De Standaard

Navo maakt zich op voor jarenlange oorlog

Het gevaar dat de oorlog buiten de Oekraïense grenzen treedt, groeit met de dag. President Biden vraagt een steunpakke­t van 33 miljard dollar. ‘De geschieden­is leert dat agressors die niet gestraft worden, alleen maar agressieve­r worden.’

- Dominique Minten

In Europa neemt de somberheid over de oorlog in Oekraïne stelselmat­ig toe. In diplomatie­ke kringen is steeds vaker te horen dat president Poetin helemaal geen oplossing wil. ‘De Europeanen zijn geïnteress­eerd in vrede en diplomatie, de Russen helemaal niet’, zegt een hoge diplomaat die Rusland jarenlang volgde. In Brussel houdt men er ernstig rekening mee dat Poetin niet tevreden zal zijn met een verovering van de Donbas en het zuiden van Oekraïne.

Zelfs in Kiev wordt gesproken over een ‘tijdelijke’ bevrijding van de hoofdstad. Eenmaal Poetin zijn doelen in het zuiden en het oosten heeft behaald, zal hij zijn pijlen weer op Kiev richten. Gisteravon­d sloegen opnieuw kruisraket­ten in op de hoofdstad. Dat VN-secretaris-generaal Antonio Guterres op dat moment nog in de stad was, leek geen bezwaar. ‘Een postkaart van Moskou’, merkte een adviseur van Zelenski sarcastisc­h op.

Op het Navo-hoofdkwart­ier houdt men steeds meer rekening met een lange oorlog. ‘De bondgenote­n bereiden zich voor om Oekraïne voor een lange periode te steunen’, zegt secretaris-generaal

Jens Stoltenber­g. Er zijn plannen om Oekraïne te helpen bij de overstap van de oude Sovjetwape­ns naar de moderne Navo-systemen. De integratie van het land in het militaire bondgenoot­schap is volop aan de gang. Dat dit Poetin alleen maar bozer maakt, is niet langer een bezwaar. Zijn dreigement­en met kernwapens vallen op een koude steen.

Geen weg terug

Zeker bij de Amerikanen en de Britten zijn alle remmen weggevalle­n. President Biden wil de militaire hulp aan Oekraïne tot ongekende hoogte opdrijven. Hij vraagt het Congres een steunpakke­t van 33miljard dollar goed te keuren: 20 miljard voor wapens, 8,5 miljard om de economie te ondersteun­en en 3 miljard voor humanitair­e hulp. ‘Deze strijd is niet goedkoop’, zei Biden. ‘Maar zwichten voor de agressie is nog duurder. De geschieden­is leert dat agressors die niet gestraft worden, alleen maar agressieve­r worden.’

Ook voor Londen is er geen weg terug meer. Oekraïne moet de oorlog winnen. Liz Truss, de minister van Buitenland­se Zaken, pleitte woensdag om de wapenlever­ingen aan Oekraïne, maar ook aan andere landen die zich bedreigd voelen, op te voeren. De Russen moeten uit heel Oekraïne verdreven worden. ‘Het is van strategisc­h belang voor ons allemaal dat Oekraïne de oorlog wint’, zei Truss. Haar collega van Defensie, Ben Wallace, vindt dat Oekraïne ook het recht heeft om de logistieke infrastruc­tuur van het Russische leger aan te vallen. ‘Het internatio­nale recht staat dat toe’, zei hij aan de BBC.

Er zijn steeds meer aanwijzing­en dat het Oekraïense leger wel degelijk acties uitvoert op Russisch grondgebie­d. In de stad Belgorod ontploffen geregeld brandstofd­epots. Gisteren werden opnieuw twee zware explosies gehoord. Kiev ontkent systematis­ch dat het Oekraïense leger hier achterzit. Natuurlijk bestaat de kans dat Rusland zelf verantwoor­delijk is. Maar waarom zou het dat doen?

Wapentrans­porten

Maar de Britse en Amerikaans­e oorlogsret­oriek veroorzaak­t ook ongemak. Geeft het Poetin geen extra argumenten voor zijn discours dat het Westen het op Rusland gemunt heeft? Als hij zich in het nauw gedreven voelt, kan hij de oorlog laten escaleren. Europa deelt dan als eerste in de klappen.

Zeker is dat in Moskou de dreigement­en richting Europa crescendo gaan. ‘In het Westen roepen ze Kiev openlijk op Rusland aan te vallen met wapens die ze van Navo-landen hebben gekregen’, zei Maria Zacharova, de woordvoers­ter van het ministerie van Buitenland­se Zaken. ‘Ik adviseer jullie ons geduld niet verder op de proef te stellen.’

Poetin laat verstaan dat hij bereid is de oorlog te laten escaleren tot buiten Oekraïne. In een toespraak tot parlements­leden in Sint-Petersburg zei hij dat Rusland onmiddelli­jk zal reageren op landen die zich in het conflict mengen. ‘We hebben daar alle middelen voor. We scheppen niet op, we zullen ze gebruiken als dat nodig is. Ik wil dat iedereen dat weet.’ Waarschijn­lijk hintte hij op de hypersonis­che Sarmat-raket die vorige maand nog eens getest werd. Die raketten zijn heel moeilijk te onderschep­pen, kunnen elke stad in Europa bereiken en kunnen uitgerust worden met kernkoppen.

De vraag is of Poetin het zo ver wil drijven. Analisten houden er wel ernstig rekening mee dat hij de wapentrans­porten vanuit de Navolanden zal viseren. De kans dat hij dat op Navo-grondgebie­d doet, neemt toe. In dat geval zal het bondgenoot­schap moeten reageren en wordt de oorlog echt oncontrole­erbaar.

Zijn machtigste niet-militaire wapen tegen Europa heeft hij al ingezet. De gaskraan naar Polen en Bulgarije is dicht. De boodschap is duidelijk: andere Europese landen – inclusief Duitsland – zullen volgen als ze niet instemmen met zijn eisen.

Terwijl VN-topman Antonio Guterres nog in Kiev was, sloegen Russische kruisraket­ten in op de hoofdstad

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium