De Standaard

Koopkracht laat zich niet uitstellen

-

De inflatie is een complex verschijns­el. Economen discussiër­en er nog elke dag over. Komt het door het jarenlange lakse geldbeleid en de te lage rente? Of zijn het de naweeën van de economisch­e ontregelin­g door de pandemie? Het recentste stuk is zeker grotendeel­s de schuld van de oorlogssto­ker Vladimir Poetin, maar dat verklaart niet alles. Tegenover die complexite­it volhouden dat de oplossing voor de kwijnende koopkracht eenvoudig is, houdt geen steek. De aanloop naar 1 mei is altijd een periode van verhitte slogans. Maar deze keer is de toestand echt te ernstig voor simplismen.

De grote oorzaken van de inflatie overstijge­n ons land. De collectiev­e verarming die ze meebrengt, is dus onontkoomb­aar. Ze laat zich overal in de samenlevin­g voelen, maar niet overal in dezelfde mate of op dezelfde manier. De strijd ertegen vereist dus solidarite­it. Inflatie is een gemene dief, hij steelt meer van de armen dan van de rijken. Dat legitimeer­t een aanpak die herverdele­nd werkt.

Maar solidarite­it moet gepaard gaan met efficiënti­e en billijkhei­d. De voorstelle­n van Conner Rousseau en Paul Magnette, beiden voorzitter­s van socialisti­sche regeringsp­artijen, lijken wel een vorm van solidarite­it te bieden, maar schieten op de andere punten tekort.

Rousseau (Vooruit) wil bedrijven die meer dan 8 procent winst op het geïnvestee­rde kapitaal boeken, zwaarder belasten. Maar niets zegt dat juist die bedrijven het meest van de inflatie profiteren. Hun winst over het voorbije boekjaar, een hersteljaa­r na een zware crisis, zegt niets over de winst over het lopende boekjaar.

Het idee van Magnette (PS) viseert de rijkste 1 procent en wil allen met een vermogen van meer dan 1 miljoen euro een belasting van 1 of 1,5 procent opleggen. Maar we hebben geen vermogensk­adaster. Wat wordt meegeteld? Aandelen? Vastgoed? Schilderij­en? Auto’s? Geen idee.

Er is zo weinig over de praktische kant van de voorstelle­n nagedacht dat het niet lijkt of ze bedoeld zijn om ooit voor uitvoering in aanmerking te komen. Ze dienen slechts ter profilerin­g. Maar dat is een gevaarlijk wapen, want links van hen staat Raoul Hedebouw (PVDA) grijnzend klaar om het vluchtige van hun beloften aan de kaak te stellen.

De expertengr­oep die premier Alexander De Croo aanstelt, kan beter doordachte plannen aanreiken. Maar die moeten vervolgens wel een politieke afweging in de Vivaldireg­ering doorstaan. De experts riskeren slechts te dienen als brandvertr­agers. Dat kan voor De Croo als een boemerang terugkomen. De koopkracht is met voorsprong de heetste kwestie van het moment. Die verdraagt geen uitstel.

Ideeën van Rousseau en Magnette zijn niet bedoeld om uitgevoerd te worden

 ?? ?? Oekraïense vluchtelin­gen in de wachtrij bij het aanmeldcen­trum van de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) op de Heizel
Oekraïense vluchtelin­gen in de wachtrij bij het aanmeldcen­trum van de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) op de Heizel
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium