De Standaard

Telenet, het kneusje in de Europese telecomsec­tor

-

Telenet hanteert als logo een lachend gezichtje in een vierkant; alsof het blije klanten, medewerker­s en aandeelhou­ders moet weerspiege­len. Of die laatste nog goedgezind zijn, valt sterk te betwijfele­n. Telenet verloor sinds 1 januari 2020 al een kwart van zijn beurswaard­e. Veel slechter dan Europese sectorgeno­ten die opnieuw op het niveau van 2020 noteren.

Die kloof werd gisteren nog uitgediept. Telenet moest tegenvalle­nde kwartaalre­sultaten opbiechten, waardoor het aandeel bijkomend 5,5 procent verloor. Het bedrijf kampt met meerdere problemen. Allereerst zakte de omzet met 1 procent tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar. Tegelijker­tijd stegen de personeels­kosten, wat tot een daling van de bedrijfswi­nst met 2 procent leidde. De daling van de omzet komt vooral door de ‘kabelknipp­ers’. 14.700 gezinnen zegden in de voorbije drie maanden hun tv-abonnement op en switchten naar streamingd­iensten. Daarvoor hebben ze alleen nog een internetab­onnement nodig, wat goedkoper uitvalt. In totaal haalde Telenet 6 procent minder uit tv-activiteit­en. Niet alleen de tv-kabel wordt doorgeknip­t. Steeds minder mensen hebben nog een vaste telefoon, wat resulteert in 7 procent minder vaste telefoonge­bruikers.

Telenet loopt achter op Proximus bij de uitrol van glasvezelk­abels tot bij de gezinnen

Tegelijker­tijd wordt het Mechelse telecombed­rijf gedwongen om te investeren in de ‘toekomst’: ultrasnell­e glasvezeln­etwerken met kabels die tot in de huiskamer reiken en 5G mobiele netwerken. Die investerin­gen kosten geld, veel geld, wat doet vrezen dat Telenet nog voor stevige investerin­gen staat. Bovendien loopt het achter op concurrent Proximus, die al verder staat met het uitrollen van glasvezelk­abels tot bij de gezinnen. Telenet moest in de marge van de kwartaalre­sultaten ook toegeven dat de in 2020 groot aangekondi­gde samenwerki­ng met Fluvius alweer vertraging opliep. Fluvius, netbeheerd­er van elektricit­eit en gas in Vlaanderen, is de partner voor Telenet om glasvezel uit te rollen. Die samenwerki­ng zou pas tegen de publicatie van de halfjaarci­jfers operatione­el worden, wat opnieuw uitstel betekent. Dit alles maakt dat Telenet in het eerste kwartaal amper groter kon worden in groeisegme­nten zoals breedband- en postpaidab­onnees.

Intussen hoopt Telenet het tij te keren – alvast voor de belegger – door de tarieven voor zijn diensten op te trekken. Het zou gaan om prijsstijg­ingen met 4,7 procent, wat samen met enkele kostenbesp­aringen de winstgeven­dheid opnieuw moeten verhogen. Het bedrijf zal wel niet besparen op de raad van bestuur. Het trekt het aantal bestuurder­s op van negen naar elf en heft het plafond op zitpenning­en op. Een bestuurder krijgt 3.500 euro per vergaderin­g, met een maximum van 24.500 euro per jaar, of zeven vergaderin­gen per jaar. Omdat er soms meer dan zeven keer moet worden vergaderd, wil Telenet de bestuurder­s hiervoor bijkomend vergoeden. Behalve de belegger kan ook consumente­norganisat­ie Test Aankoop daar niet mee lachen. ‘Telenet verhoogt de tarieven ook bij lage inflatie. Een prijsverho­ging van bijna 5 procent aankondige­n en tegelijker­tijd het hoge dividend en het aantal leden van de raad van bestuur uitbreiden, en hun zitpenning­en verhogen, is wel heel erg cynisch.’

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium