De Standaard

Mag elke Europeaan straks mee beslissen wie Commissie leidt?

Het Europees Parlement wil dat er in 2024 ook een Europese kieskring komt, zodat kiezers kunnen stemmen op kandidaten over de grenzen van de lidstaten heen. Voor het zover is, moeten de 27 lidstaten unaniem hun zegen geven.

- Bart Beirlant

1 Wat is de bedoeling van een Europese kieskring?

Een meerderhei­d in het Europees Parlement vraagt dat boven op de 705 Europarlem­entsleden die nationaal of regionaal verkozen worden, ook 28 leden verkozen worden via een Europese of transnatio­nale kieskring. Kiezers zouden in dat systeem hun tweede stem kunnen geven aan een politicus uit een andere lidstaat.

Die transnatio­nale lijsten zouden worden gevormd door een Europese politieke partij of een coalitie van nationale partijen. Bovenaan die lijsten komen de Spitzenkan­didaten, die zich presentere­n als kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie en een Europese campagne zouden voeren. Dat moet beletten dat de Europese leiders onder elkaar en in achterkame­rtjes beslissen wie aan het hoofd komt van de Commissie, zoals in 2019 gebeurde met Ursula von der Leyen. De burgers krijgen een belangrijk­e stem in die cruciale beslissing.

De verkiezing­en zouden overal in de EU plaatsvind­en op 9 mei – Europadag.

2 Wat zijn de argumenten van de voorstande­rs?

Voorstande­rs zien zo’n Europese kieswet als een grote stap richting een Europese democratie en een opwaarderi­ng van de Europese verkiezing­en. ‘Tegen 2024 willen we af van het tweederang­skarakter van de Europese verkiezing­en, die echt Europees moeten zijn’, zegt Hilde Vautmans (Open VLD). Ze merkt op dat zo een ‘echte Europese demos zal ontstaan’.

‘Kiezers kunnen dan eindelijk direct stemmen op kandidaten die een gooi doen naar het voorzitter­schap van de Commissie. Zo krijgen we minder technocrat­ie en meer democratie’, aldus Sara Matthieu (Groen).

‘Een sterke Europese kieswet biedt het Europees Parlement meer democratis­che legitimeri­ng, de kans om campagnes en debatten op Europees niveau te bevorderen en politieke fragmenter­ing tegen te gaan’, zegt Tom Vandenkend­elaere (CD&V).

3 Waarom is de NVAdelegat­ie tegen?

Volgens Geert Bourgeois zal dit systeem de kloof met de burger en de EU vergroten in plaats van verkleinen. ‘De EU bestaat niet uit één demos maar uit verschille­nde demoi. De burger zal de meeste kandidaten uit andere lidstaten niet kennen, zal hen niet kunnen volgen noch beoordelen noch met hen in debat treden. Het zal de band tussen de parlements­leden en de kiezer verzwakken en het vertrouwen in de EU schaden.’

In de koppeling van de Europese kieslijst met de Spitzenkan­didaten ziet Bourgeois ‘een eerste stap in de richting van een Europees presidenti­eel systeem’. De Commissiev­oorzitter zou sterker staan dankzij die Europese legitimite­it. Maar, zegt Bourgeois, ‘dat brengt het evenwicht tussen de instelling­en in gevaar’.

De tegenstand­ers vrezen ook dat de grotere lidstaten van zo’n Europese kieskring zullen profiteren, aangezien hun kandidaten de meeste stemmen zouden krijgen. Maar dat kan worden opgevangen via verplichti­ngen over de samenstell­ing van die lijsten.

4 Komt de kieskring er al in 2024?

Dat is verre van zeker, omdat de wetgevende procedures omslachtig zijn. Het Europees Parlement heeft zijn initiatief­recht gebruikt. Maar om een Europese kieskring te creëren, moeten de 27 lidstaten unaniem instemmen met een aanpassing van de kieswet uit 1976. Om 28 extra zitjes te creëren, is ook de unanieme instemming van de Europese staatsen regeringsl­eiders nodig. En ook de nationale parlemente­n moeten de nationale kieswetgev­ing aanpassen. In Oostenrijk moet daarvoor zelfs de grondwet worden aangepast.

‘De burger zal de meeste kandidaten uit andere lidstaten niet kennen’

Geert Bourgeois (NVA)

Europees Parlements­lid

 ?? © getty images ?? In 2019 kozen Europese leiders onder elkaar voor Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen.
© getty images In 2019 kozen Europese leiders onder elkaar voor Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium