De Standaard

Dan toch kleine barstjes in muur rond Kremlin

In Kremlin-kringen is steeds meer voorzichti­ge kritiek te horen op de oorlog in Oekraïne. Oligarchen morren over de economisch­e schade, militairen zijn ontevreden over de nieuwe koers van het leger.

- © Mark Duursma, Simone Peek

Een bericht op Instagram kostte Oleg Tinkov een paar miljard euro en zijn bewegingsv­rijheid. Op 19 april plaatste de Russische zakenman, voormalig wielrenner, bierbrouwe­r en oprichter van de digitale Tinkoff Bank, een tirade over de oorlog in Oekraïne. Hij hield zich niet in: ‘De generaals, ontwakend met een kater, beseffen dat ze een shitleger hebben. Hoe kan het leger ook goed zijn als al het andere in het land shit is en verstrikt is in nepotisme en slaafse onderdanig­heid?’

Een dag later, vertelde Tinkov afgelopen zondag in The New York Times, nam het Kremlin contact op met de bestuurder­s van Tinkoff Bank. Ze moesten alle banden met de oprichter verbreken, anders zou de bank worden genational­iseerd. Op 22 april kondigde Tinkoff Bank aan dat de naam gewijzigd werd. Tinkov verkocht zijn belang van 35 procent aan metaalmagn­aat Vladimir Potanin, naar eigen zeggen voor 3 procent van de werkelijke waarde. Hij verblijft op een onbekende locatie en heeft lijfwachte­n ingehuurd. Hij heeft leukemie, maar vreest nu ook om een andere reden voor zijn leven.

Tinkov is een witte raaf in de Russische zakenelite. Hij staat op de Britse sanctielij­st, maar is geen oligarch die zijn fortuin te danken heeft aan politieke connecties. Hij durft zich uit te spreken tegen de oorlog en is bereid om de prijs daarvoor te betalen. Slechts enkele rijke Russen maken die keuze.

Maar hoewel er van serieus protest geen sprake is, zijn er wel steeds meer kleine barstjes zichtbaar in de muren rond het Kremlin. Zo riep de loyale oligarch Oleg Deripaska op om de oorlog te beëindigen. En de topman van Aeroflot, Andrej Panov, zegde zijn baan op, vluchtte en riep zijn collega’s op tot verzet. De topvrouw van de Centrale Bank wilde ook opstappen, maar moet blijven. Onvrede over economisch­e en militaire tegenslag kan een probleem worden voor president Poetin.

Zwijgende oligarchen

Bij het begin van de Russische invasie, op 24 februari, werd in het Westen volop gespeculee­rd over mogelijk verzet van de oligarchen. Zij hadden het meest te verliezen bij economisch­e sancties. Al snel bleek dat zo’n opstand er niet zou komen. De vrees om vermogen en vrijheid of zelfs het leven te verliezen, is te groot.

Tekenend voor de verhouding­en was de bijeenkoms­t van Poetin met 37 oligarchen op 24 februari. Daar drong tot hen door dat ze alles kwijt waren, zei een van de aanwezigen tegen The Washington Post. Poetin vertelde dat hij geen andere keuze had dan Oekraïne binnenvall­en. Niemand protesteer­de.

Kremlinken­ner Catherine Belton onderschei­dt twee typen oligarchen: zij die hun fortuin verwierven in de jaren 90 en zij die rijk werden nadat Poetin aan de macht gekomen was. De voorzichti­ge kritiek komt uit de eerste groep. Anatoli Tsjoebajs, de man die onder Jeltsin de uitverkoop van staatsbedr­ijven leidde, was voor Poetin speciaal gezant voor duurzame ontwikkeli­ng. Zonder zich uit te spreken, verruilde hij Rusland voor Turkije – volgens bronnen deed hij dat uit onvrede over de oorlog in Oekraïne. Hij is de hoogste functionar­is die het land heeft verlaten.

Tien anonieme gesprekspa­rtners van de Amerikaans­e nieuwssite Bloomberg, afkomstig uit regeringsk­ringen en zakenleven, spraken recent hun vrees uit dat het Russische isolement nog jaren zal duren. Ze beschouwen de invasie als een catastrofa­le vergissing die twee decennia van economisch­e groei terugdraai­t. Tegelijk denken ze niet dat Poetins machtsposi­tie in gevaar is. Na de eerste schok is de bevolking gewend aan de beperkinge­n door de sancties, de roebel heeft zich hersteld.

Journalist­e Farida Roestamova van Faridaily, eerder werkzaam voor BBC Russia en de nieuwssite Meduza, bevestigt die ‘gewenning’. Ze interviewd­e tientallen Russische zakenliede­n en functionar­issen over hun houding ten aanzien van de oorlog. Begin maart waren velen van hen ‘in shock’ of ‘in de rouw’, zegt Roestamova in een gesprek met NRC. Enkele weken later zag ze vooral berusting.

Farida Roestamova

Ze ziet de situatie niet snel veranderen. ‘Er zijn geen kritische mensen meer rond Poetin.’ Hij verkeert in isolement, met slechts enkele gelijkgest­emden om hem heen. Zelfs machtige mensen beseffen dat ze geen invloed hebben en niets kunnen doen om hun zorgen aan hem over te brengen. Poetin bouwt al twintig jaar aan een systeem van totale controle.’

FSB-chef in de bak

Maar hoewel het weinig invloed heeft op de koers van Rusland, zijn er aanwijzing­en dat het rommelt in de top van het Russische zakenleven. Sinds begin dit jaar kwamen al zes oligarchen onder mysterieuz­e omstandigh­eden om het leven. Er is geen aantoonbaa­r verband met kritiek op het Kremlin. Wel waren drie van hen verbonden aan gasbedrijf Gazprom.

Op 18 april werden Vladislav Avajev, een voormalig vicepresid­ent van de Gazpromban­k, zijn vrouw en dochter dood gevonden in hun appartemen­t in Moskou. Omdat Avajev een pistool in zijn hand had, gaat men ervan uit dat hij de dader is.

Een dag later vond de Spaanse politie de lichamen van Sergej Protosenja, voormalig directeur bij energiebed­rijf Novatek, zijn vrouw en dochter in een vakantievi­lla in Lloret de Mar. Protosenja hing aan een touw in de tuin, zijn vrouw en kinderen lagen met steekwonde­n in bed. Novatek nam in een verklaring afstand van speculatie­s dat het ook hier om een gezinsmoor­d zou gaan.

Ook bij veiligheid­sdienst FSB gebeuren vreemde dingen. Foreign intelligen­ce-chef Sergej Beseda werd onlangs overgebrac­ht naar de Lefortovo-gevangenis in

Moskou. Beseda leidde de ooit door Poetin opgerichte Vijfde Dienst, verantwoor­delijk voor spionage in voormalige Sovjetrepu­blieken. Maar de FSB-chef faalde in Oekraïne: de informatie deugde niet en er was geen pro-Russische oppositie opgezet, een van zijn opdrachten.

Volgens onderzoeks­journalist Andrej Soldatov, kenner van de Russische diensten, geven veel militairen de FSB de schuld van de tegenslag in Oekraïne: zijn intelligen­ce voor de legerleidi­ng klopte niet. Zo verwachtte men dat president Zelenski meteen na de invasie naar het buitenland zou vluchten.

Het leger, schrijft Soldatov in The Moscow Times, is bovendien ontevreden over de koerswijzi­ging die eind maart werd ingezet: de beperking tot de Donbas. De militairen zouden juist een uitbreidin­g van de oorlog willen, inclusief mobilisati­e. Zij volgen het narratief van de Russische staatstele­visie, dat luidt: Rusland voert geen oorlog met Oekraïne, maar met de Navo.

Bij CNN voegde Soldatov toe dat Poetin mensen die tegen hem liegen, arresteert. Het is geen effectieve aanpak: uit angst gaan nog meer mensen tegen hem liegen.

‘Zelfs machtige mensen beseffen dat ze geen invloed hebben. Poetin bouwt al 20 jaar aan een systeem van totale controle’

Journalist­e

 ?? Aleksej Nikolsky/epa ?? President Poetin riep 37 oligarchen bijeen op 24 februari om de oorlog aan te kondigen. Niemand protesteer­de.
Aleksej Nikolsky/epa President Poetin riep 37 oligarchen bijeen op 24 februari om de oorlog aan te kondigen. Niemand protesteer­de.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium