De Standaard

Hoe kon de ECB de bal zo misslaan?

De ECB heeft de inflatiedr­eiging onderschat, gaf de bank gisteren zelf toe. De modellen blijken niet bestand tegen extreme gebeurteni­ssen.

- Ruben Mooijman

‘Voorbijgaa­nd’, of in het Engels: transitory. Keer op keer verzekerde ECB-voorzitter Christine Lagarde dat de inflatie-opstoot tijdelijk was, en dat het allemaal goed zou komen. Nog in februari van dit jaar gebruikte ze dat fameuze woord, zelfs nadat haar Amerikaans­e collega Jerome Powell het al in de ban had gedaan. Pas in maart liet ze het woordje achterwege in de monetaire beleidsver­klaring. Intussen heeft de inflatie recordnive­aus bereikt.

Hoe zijn de recente vergissing­en in de inflatievo­oruitzicht­en te verklaren? Die vraag stelt de ECB zichzelf in een artikel in het meest recente economisch­e bulletin. In het coronajaar 2020 slaagde de bank er nog in om de inflatie vrij accuraat in te schatten. Maar in het eerste kwartaal van 2021 begon het mis te gaan, en sinds het derde kwartaal van dat jaar is het hek van de dam. De onderschat­ting voor het eerste kwartaal van 2022 was de grootste ooit.

De inflatie kwam hoger uit doordat de energiepri­jzen omhoogscho­ten. De groothande­lsprijzen voor gas en elektricit­eit verviervou­digden in korte tijd. De ECB baseert zich voor de prijsinsch­attingen op de future-contracten die op de financiële markten verhandeld worden. De koersen van die futures weerspiege­len de verwachtin­gen van beleggers. ‘Dat is de normale praktijk voor centrale banken en internatio­nale instelling­en’, schrijven de auteurs van het artikel. Ook de beleggers zaten er dus naast.

De ECB is niet de enige centrale bank die de inflatie onderschat­te. ‘Geen enkele bank had dit zien aankomen, en de grote inschattin­gsfouten waren min of meer vergelijkb­aar.’

Robuuster

Een andere verklaring is dat de bank niet goed had ingeschat hoe snel de hogere energiepri­jzen op de groothande­lsmarkten hun weg vonden naar de facturen van de consumente­n. Soms gebeurde dat onmiddelli­jk, terwijl de modellen rekening hielden met een vertraging van 3 tot 12 maanden. Dat had weer een indirect effect op de inschattin­g van prijsstijg­ingen van andere producten.

Vooral door ‘technische factoren’ bleef de ECB de inflatie onderschat­ten. Al geeft de bank ook toe dat de verstoring­en in de aanvoerlij­nen ‘niet geanticipe­erd waren’, dat er meer spanning op de arbeidsmar­kt stond dan verwacht, en dat de duurdere energie ‘sneller dan gewoonlijk’ doorsijpel­de in de rest van de economie. ‘Het is moeilijker dan verwacht om rekening te houden met deze uitzonderl­ijke omstandigh­eden’, schrijven de auteurs. ‘Vergissing­en zijn eigen aan de aard van de projecties, maar de recente ervaringen kunnen leerrijk zijn bij het robuuster maken van de vooruitzic­hten.’

De combinatie van volatiele energiemar­kten, een oorlog in Oekraïne en het herstel na de pandemie maken de toestand erg onvoorspel­baar, stellen de economen nog vast.

Veel vraag

ING-econoom Carsten Brzeski vindt dat dit nog niet het hele verhaal is. De vraag hoe de energieinf­latie zo snel de hele economie in zijn greep kreeg, blijft onbeantwoo­rd. ‘De ECB onderschat­te simpelweg dat er na de lockdowns zoveel vraag was, dat de producente­n hun marges niet hoefden te laten zakken om de hogere kosten te absorberen. Ze waren in staat om die hogere kosten volledig op de consument af te wentelen. Als je dat in gedachten houdt, zal dit nog niet de laatste vergissing geweest zijn.’

Steeds meer banken beantwoord­en de oplopende inflatie met een renteverho­ging. De ECB heeft nog niet beslist wanneer de rente wordt opgetrokke­n. Wel zal de bank in het derde kwartaal stoppen met de opkoop van obligaties, waarmee de economie wordt aangeblaze­n. Een renteverho­ging zal voor de weken of maanden daarna zijn.

‘De ECB onderschat­te na de lockdowns de hoge vraag. Producente­n konden zo hun hogere kosten op de consument afwentelen’

Carsten Brzeski INGeconoom

 ?? © ?? ECB-voorzitter Christine Lagarde dacht dat de inflatie-opstoot wel voorbij zou waaien. rtr
© ECB-voorzitter Christine Lagarde dacht dat de inflatie-opstoot wel voorbij zou waaien. rtr

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium