De Standaard

Lobbymachi­ne Boerenbond draait op volle toeren

Nu burgers hun bezwaren tegen het stikstofak­koord kunnen uiten, trapt Boerenbond­voorzitter Lode Ceyssens zijn beïnvloedi­ngsactie op gang.

- Matthias Verbergt ©

‘Lobbyen vind ik een vies woord’, zei Lode Ceyssens vorig jaar, toen de Limburgse CD&V’er onverwacht­s verkaste van het Vlaams Parlement naar de Boerenbond. Maar nog voor zijn eerste werkdag als voorzitter van de landbouwor­ganisatie maandag zat hij al in de mailbox van alle Vlaamse burgemeest­ers. ‘We willen u met dit schrijven vragen om in uw advies rekening te houden met de immense impact die dit voorstel heeft op de landbouwse­ctor, ongetwijfe­ld ook in uw gemeente’, luidt het. ‘We vragen u om de bekommerni­ssen vanuit de landbouwse­ctor op te nemen in uw advies. Op die manier hopen we dat de Vlaamse regering een aantal principiël­e elementen alsnog meeneemt bij het vaststelle­n van een definitiev­e PAS.’

‘Dit voorstel’ verwijst naar het stikstofak­koord – programmat­ische aanpak stikstof (PAS) – dat de Vlaamse regering sloot. Daarbij moet de landbouwse­ctor de uitstoot van de erg schadelijk­e stof fors vermindere­n. 41 ‘rode’ bedrijven moeten tegen 2025 sluiten. Tot 17 juni loopt er een openbaar onderzoek, waarbij adviesorga­nen en burgers opmerkinge­n kunnen indienen.

‘Contractbr­euk’

De lobbymachi­ne van de Boerenbond draait daarbij op volle toeren. ‘In het PAS-akkoord zitten een aantal breekpunte­n die maken dat dit akkoord als een mokerslag voor onze familiale bedrijven en hun gezinnen wordt gezien’, luidt het in de brief aan de lokale besturen, waarover Het Belang Van Limburg gisteren berichtte. De Boerenbond hekelt de ‘contractbr­euk’, het gebrek aan een studie naar de sociaal-economisch­e impact van de maatregele­n en het feit dat emissies uit het buitenland ‘onvoldoend­e mee in rekening worden genomen’.

‘Wat kan dit betekenen voor de landbouwer­s in uw gemeente?’, schrijft Ceyssens. ‘Met deze geven we onze basisprinc­ipes mee die uiteraard aangevuld kunnen worden met elementen uit uw gemeente. Groot of klein, iedere landbouwer wordt gehypothek­eerd in zijn bedrijfsvo­ering. Een hele generatie dreigt verloren te gaan.’

Ceyssens, voormalig burgemeest­er van Oudsbergen, doet zo wat van hem gevraagd werd: de Boerenbond verkopen. De communicat­ievaardigh­eden van Sonja De Becker, Ceyssens’ voorganger, voldeden niet, waardoor

‘Een hele generatie landbouwer­s dreigt verloren te gaan’

Lode Ceyssens Voorzitter Boerenbond

het maatschapp­elijk draagvlak van de organisati­e afbrokkeld­e.

De combattiev­e houding van de Boerenbond in het dossier is niet zonder politiek belang. De lijnen zijn kort tussen Ceyssens, die nog op het kabinet van minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) werkte, en de christende­mocratisch­e ministers in de Vlaamse regering. CD&V rijdt van oudsher voor de Boerenbond, maar de stikstofkw­estie leidde tot grote spanningen.

Dat het akkoord nog niet verworven is en protest er een impact op kan hebben, toont de heisa rond de sluiting van de boerderij van de abdij van Averbode. Verwacht wordt dat getroffen bedrijven de maatregele­n gerechteli­jk aanvechten.

 ?? Getty ?? Boeren protesteer­den in maart nog tegen het stikstofak­koord.
Getty Boeren protesteer­den in maart nog tegen het stikstofak­koord.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium