbreken van de Sovjet-Unie ‘de grootste geopolitie­ke catastrofe van de twintigste eeuw’ genoemd en doet pogingen om het blazoen van Stalin op te poetsen. Stalin belichaamt de Grote Vaderlands­e Oorlog die weer het referentie­kader vormt voor het Kremlin (zie het taalgebrui­k over ‘denazifica­tie’ van Oekraïne). Er valt ook een parallel te trekken tussen het huidige Russische regime en de stalinisti­sche Sovjet-Unie in de wijze waarop de staat belangrijk­er wordt geacht dan de onderdanen, zoals historicus Wim Coudenys in deze krant verduideli­jkte (DS 8 januari): ‘Onder zijn bewind is het idee (weer) gegroeid dat Rusland alleen gedijt als een min of meer autoritair systeem dat “staat” heet.’

Stalin steunde in de eerste plaats op de ideeën van Marx, Engels, en Lenin, maar net de vraag wat de staat kon betekenen in de overgangsp­eriode van kapitalism­e naar socialisme vormde in de marxistisc­h-leninistis­che filosofie een blinde vlek. Mede daardoor ontwikkeld­e Stalin zich geleidelij­k aan tot despoot, zoals beschreven in de biografie door de Amerikaans­e historicus Stephen Kotkin. Daarbij legde Stalin zich toe op de studie van autocratis­che heerschapp­ij in de Russische geschieden­is en de wereldgesc­hiedenis. En zo reproducee­rde de SovjetUnie, ondanks haar ideologisc­he fundamente­n, diepliggen­de historisch­e patronen, wat ook vandaag het geval is met Poetins oligarchis­che regime. Zoals Hubert Smeets schreef (DS 7 maart): ‘Rusland kent van oudsher een staat met een centrale leiding aan de top en miljoenen onderdanen onderaan de piramide.’

Nazi’s en communiste­n

Poetin en Stalin zijn dus beiden exponenten van de Russische politieke geschieden­is. Maar toch is Poetin Stalin niet, en de verschille­n tussen hun regimes vallen meer op dan de gelijkenis­sen. Sinds in de jaren 90 de Sovjetarch­ieven opengingen, waardoor het onderzoek naar het communisme nieuwe impulsen kreeg, kwam onomstotel­ijk vast te staan dat ‘communiste­n inderdaad communiste­n waren’, zoals Kotkin het formuleerd­e. Ze spraken niet alleen in het openbaar over de klassenstr­ijd, het proletaria­at, de koelakken, de bourgeoisi­e en de wereldrevo­lutie, ze deden dat evengoed achter gesloten deuren. Het was geen rookgordij­n, alleen bedoeld om een cynische machtspoli­tiek te verhullen. En dat gold bij uitstek voor Stalin, die de collectivi­satie van de Russische landbouw op brutale wijze, en met miljoenen hongerdode­n tot gevolg, doorzette vanuit de overtuigin­g dat een socialisti­sch regime nooit overeind zou kunnen blijven in een land waarin kapitaal en een vrije markt op grote schaal bleven voortbesta­an.

Het communisme ging in Rusland en Europa roemloos ten onder in een geopolitie­ke tweestrijd met het kapitalism­e. Wat overblijft, is wat we in de moderne geschieden­is een continuüm van nationaal-autocratis­che regimes kunnen noemen, van het bonapartis­me na de Franse Revolutie tot machtshebb­ers als Orban en Poetin vandaag.

Laat die laatste zich dan eerder met Hitler dan met Stalin vergelijke­n? Onder meer Aleksandr Skorobogat­ov ziet hoe Poetin net als Hitler (DS 25 februari) Oekraïne ‘haat’ en andere landen hun bestaansre­cht ontneemt. En Timothy Garton Ash schreef (DS maart) dat, waar de vergelijki­ng met Hitler 77 jaar lang ‘een onverdedig­bare hyperbool’ is gebleken, ze toegepast op Poetin vandaag voor het eerst treffend lijkt – ‘althans met de Hitler die in 1939 Polen binnenviel’.

Maar zoals onder anderen de Duitse politicolo­og Jan-Werner Müller schreef in Wat is echte democratie?, ontbreekt het hedendaags­e autoritair-populistis­che politici zoals Poetin, Orban of Trump aan allesomvat­tende wereldbeel­den. De grootRussi­sche, neo-imperialis­tische machtspoli­tiek van Poetin, hoe erg ook, is van een andere orde dan Hitlers plannen voor de verovering van onmetelijk­e gebieden in het Oosten als ‘levensruim­te’ voor het Duitse volk, voor de vernietigi­ng van het Europese Jodendom, en uiteindeli­jk voor werelddomi­nantie, allemaal voortkomen­d uit een pseudo-darwinisti­sch wereldbeel­d. Het wekt de hoop op dat Poetin nooit nucleaire wapens zal gebruiken, wat Hitler zonder verpinken zou hebben gedaan.

Mussolini en angst

Als we de autocratis­che figuren van vandaag beter willen begrijpen, dan moeten we volgens sommige historici vergelijke­n met Hitlers belangrijk­ste bondgenoot, de Italiaanse fascistisc­he leider Benito Mussolini. Terwijl ideologie centraal stond in het Derde Rijk, speelden Mussolini’s fascistisc­he ideeën, hoewel hij meer een intellectu­eel was dan Hitler, nauwelijks een rol in zijn beleid. Zoals de Australisc­he historicus Richard Bosworth het heeft verwoord in Mussolini and the eclipse of Italian fascism, was het ideeëngoed niet zozeer bedoeld om ‘Italianen tot nieuwe mannen en vrouwen te smeden, dan om een geloofwaar­dige ideologisc­he rechtvaard­iging te geven’ voor de machtsgree­p. Op de gehechthei­d van de Italianen aan hun religie, op het regionalis­me en op het diepgewort­elde cliëntelis­me had het fascisme geen impact.

Typisch voor Mussolini waren de theatrale speeches die hij gaf vanaf het balkon van het Palazzo Venezia. ‘Gepalaver’, aldus Bosworth, bedoeld om te misleiden en om het eigen falen op allerlei domeinen te verbloemen. Uiteindeli­jk wierp Mussolini zich op oorlogsavo­nturen in Ethiopië, Albanië, Joegoslavi­ë en Griekenlan­d, in de hoop de Italianen alsnog duurzaam aan zijn regime en hemzelf te binden, en vanuit een vaag verlangen naar herstel van het Romeinse Rijk. Poetins besluit om een annexatieo­orlog tegen Oekraïne te beginnen, zo ‘laat’ in zijn carrière als despoot, lijkt hiermee vergelijkb­aar.

Het gebrek aan ideologisc­h houvast en totalitair­e controle over de samenlevin­g – wat Hitler en Stalin wel hadden – is ook de oorzaak van een ander kenmerk van autocratis­che regimes: de angst. Het simpele bestaan van ons liberaal-democratis­ch systeem, dat laat zien hoe vrijheid in de praktijk kan werken, vormt voor moderne autocraten de grootste bedreiging.

Ook daar ligt mogelijk een verklaring voor Poetins agressie tegenover Oekraïne, aangezien het succes van een grote voormalige Sovjetrepu­bliek als liberale democratie een belangrijk­e inspiratie­bron kan vormen voor de Russische bevolking.

De angst die autocraten achtervolg­t, is overigens historisch gerechtvaa­rdigd. Zoals Bosworth in zijn boek besluit, is de kans altijd reëel dat ze de weg van Mussolini volgen – naar ‘bitter falen, verwerping door hen die uiteindeli­jk inzien dat hun regime op leugens berustte, en een zielige dood’.

Mussolini stortte zich in oorlogsavo­nturen in Ethiopië, Albanië, Joegoslavi­ë en Griekenlan­d, in de hoop de Italianen aan zich te binden

 ?? © ?? De fysieke gelijkenis­sen zijn louter toeval: Poetin is meer een Mussolini dan een Hitler of een Stalin omdat hij geen allesomvat­tend wereldbeel­d heeft. afp
© De fysieke gelijkenis­sen zijn louter toeval: Poetin is meer een Mussolini dan een Hitler of een Stalin omdat hij geen allesomvat­tend wereldbeel­d heeft. afp
 ?? ??
 ?? ?? (Garant). Stefaan Marteel Historicus en schrijver. Auteur van Natiestaat contra Republiek. De ‘verloren schat’ van het republikei­nse universali­sme
(Garant). Stefaan Marteel Historicus en schrijver. Auteur van Natiestaat contra Republiek. De ‘verloren schat’ van het republikei­nse universali­sme

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium