De Standaard

- (kde)

De fusiehaven krijgt de naam Port of Antwerp-Bruges. Zeebrugge verdwijnt uit de benaming van de haven. Er werd voor Brugge gekozen omdat dat wereldwijd veel meer belletjes doet rinkelen, luidt het.

De havenfusie komt als geroepen voor de Antwerpse haven. Die wordt meer en meer geconfront­eerd met een gebrek aan overslagca­paciteit om containers­chepen te lossen en te laden. Dat leidt tot vertraging­en. Het resulteerd­e tijdens de eerste drie maanden van dit jaar in een achteruitg­ang van de containert­rafiek met 11 procent. Scheepvaar­tbedrijven die containers­chepen uitbaten, beginnen naar andere havens uit te wijken.

De Antwerpse schepen van de Haven, Annick De Ridder (N-VA), maakte tijdens de persbriefi­ng gisteren duidelijk dat de fusiehaven een plan uitwerkt om de komende jaren toch zo veel mogelijk containers­chepen te kunnen behandelen. In de haven van Zeebrugge is er volgens de burgemeest­er van Brugge en ondervoorz­itter van Port of AntwerpBru­ges, Dirk De fauw (CD&V) alvast nog ruimte voor bijkomende containero­verslag.

In de Antwerpse haven is een groot project in de maak waardoor de containerc­apaciteit ruim 7 miljoen kisten groter wordt, maar op de realisatie ervan is het zeker wachten tot 2029, stelde De Ridder. Het belangrijk­ste onderdeel van de havenuitbr­eiding is het graven van een nieuw containerd­ok in de Waaslandha­ven op de linkersche­ldeoever.

Groene waterstof

Verder heeft de krachtenbu­ndeling van beide havens veel te maken met de energietra­nsitie. De top van de gefuseerde haven hamerde erop dat ze zich zal inzetten om een vooraansta­ande rol te spelen bij de aanvoer van groene waterstof in Europa. Waterstof die geproducee­rd wordt op basis van zon en wind, wordt bestempeld als het alternatie­f voor fossiele energiebro­nnen zoals olie en aardgas. Zeebrugge wordt naar voren geschoven als de aanvoerhav­en voor grote volumes groene waterstof uit regio’s met veel zon, zoals de Golfstaat Oman, of veel wind, zoals Chili in Latijns-Amerika. Vanuit de kusthaven moet die groene waterstof dan getranspor­teerd worden naar de grote chemiebedr­ijven in de Antwerpse haven.

Of de uitvoering daarvan van een leien dakje zal lopen, valt af te wachten. Het wordt vooral uitkijken wat er tussen Zeebrugge en Antwerpen nodig is aan pijpleidin­gen.

Personeel blijft

De activiteit­en en de uitvoering van al de plannen van de fusiehaven worden aangestuur­d vanuit het hoofdkwart­ier van de Antwerpse haven. De leiding komt in handen van een driekoppig directieco­mité en een uitgebreid­er management­team, die onder leiding staan van Jacques Vandermeir­en. Hij was tot nu toe de ceo van het Antwerpse Havenbedri­jf. Van de voormalige havendirec­tie van Zeebrugge heeft alleen de voormalige ceo Tom Hautekiet de overstap gemaakt. Hij is voortaan commerciee­l directeur en maakt deel uit van de directie van de fusiehaven. Voor de andere leden van het directieco­mité van Zeebrugge werden pensioenre­gelingen uitgewerkt.

Voor de 1.800 personeels­leden van Port of Antwerp-Bruges verandert er niet veel. Zo is de afspraak dat de werknemers van het voormalige havenbestu­ur van Zeebrugge in de kusthaven aan de slag kunnen blijven.

Pascal Sertyn

Het wordt vooral uitkijken wat er tussen Zeebrugge en Antwerpen nodig is aan pijpleidin­gen

Baidu rolt robottaxi’s uit in Peking

TRANSPORT De Chinese internetgi­gant Baidu biedt in de hoofdstad Peking een taxidienst aan zonder chauffeur, onder de naam Apollo Go. Het bedrijf heeft van de autoriteit­en een vergunning gekregen voor zijn zogenaamde ‘robottaxi’.

Baidu zet daarvoor tien zelfrijden­de wagens in, in een latere fase zouden er nog dertig wagens bijkomen. Zij vervoeren hun passagiers in een vastgelegd gebied van 60 vierkante kilometer in de Chinese hoofdstad.

De vervoerdie­nst ging gisteren van start. Klanten kunnen zich aanmelden via de Apollo Go-app. De dienst is alleen actief tussen 10 uur ’s ochtends en 4 uur in de namiddag, zegt Baidu.

Ook concurrent Pony.ai kreeg gisteren zijn licentie. Het gaat om een primeur voor het land.

 ?? © ?? Jacques Vandermeir­en (de nieuwe baas van de fusiehaven), Antwerps schepen van de Haven Annick De Ridder en de Brugse burgemeest­er Dirk De Fauw zijn in hun nopjes met de havenfusie. Jonas Roosens/belga
© Jacques Vandermeir­en (de nieuwe baas van de fusiehaven), Antwerps schepen van de Haven Annick De Ridder en de Brugse burgemeest­er Dirk De Fauw zijn in hun nopjes met de havenfusie. Jonas Roosens/belga

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium