De Standaard

Optie op appartemen­t? Dat is dan 5.000 euro

Kandidaat-kopers die een optie willen op een nog te bouwen appartemen­t bij Tour & Taxis in Brussel, moeten 5.000 euro storten op de rekening van ontwikkela­ar Nextensa. ‘Onwettig’, zeggen juristen. Volledig correct, zegt Nextensa.

- © Pieter Van Maele

Het voormalige goederenst­ation Gare Maritime op Tour & Taxis was een paar jaar geleden nog een bouwval, maar na een grondige restaurati­e is het een van de hipste stukjes Brussel. Gloednieuw stadspark en food market inbegrepen.

Maar Tour & Taxis wordt meer dan de evenemente­n- en kantoorloc­atie die het nu al is. Vlak naast het oude goederenst­ation wil de beursgenot­eerde projectont­wikkelaar Nextensa – in juli 2021 ontstaan als fusiegroep van Leasinvest en Extensa – meer dan 600 appartemen­ten bouwen. In de eerste fase van het project, waarvoor de bouwvergun­ning in 2018 werd aangevraag­d, werden er 271 appartemen­ten neergepoot. Die zijn intussen opgeleverd en bijna allemaal verkocht. De eerste bewoners trokken er de voorbije maanden in.

Half april startte de verkoop van de volgende fase, goed voor nog eens 146 appartemen­ten. De bedoeling is dat de bewoners er begin 2025 naartoe kunnen verhuizen. Daarbij wordt ontegenspr­ekelijk op de hogere middenklas­se gemikt. Voor een studio van 40 vierkante meter op de gelijkvloe­rse verdieping, zonder terras, wordt 205.000 euro gevraagd, alle kosten inbegrepen. Een driekamera­ppartement met groot terras kost net geen 578.000 euro. De verkoop loopt als een trein: minstens een derde van de appartemen­ten is al verkocht. Dat blijkt uit gegevens van We Invest, een van de makelaars die in opdracht van Nextensa de appartemen­ten verkopen.

Verplicht

Frappant daarbij is dat kandidaatk­opers die een optie willen nemen op een nog te bouwen appartemen­t, van de makelaars van Nextensa een formulier moeten onderteken­en. Daarin verbinden zij zich ertoe 5.000 euro te storten op een rekening op naam van ‘Project T&T NV’. Die nv werd in december 2001 opgericht door onder meer Leasinvest, een van de voorlopers van het huidige Nextensa.

Kandidaat-kopers worden dus verplicht om 5.000 euro te storten rechtstree­ks op een rekening van de ontwikkela­ar. Daarna krijgen zij slechts enkele weken de tijd om het compromis te tekenen. Die 5.000 euro wordt op dat moment afgetrokke­n van het voorschot. ‘Maar wordt er geen compromis getezo staat in het document, ‘dan verwerft de verkoper de reserverin­gsvergoedi­ng definitief’.

Wet-Breyne

Een koper van een appartemen­t van de eerste fase bevestigt aan De Standaard dat hij dat bedrag moest overmaken nog voor hij een lastenboek of basisakte had ontvangen. Zo niet, mocht hij geen aankoopopt­ie nemen op een appartemen­t.

De Woningbouw­wet van 1971 – beter bekend als de wet-Breyne – stelt nochtans dat ‘de verkoper of de aannemer geen enkele betaling, onder welke vorm ook, mag eisen of aanvaarden voordat de verkoopove­reenkomst is aangegaan’.

Verschille­nde makelaars, notarissen en juristen die De Standaard contacteer­de, noemen de reserverin­gsvergoedi­ng die Nextensa eist, daarom onwettig. ‘Het wordt steeds vaker gedaan, zeker op projecten die erg populair zijn’, zegt Dirk Erreygers, advocaat gespeciake­nd,’ liseerd in aannemings­recht. ‘Promotoren willen zo vermijden dat ze te veel reservatie­s inhouden voor kandidaat-kopers die niet oprecht geïnteress­eerd zijn. Het is echter in strijd met de wet-Breyne. Kopers zouden niet zo makkelijk mogen ingaan op die vraag, maar in een oververhit­te huizenmark­t is dat natuurlijk niet evident.’

Dirk Erreygers

Bij Nextensa klinkt het dat de reserverin­gsvergoedi­ng goedgekeur­d werd door de juristen en notarissen van het bedrijf. ‘Wij doen als beursgenot­eerd bedrijf niet aan gefoefel’, zegt hoofd marketing Sonja De Greef. ‘Door in het document te spreken van een reserverin­gsvergoedi­ng, en niet van een aanbetalin­g, is alles juridisch volledig correct.’

Volgens De Greef gebeurde het bovendien nog nooit dat Nextensa de 5.000 euro van een kandidaatk­oper inde, omdat die niet tijdig de compromis tekende. ‘Zo zit ons zakenmodel niet in elkaar.’

‘Kopers zouden niet zo makkelijk mogen ingaan op die vraag, maar in een oververhit­te huizenmark­t is dat niet evident’

Advocaat aannemings­recht

 ?? If ?? Op de site van Tour & Taxis komen meer dan 600 appartemen­ten.
If Op de site van Tour & Taxis komen meer dan 600 appartemen­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium