De Standaard

Italië laat energiebed­rijven bonus voor gezinnen betalen

Om gezinnen een duwtje in de rug te geven, keert premier Draghi een bonus uit van 200 euro. Hij haalt dat geld bij de energiebed­rijven.

- © Ine Roox

De Italiaanse regering is volgens premier Mario Draghi vastberade­n om gezinnen en bedrijven zo goed mogelijk te beschermen tegen de economisch­e gevolgen van de Russische oorlog in Oekraïne. In de loop van juni en juli zullen 28 miljoen Italianen een eenmalige bonus krijgen, ter waarde van 200 euro. Werknemers, zelfstandi­gen en gepensione­erden die tot 35.000 euro per jaar verdienen, mogen de bonus verwachten.

Extra winsten

Het nieuwe economisch­e steunpakke­t van de regering-Draghi om de economisch kwetsbaars­te gezinnen en bedrijven te helpen de stijgende grondstof- en energiepri­jzen het hoofd te bieden, bedraagt 14 miljard euro. Deze financiële maatregel komt boven op de eerdere, aanzienlij­ke inspanning­en van de Italiaanse regering. Tijdens zijn toespraak dinsdag in het Europees Parlement in Straatsbur­g herinnerde Draghi eraan dat Italië in zijn eentje al 30 miljard euro extra uittrok om de pijn van de prijsstijg­ingen te verzachten.

Om de eenmalige bonus aan werknemers en gepensione­erden te betalen, heeft de regering 6 miljard euro opzijgezet. Omdat Italië beperkte ruimte heeft om extra te gaan lenen, wil de regering dat geld halen bij de energiebed­rijven. Zij boeken extra winsten door de uitzonderl­ijk hoge energiepri­jzen. In plaats van de in maart aangekondi­gde 10 procent belasting op die winst, zullen energiebed­rijven nu tot 25 procent moeten ophoesten. Die ingreep zou de overheid dit jaar 10 miljard euro opleveren.

De consument loopt niet het risico dat de energiebed­rijven de afgeroomde winst uiteindeli­jk weer doorrekene­n op de eindfactuu­r, en wel om twee redenen. De Italiaanse prijsregul­ator houdt sterke schommelin­gen in de energiepri­jzen scherp in de gaten. Bovendien is de energiemar­kt geliberali­seerd en heeft geen enkel energiebed­rijf een monopolie. Verhoogt een leverancie­r toch zijn prijs, dan kan de consument kiezen voor een goedkopere concurrent.

Vertraging of recessie

De Italiaanse regering grijpt zo opnieuw in om de koopkracht van gezinnen te beschermen. Terwijl Italië vorig jaar een flink herstel heeft gekend, is het bruto binnenland­s product tijdens de eerste drie maanden van dit jaar licht gekrompen. De stijgende energiepri­jzen, Omikron en de Russische militaire invasie van Oekraïne strooiden roet in het eten. ‘Dit is een vertraging, geen recessie’, zei Draghi maandagavo­nd sussend over de economisch­e situatie, tijdens een persconfer­entie over het nieuwe steunpakke­t. De premier wees er ook op dat in maart 800.000 extra arbeidspla­atsen waren ingevuld, tegenover een jaar eerder.

Tegelijk erkent Draghi al sinds het begin van de oorlog in Oekraïne volmondig dat Italië veel te sterk afhangt van energie uit Rusland, van waar het 45 procent van zijn gas importeert. Om die afhankelij­kheid zo snel mogelijk af te bouwen, ging Italië na de Russische inval in Oekraïne meteen op zoek naar alternatie­ve gasleveran­ciers.

Om minder af te hangen van Moskou, volstaat het niet om een belangrijk­e gasdeal in Algerije te sluiten, zoals Italië onlangs deed. Rome wil daarom ook een nieuwe impuls geven aan hernieuwba­re energie. Vergunning­saanvragen voor bijvoorbee­ld een windmolenp­ark stranden in Italië al te vaak op het ‘njet’ van culturele autoriteit­en, die de landschaps­waarde willen beschermen. Terwijl landschapp­en van grote toeristisc­he waarde zoals Cinque Terre in Ligurië of de Amalfitaan­se kust in het Zuiden van Italië ook in de toekomst zullen worden beschermd, kunnen de culturele autoriteit­en elders in het land voortaan minder makkelijk een project van hernieuwba­re energie verhindere­n.

Tijdens zijn toespraak in het Europees Parlement in Straatsbur­g herinnerde Draghi eraan dat Italië in zijn eentje al 30 miljard euro extra uittrok om de pijn van de prijsstijg­ingen te verzachten

 ?? Epa ?? Premier Mario Draghi.
Epa Premier Mario Draghi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium