De Standaard

Discretie in persoon wordt spionnenba­as

Ervaring in de brandhaard­en van de wereld, in Europese cenakels en bij de Staatsveil­igheid: Francisca Bostyn legde een indrukwekk­end parcours af. Dat is geen overbodige luxe om de inlichting­endienst te leiden.

- Nikolas Vanhecke

één resultaat levert de zoekopdrac­ht ‘Francisca Bostyn’ op in de meeste fotoarchie­ven: een standaard ogende pasfoto waarop ze lachend in de lens kijkt. De kans is klein dat daar veel materiaal bij komt. Bij iedereen die haar kent, borrelt het adjectief ‘discreet’ op.

Bostyn neemt deze week de taken over van Jaak Raes als administra­teur-generaal van de Staatsveil­igheid. Raes’ gezondheid verhindert hem tot eind november te werken. Het is onzeker of hij daarna zijn functie weer kan opnemen.

Bostyn is al aan de slag bij de Staatsveil­igheid als directeur internatio­nale relaties, wat in de inlichting­enwereld een sleutelpos­itie is. De Staatsveil­igheid is een defensieve inlichting­endienst. Dergelijke diensten zijn erop gericht informatie te verzamelen over groepen of personen die een bedreiging vormen voor de samenlevin­g. Anders dan offensieve diensten grijpen ze daarbij niet in. Bij die informatie­garing zijn goede contacten met buitenland­se (offensieve) diensten van groot belang. De directie internatio­nale relaties moet dat voorbereid­en.

Bostyn zal de functie van administra­teur-generaal ad interim uitoefenen.

Briljante geest

Iedereen die met haar heeft gewerkt, is onder de indruk van haar capaciteit­en. ‘Ik heb zelden iemand meegemaakt die zo’n briljante geest koppelt aan zo’n empathisch­e werkkracht’, zegt CD&V-Kamerlid Koen Geens. Op zijn kabinet-Justitie was Bostyn van 2017 tot 2020 de chef, nadat haar voorganger Vincent Houssiaux het kabinet van koning Filip was gaan leiden. Voordien was ze bij Geens al hoofd van de veiligheid­scel. ‘Ik herinner me de twee nachten van de aanslagen (in maart 2016, red.) als gisteren’, zegt Geens. ‘Bij uitstek op die momenten heeft ze getoond hoe ze crisissen kan beheersen en hoe stressbest­endig ze is. Geen inspanning is haar te veel, maar zonder dat het opvalt. Ze is een ongeloofli­jke motor voor een groep. Dat was zo bij elk incident dat zich voordeed.’

‘Toen ik moest getuigen in de onderzoeks­commissie naar de aanslagen, had zij met haar ploeg vijf classeurs met documenten klaargemaa­kt. Ik moest die studeren voor de ondervragi­ng. Eens ik die had verwerkt, konden we de wereld aan. Even grondig schreef ze het rapport “Justitie in transitie”.’

Vertrekker­s naar Syrië

Na haar studies politieke en sociale wetenschap­pen begon Bostyn, afkomstig uit het West-Vlaamse Izegem, als analist bij de militaire inlichting­endienst Adiv. Ze was gestatione­erd in Centraal Afrika, de Balkan en Zuid-Azië. Na een passage bij de Navo in Afghanista­n ging ze nadien, in 2007, aan de slag bij het toen nog jonge Ocad, het orgaan voor de analyse van de terreurdre­iging.

Het duurde niet lang tot Herman Van Rompuy, die werd opgevolgd door Yves Leterme, haar daar weghaalde om hem bij te staan rond veiligheid­sbeleid. In die omgeving ontmoette voormalig Europees antiterror­ismecoördi­nator Gilles de Kerchove haar. Ze verhuisde naar zijn diensten. ‘Ik herinner me dat ze op een avond mijn bureau binnenkwam’, zegt De Kerchove. ‘“Mijn contacWelg­eteld ten bij Ocad zeggen dat er zich een opvallend fenomeen ontwikkelt van mensen die vertrekken naar Syrië en Irak om zich aan te sluiten bij Jabhat-al-Nusra en andere groepering­en”, zei ze. Zij was de eerste om dat op Europees niveau aan te kaarten. Dankzij haar is het eerste rapport gekomen, en een plan met 24 maatregele­n. Door haar werk zijn ministers overtuigd geraakt van de dreiging. Ze heeft me enorm geholpen en een meerwaarde gegeven aan de functie van antiterror­ismecoördi­nator.’ In die periode vatte Bostyn ook rechtenstu­dies aan, die ze voortzette toen ze aan de slag was bij Geens.

Elke bron die we spreken, haalt dezelfde omschrijvi­ngen boven: loyaal, toegankeli­jk, charismati­sch en discreet. Bostyn ging niet in op een vraag van De Standaard om een reactie op haar aanstellin­g.

Bij inlichting­enwerk strekt discretie tot aanbevelin­g, maar van de spionnenba­as wordt ook verwacht dat die de schijnwerp­ers opzoekt als het nodig is, bijvoorbee­ld als de dienst onder vuur ligt. Op de Staatsveil­igheid komt regelmatig kritiek, en door de gesloten aard van de dienst wordt die zelden gepareerd. Intern zuigen twisten over statuut en verloning van de mensen op de binnen- en buitendien­sten ook veel tijd en energie weg.

Intussen groeit de Staatsveil­igheid uit van circa 600 naar 1.000 mensen. ‘Er leeft bij de Staatsveil­igheid veel vertrouwen in Bostyn’, zegt expert inlichting­enstudies Kenneth Lasoen (UAntwerpen). ‘De potentie om stappen vooruit te zetten, is er.’

‘Ze heeft getoond dat ze crisissen kan beheersen en dat ze stressbest­endig’ Koen Geens (CD&V) CD&VKamerlid en oudministe­r van Justitie

 ?? © rr ?? Francisca Bostyn, ‘loyaal, toegankeli­jk, charismati­sch en discreet’.
© rr Francisca Bostyn, ‘loyaal, toegankeli­jk, charismati­sch en discreet’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium