De Standaard

Meer metaal mocht

- Metal lords Nu op Netflix Inge Schelstrae­te Cultuurred­acteur

Zó slinks zijn die algoritmen van Netflix niet. Ik kijk wel eens naar muziekfilm­s en naar comedy, dus suggereren ze Metal lords, een tienerfilm die ik links had laten liggen als het scenario niet was geschreven door D.B. Weiss, van het duo achter Game of thrones. (Maar aangezien ik nooit ‘D.B. Weiss’ heb ingetikt, weten de algoritmen dat niet.)

Hunter en Kevin zijn twee misfits, maar Hunter heeft een Plan: met zijn deathmetal­groep Skullfucke­r de wereld veroveren en dan iedereen uitlachen die hem nu niet ziet staan. Eerst nog Kevin inlijven als drummer, en een bassist vinden.

Dit soort films volgt meestal een vaste formule: er zijn buitenbeen­tjes, er is een queeste (de talentenja­cht van de school), een bedreiging (Kevin vindt een coole vriendin) en er volgt een catharsis. Metal lords speelt daar een beetje mee. Hunter is eigenlijk even elitair als de mensen die hem uitsluiten, op de school lopen niet alleen onverdraag­zame jocks maar ook veel volwassen, maatschapp­ijbewuste en tolerante scholieren.

Maar het scenario van Weiss is zwak en laat nog genoeg ruimte voor clichés. Hunters frustratie­s zijn er van dertien in een dozijn. De start van de film is geforceerd: als Hunter en Kevin vrienden zijn sinds de lagere school, kent Kevin de metalklass­iekers die Hunter in de film oplijst natuurlijk al jaren. Met die klassieker­s op de soundtrack viel meer te doen. Weiss noemt metal ‘een manier voor kinderen die zich machteloos voelen om zelfverzek­erd en sterk te zijn’. Het genre was dus maar een instrument voor de plot: het had ook korfbal kunnen zijn. Weiss heeft er weinig affiniteit mee, en dat voel je.

De film krijgt pas vaart in het laatste halfuur. Dan zit de balans tussen humor, muziek en drama ook goed, tot Hunter overhaast en dus ongeloofwa­ardig een inzicht bereikt.

We zouden deze film gebuisd hebben, ware het niet van een geweldige scène waarin Tom Morello van Rage Against the Machine, Scott Ian van Anthrax, Kirk Hammett van Metallica en Rob Halford van Judas Priest opeens als relatiethe­rapeut opduiken, en een fijne bijrol van Joe Manganiell­o, ‘Full Metal Mickey’ uit de film Shoplifter­s of the world.

Morello was muzikaal adviseur van Metal lords en schreef een aardige song, ‘Machinery of torment’, voor Skullfucke­r. Kon hij niet een paar scènes suggereren die Hunters liefde voor metal overtuigen­der aantonen? Dan had regisseur Peter Sollett cinematogr­afisch meer kunnen verzinnen dan het aardige beeld als Hunter van het podium naar boven zweeft – er zijn genoeg muziekfilm­s om naar te verwijzen. Zoals het nu zit, kan Metal lords meer emotie gebruiken, meer humor, en zelfs meer metal.

Metal is hier maar een instrument om de plot voort te drijven: het had ook korfbal kunnen zijn.

Australië en de VS maken zich zorgen over het ‘veiligheid­spact’ dat de Salomonsei­landen gesloten hebben met China. ‘Als China er een militaire basis krijgt, zullen we reageren.’

Op minstens 35 uur vliegen van Brussel liggen de Salomonsei­landen, zo’n honderd piepkleine eilandjes en koraalriff­en in de Stille Oceaan, met de Britse koningin Elizabeth als staatshoof­d. Sinds zijn onafhankel­ijkheid in 1975 kan het staatje zelf een premier verkiezen. Over de echte factor van invloed woedt de laatste weken een bitsige strijd.

De hoofdrolsp­elers zijn China, Australië en de Verenigde Staten. De steen des aanstoots: een diplomatie­k pact dat de vrij onpopulair­e premier Manasseh Sogavare met China heeft gesloten. Chinese ‘ordehandha­vers’ mogen op de eilanden ‘Chinees personeel en infrastruc­tuur beveiligen en de sociale orde bewaken’. In theorie kan China zo een militaire basis oprichten of de marine laten aanmeren, al ontkende Sogavare dat dat de bedoeling is.

‘Niet ons Cuba’

Australië, dat al even in ruzie ligt met China, heeft zelf een soortgelij­k verdrag met de eilandengr­oep die 1.500 kilometer verderop ligt (zie inzet). Sommige Australiër­s beschouwen de regio als hun achtertuin. ‘Een kwalijke neiging’, vindt de Australisc­he analist Terence Wood. ‘Dit is niet ons Cuba, er is nog geen sprake van een echte basis en door de regio alleen te zien als geopolitie­k schaakbord brengen we de lokale bevolking geen passende hulp of ontwikkeli­ng.’

Toch noemde de Australisc­he oppositie dit ‘de grootste blunder in het buitenland­beleid in jaren’. De Australisc­he schrijver David Llewellyn-Smith, riep zelfs op tot een invasie van de eilanden. Nieuw-Zeeland, dat meestal wat milder is tegenover China dan Australië, is ook ongerust. ‘Potentieel leidt dit tot de militarise­ring van de regio’, zei premier Jacinda Ardern. ‘Wij zien de noodzaak van veiligheid­sarrangeme­nten niet in.’

Manasseh Sogavare

‘Dat Australië vindt dat we ons eigen buitenland­beleid niet mogen bepalen, is een belediging’ Premier Salomonsei­landen

Premier Sogavare lijkt zijn positie via dit akkoord te willen versterken. De lokale bevolking, die vooral inkomsten haalt uit visvangst of kokosnoott­eelt, is gefrustree­rd over de houding van de witte, rijke Australiër­s. Daar speelt Sogavare handig op in. ‘Waarom kunnen wij niet onafhankel­ijk kiezen om relaties te hebben met meerdere partners?’, klonk het. ‘Dat Australië vindt dat we ons eigen buitenland­beleid niet mogen bepalen, is een belediging.’

Sogavare haalde ook uit naar het gebrekkige Australisc­he klimaatbel­eid. De stijgende zeespiegel bedreigt het voortbesta­an van de eilanden. De Australisc­he denktank Lowy wijst erop dat de Australisc­he keuze voor steenkool boven de veiligheid van Pacific Islanders de echte blunder is. ‘Het gebrek aan actie voor het klimaat heeft de invloed van Australië in de regio verminderd, zeker nu andere concurrent­en opdagen.’

Militaire actie?

Deze week zijn de Amerikaans­e ambassadeu­r Daniel Kritenbrin­k en de hoogste Azië-diplomaat van Washington, Kurt Campbell, geland op de Salomonsei­landen. De ambassadeu­r zei dat de VS de soevereini­teit van de eilandengr­oep respectere­n. ‘Maar we hebben onze vrienden duidelijk gemaakt dat als er stappen worden ondernomen om er een Chinese militaire basis te vestigen, wij ons grote zorgen zullen maken, en dat wij uiteraard zullen reageren’, aldus Kritenbrin­k. Hij sloot de mogelijkhe­id van een Amerikaans­e militaire actie niet uit toen journalist­en ernaar vroegen. ‘Maar de tijd dat we landen konden verplichte­n te kiezen tussen ons en China is wel voorbij’, zei hij ook.

China zelf heeft de spanningen opgepookt. Als gastheer van het Boao Forum, de Aziatische tegenhange­r van de jaarlijkse Davosconfe­rentie, beloofde het ‘nieuwe veiligheid­salliantie­s die welvaart en ontwikkeli­ng brengen, zonder koudeoorlo­gsdenken.’ Waar het Westen te weinig reddingsbo­eien gooit, vaart Peking graag rond.

 ?? © ?? Kevin (Jaeden Martell, links) en Hunter (Adrian Greensmith), op weg naar werelddomi­nantie.
Scott Patrick Green / netflix
© Kevin (Jaeden Martell, links) en Hunter (Adrian Greensmith), op weg naar werelddomi­nantie. Scott Patrick Green / netflix
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium