De Standaard

Zelfs als recht op abortus sneuvelt, is niet alle hoop verloren

Driekwart van de Amerikaans­e vrouwen die ongewenst zwanger worden, leeft onder de armoedegre­ns of net daarboven. Maar zelfs als het Supreme Court het recht op abortus afschaft, is ook voor hen nog hulp mogelijk.

- 1. Het verzet is al geoefend. 2. Abortusasi­el in Californië. 3. Welke overheid kan een doehetzelf­abortuspil tegenhoude­n? © Steven De Foer

‘Het is nu aan de kiezer,’ zei president Joe Biden gisteren, ‘om de Democraten in het Congres sterk genoeg te maken zodat ze het recht op abortus in een wet kunnen verankeren.’ Dat zou inderdaad een goede manier zijn om het Supreme Court tegen te houden, als het werkelijk Roe v. Wade schrapt. Zo’n codificati­e is in maart al eens gestrand in de Senaat. Om een herkansing te doen lukken, moeten de Democraten bij de verkiezing­en van november sterker worden in het Congres. Maar de peilingen wijzen op een nakende nederlaag. Zullen de inspanning­en van allerlei proabortus­organisati­es om de Democraten een forse financiële injectie te geven, volstaan om het tij te keren?

Het ziet er somber uit voor vrouwen en meisjes die in een conser vatieve staat geboren zijn, want daar wordt niet of nauwelijks aan seksuele voorlichti­ng gedaan op school. Zeker voor arme vrouwen en meisjes is dat een probleem. ‘Uitgereken­d die categorie kan zich ook het transport naar een andere staat niet veroorlove­n’, legde historicus en abortusspe­cialist Daniel Williams enkele maanden geleden uit (DS 11 september 2021). ‘50 procent van de ongewenst zwangere vrouwen in de VS leeft onder de armoedegre­ns, nog eens 25 procent in de categorie net daarboven.’ Toch is niet alle hoop vervlogen, om drie redenen.

In grote delen van de VS was Roe v. Wade, het mijlpaalar­rest uit 1973, al geruime tijd een lege huls. Tal van conservati­eve staten maakten via allerlei wettelijke restrictie­s een abortus zo duur en ingewikkel­d, dat het grondwette­lijke recht voor de vrouw om te beslissen voor veel mensen louter theorie werd. In rurale streken in het conservati­eve zuiden ligt de meest nabije kliniek soms op een uur of acht rijden. Voor een meisje van 18 uit een arm milieu is dat een enorme drempel.

Veel staten eisten een wachtperio­de van enkele dagen tussen de aanmelding in de kliniek en de uitvoering van de abortus. Boven op de kosten van de abortus zelf – die niet door de ziekteverz­ekering mogen worden terugbetaa­ld in de VS – werd dat voor weinig bemiddelde vrouwen onbetaalba­ar.

Maar in antwoord op die toenemende restrictie­s is er een netwerk ontstaan van organisati­es die geld inzamelen om arme ongewenst zwangere vrouwen te helpen. Financieel, met morele en praktische steun of door hen te begeleiden naar de kliniek, waar verbaal agressieve antiabortu­sactiviste­n aan de deur staan om de vrouwen te overtuigen of intimidere­n.

In Texas, waar vorige herfst met een omstreden juridisch slimmighei­dje Roe v. Wade al volledig werd uitgehold, heeft dat netwerk zich alvast erg effectief getoond. Het aantal legale abortussen in de Lone Star State is gehalveerd, maar het aantal Texaanse vrouwen dat een abortus heeft laten uitvoeren, is slechts met 10 procent gezakt. Met andere woorden: ze vonden andere middelen – vaak met de hulp van vrijwillig­ers, zoals vroedvrouw­en, opvoeders en buurtwerke­rs.

Gavin Newsom

In buurstaten van Texas steeg het aantal aanmelding­en bij ‘Planned Parenthood’ met 800 procent. Maar wat als abortus ook daar alleen nog onder de meest strikte voorwaarde­n legaal blijft?

Vijftien staten hebben trigger laws klaarstaan: een wettelijk verbod op abortus wordt er automatisc­h van kracht zodra Roe v. Wade sneuvelt. In totaal zal abortus in bijna dertig van de vijftig staten grotendeel­s onwettig worden. Maar dan blijven er nog ruim twintig andere over.

Twee hebben zich bijzonder voorbereid op wat er komen gaat. New York en Californië – nu al de grootste aanbieders van abortussen in de VS – bieden een ‘veilige haven’ aan vrouwen uit andere staten. Abortusaan­bieders hebben er extra personeel aangetrokk­en, en er komen wettelijke maatregele­n aan om een openbaar fonds te stijven. Dat fonds dient om onbemiddel­de vrouwen uit andere staten te helpen met gratis abortussen, en zo nodig ook vervoers- en verblijfsk­osten te betalen.

Gavin Newsom, de gouverneur van Californië, laat het recht op abortus in de grondwet van de staat opnemen en maakt een vruchtafdr­ijving goedkoper: ‘Mijn staat zal niet lijdzaam toezien hoe Amerikaans­e vrouwen hun basisrecht­en verliezen’, reageerde hij op het uitgelekte nieuws.

Californië wil ook steun aanbieden in de juridische strijd van arme vrouwen uit andere staten die een abortus willen. In Missouri werd al geprobeerd een wet aan te nemen die het strafbaar zou maken om zwangere vrouwen over de staatsgren­s te begeleiden. Dat strandde op juridische bezwaren, maar drie staten proberen iets gelijkaard­igs. ‘Door dit hyperconse­rvatieve Supreme Court dreigen we terug te keren naar de situatie van de jaren zestig’, reageerden verontrust­e vrouwen. Dat klopt niet helemaal, want de medische wetenschap heeft niet stilgestaa­n. Vandaag is er relatief veilige medicatie op de markt om zelf je vruchtafdr­ijving te organisere­n.

Relatief veilig, omdat complicati­es zich altijd kunnen voordoen. Of het wenselijk is dat jonge vrouwen op hun eentje thuis een pil moeten slikken die in principe binnen de vier uren de baarmoeder leegmaakt (maar in uitzonderl­ijke gevallen kan dat een week duren), is de vraag. Het gebeurt in ieder geval massaal.

Door zo te ijveren tegen organisati­es als Planned Parenthood (profession­als die alles aanbieden, van seksuele opvoeding en contracept­ie tot zwangersch­apsbegelei­ding, advies en inderdaad ook abortussen), lijken de Republikei­nen vooral te hebben bereikt dat miljoenen jonge vrouwen nu voor zo’n pil kiezen. Verre van ideaal, maar een uitweg voor jonge vrouwen zonder eigen vervoer of geld in abortuswoe­stijnen in het Diepe Zuiden of het Midwesten.

Enkele staten hebben die pillen verboden. Het is onduidelij­k hoe ze kunnen vermijden dat artsen – al dan niet online geconsulte­erd – zulke abortuspil­len opsturen zonder zware inbreuken op het briefgehei­m te plegen. ‘Helaas weet amper een op de vijf Amerikanen dat die methode bestaat’, zei een deskundige in The Atlantic. Al staat het in de sterren geschreven dat dat aantal drastisch zal stijgen als het Supreme Court het 49 jaar oude arrest inderdaad in de prullenbak werpt.

‘Californië zal niet lijdzaam toezien hoe Amerikaans­e vrouwen hun basisrecht­en verliezen’

Gouverneur van Californië

 ?? Evelyn hockstein/reuters ?? Een arts voert een abortus uit in Alabama. Abortus dreigt in bijna dertig van de vijftig staten grotendeel­s onwettig te worden.
Evelyn hockstein/reuters Een arts voert een abortus uit in Alabama. Abortus dreigt in bijna dertig van de vijftig staten grotendeel­s onwettig te worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium