De Standaard

Groeiende onrust over nieuwe omikronpie­k in Zuid-Afrika

Twee nieuwe varianten van de omikronver­sie van het coronaviru­s zijn nóg besmetteli­jker. Het zal per land of regio verschille­n hoe ernstig ze uitpakken.

- © Niki Korteweg

In Zuid-Afrika is er sinds twee weken een snelle stijging van het aantal besmetting­en met twee nieuwe subtypes van de omikronvar­iant van het coronaviru­s. Het gaat om types BA.4 en BA.5. Ze lijken te ontsnappen aan de afweer tegen het eerdere subtype dat in Zuid-Afrika rondging (BA.1).

Virologen hielden de varianten al wekenlang nauwletten­d in het oog, maar tot voor kort was er geen reden om alarm te slaan. De infecties in Zuid-Afrika leidden tot dusver niet tot een toename in ziekenhuis­opnames of sterfgeval­len door covid-19. Maar sinds een week nemen de ziekenhuis­opnames in sommige Zuid-Afrikaanse provincies weer toe, meldt bioinforma­ticus Tulio de Oliveira, directeur van het Centre for Epidemic Response and Innovation van de Universite­it van Stellenbos­ch in Zuid-Afrika. Het aantal geregistre­erde besmetting­en in Zuid-Afrika is nu weer even hoog als begin december, vlak voor de vierde golf.

‘Alarm is een groot woord, maar deze subvariant­en hebben duidelijk een of ander voordeel’, zegt virologe Marion Koopmans van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. ‘Het lijkt erop dat ze in Zuid-Afrika tot een nieuwe golf gaan leiden.’

Ontsnapt aan afweer

Sinds de omikronvar­iant van het coronaviru­s werd ontdekt in ZuidAfrika, op 26 november, verdrong die alle andere wereldwijd. Omikron is veel besmetteli­jker dan eerdere varianten en ontsnapt deels aan de eerder opgebouwde afweer. Er bestonden aanvankeli­jk drie subtypes, BA.1, 2 en 3.

In Zuid-Afrika heeft naar schatting zeker 90 procent van de bevolking immuniteit opgebouwd tegen het coronaviru­s – een deel door vaccinatie, maar veruit de meeste mensen door een eerdere infectie. Na drie maanden neemt de kracht van die afweer af – niet toevallig begon de verspreidi­ng van de nieuwe subtypes ongeveer vier maanden na het begin van de vierde golf in Zuid-Afrika, die vooral door BA.1 werd veroorzaak­t.

Doordat de nieuwe subtypes BA.4 en BA.5 door nieuwe mutaties ook nog eens de afweer lijken te ontduiken, krijgen ze nu snel voet aan de grond in Zuid-Afrika. Het zal per land of regio verschille­n hoe ernstig BA.4 en BA.5 uitpakken, afhankelij­k van hoe de afweer ter plekke is opgebouwd, denkt De Oliveira.

Milder of niet? Wetenschap­pers proberen zo snel mogelijk uit te zoeken in hoeverre deze nieuwe subtypes ontsnappen aan de afweer, en of ze ziekmakend­er zijn dan de eerdere subtypes van omikron. De eerste gegevens over de afweer publiceerd­e de

Zuid-Afrikaanse viroloog Alex Sigal deze week in een voordruk. Daaruit rijst het beeld op dat de virusneutr­aliserende antistoffe­n die (ongevaccin­eerde) mensen na een infectie met BA.1 hebben, ruim zeven keer minder goed werken tegen BA.4 en BA.5. De antistoffe­n van mensen die wel gevaccinee­rd waren (met Pfizer of Janssen) en daarboveno­p een infectie met BA.1 kregen, hielden beter stand: die werkten drie keer minder goed.

Over hoe ziekmakend de nieuwe subtypes BA.4 en BA.5 zijn, tasten onderzoeke­rs nog in het duister. ‘De eerste subtypes van omikron waren duidelijk milder dan voorgaande varianten, alfa, beta en delta’, zegt Koopmans. ‘Het is nog niet duidelijk of deze nieuwe subtypes vergelijkb­aar zijn met die eerste omikron of met alfa of delta. Die vraag wordt ook steeds moeilijker te beantwoord­en, omdat in ieder land de rondgaande varianten en de opbouw van de afweer weer anders is.’

In meer dan twintig landen zijn inmiddels al kleine aantallen opgepikt van deze subtypes BA.4 en BA.5, waaronder België, Australië, de Verenigde Staten, China, Israël, Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk.

Naar de bron van de nieuwe subtypes is het nog gissen. ‘Ze zijn niet uit de eerdere omikron ontstaan, maar lijken allemaal uit dezelfde bron te komen. Dat kan iemand zijn met een slechte afweer, die daardoor het virus lang bij zich draagt, of een bepaalde diersoort’, zegt virologe Koopmans.

In meer dan twintig landen zijn al kleine aantallen van deze subtypes BA.4 en BA.5 opgepikt, waaronder België en Duitsland

 ?? Ap ?? Een man krijgt een vaccin toegediend tegen covid-19 in Soweto, Zuid-Afrika.
Ap Een man krijgt een vaccin toegediend tegen covid-19 in Soweto, Zuid-Afrika.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium