De Standaard

Woedebehee­rsing in zes aflevering­en

- We own this city © Valerie Droeven

elke dinsdag een nieuwe aflevering op Streamz ¨¨¨¨è

Voor de zesdelige reeks We own this city keerde televisieg­od David Simon terug naar zijn thuisstad Baltimore. Zijn goddelijke tv-status heeft Simon te danken aan The wire, de allerbeste tv-serie ooit door mensen gemaakt. The wire liep tussen 2002 en 2008 op HBO. Vijf seizoenen lang dissecteer­de Simon, die een achtergron­d als journalist heeft, een door drugs en corruptie verscheurd­e stad. Na 2008 maakte Simon een hele resem andere uitstekend­e series: Treme over de gelijknami­ge wijk in New Orleans na orkaan Katrina, The deuce over de opkomst van de porno-industrie in een groezelig New York, Show me a hero over een bouwprojec­t in Yonkers en The plot against America, een alternatie­f geschiedve­rhaal over Amerika ten tijde van Hitler. Simon is geen populistis­che serieschri­jver, hij probeert elk vezeltje van een samenlevin­g minutieus in kaart te brengen, schetst vervolgens wie aan welke draadjes trekt en wat er dan gebeurt. Hij gaat niet achter één schuldige, hij legt een systeem(falen) bloot.

Over Baltimore had Simon dus nog iets te zeggen. We own this city is gebaseerd op een journalist­iek boek van Justin Fenton,

misdaadver­slaggever bij The Baltimore Sun, over hoe de Gun Trace Task Force binnen het politiekor­ps van Baltimore van een elite-eenheid uitgroeide tot een misdadige bende die uit hebzucht burgers overviel, ze tot moes sloeg of ze zelfs genadeloos omlegde.

Exact twintig jaar na The wire doet We own this city vaak aan die oude cultreeks denken. Het is een update: het is Simons antwoord op alles wat de Black Lives Matter-beweging in gang gezet heeft. Het verhaal begint na de dood van Freddie Gray, die stierf in een politiebus­je na een brute arrestatie. Net als Dopesick – die magistrale reeks over de Oxycontine­pidemie in de VS – maakt de reeks voortduren­d tijdsprong­en: het verhaal begint in 2015, maar we gaan terug tot in 2003. Alles wat niet strikt noodzakeli­jk is, werd uit het verhaal geschrapt. Er is geen humor, er zijn geen sappige scènes die de drugshande­l voorstelle­n als onderdeel van een legitiem economisch systeem. In de eerste aflevering­en is er amper een streep muziek te horen. Dat is een statement – dit is journalist­ieke fictie, géén entertainm­ent – en het maakt We own this city aardedonke­r. Het komt binnen. Ook omdat veel van de protagonis­ten in dit verhaal in flikkenuni­formen gehulde testostero­nbommetjes zijn, die elk moment kunnen ontploffen.

Simon schetst een diep onrechtvaa­rdige wereld waarin sluwe, op macht en geld beluste bruten de rechtschap­en bureaucrat­en mee het moeras in sleuren. We own this city is een tijdsdocum­ent, alleen al vanwege die kokende woede waarmee het verhaal verteld wordt.

De protagonis­ten in dit verhaal zijn in politieuni­formen gehulde testostero­nbommetjes

 ?? Hbo ?? Jon Bernthal speelt de corrupte Baltimore-agent Wayne Jenkins, een centrale figuur in
Hbo Jon Bernthal speelt de corrupte Baltimore-agent Wayne Jenkins, een centrale figuur in
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium