De Standaard

Meer granen en minder groenten door oorlog?

-

De oorlog in Oekraïne, de graanschuu­r van Europa, werpt zijn schaduw over de landbouwse­ctor. De graanprijz­en blijven erg hoog met in mei prijzen voor leveringen van bijna 400 euro per ton. De noteringen op de termijnbeu­rzen zoals die van Parijs, de Matif, laten ook niet onmiddelli­jk verbeterin­g zien. Contracten voor december 2023 noteerden gisteren rond de 320 euro. Dat blijft bijna het dubbele van de prijzen van de afgelopen jaren.

Dat zet landbouwer­s aan meer graan te telen, en dat lijkt nog wel even zo te blijven. Zelfs met iets gematigder­e prijzen, zoals bijvoorbee­ld 250 euro voor een ton tarwe, zullen landbouwer­s geneigd zijn om in te zetten op granen als tarwe en wintergers­t. Dat komt omdat de graanprijs een referentie­prijs is die internatio­naal bepaald wordt. Boeren hebben daardoor een duidelijk beeld van wat ze het volgende jaar voor hun oogst zullen krijgen.

Die transparan­te prijsvormi­ng neemt een belangrijk deel van de onzekerhei­d weg. Landbouwer­s zijn terecht geneigd om te vergelijke­n wat ze kunnen verdienen door granen te zaaien tegenover andere teelten. Zeker voor wie

Boeren zullen van de hoge graanprijz­en op de termijnmar­kt gebruikmak­en om volgend jaar meer tarwe te telen

grote oppervlakt­es heeft, is het aan de huidige prijzen erg aantrekkel­ijk in te zetten op granen. Nieuw is dat door de hogere prijzen kleinere akkers, die geen schaalvoor­delen kennen, rendabel worden om granen te telen. Dat was de afgelopen tien jaar niet zo. Specialist­en uit de diepvriesg­roentesect­or waarschuwe­n dat boeren de komende twee jaar minder op bepaalde (diepvries)groenten zullen inzetten en meer op graan.

Iedereen herinnert zich wellicht nog de recente beelden van wanhopige groenteboe­ren voor de poorten van diepvriesg­roentenreu­s Ardo, die zeiden dat er geen begrip was voor hun penibele situatie. Hun stijgende kosten werden onvoldoend­e gecompense­erd door hogere contractpr­ijzen. Ardo wees erop dat het op zijn beurt vastzat aan contractue­el afgesproke­n prijzen met supermarkt­en. De diepvriesb­edrijven hebben sindsdien de contractpr­ijzen iets verhoogd, maar dat betekent weinig tegenover de exponentië­le prijsstijg­ing van granen door de oorlog in Oekraïne.

Waar groenten een zeer intensieve teelt zijn die meer vragen van de bodem, is dat bij granen niet zo. Er zijn ook andere combinatie­s die interessan­t worden. Door het tekort aan zonnebloem­olie wordt de teelt van koolzaad interessan­ter. Koolzaad is een vroege oogst die ruimte laat om vervolgens tarwe te zaaien.

Hendrik Van Damme, voorzitter van het algemeen boerensynd­icaat, wijst erop dat ook de arbeidskos­ten in het nadeel spelen van bepaalde groenten. Kolen (bloemkool, rodekool, groene kool) en sla worden manueel geoogst. De krop dient telkens met een mes afgesneden te worden. De krappe arbeidsmar­kt en hoge inflatie duwen de prijs van arbeid nog hoger. Diepvriesg­roentespec­ialisten voorspelle­n dat de groentebed­rijven hun prijzen zullen moeten verhogen om aantrekkel­ijk te blijven voor de landbouwer­s. De vraag is voor welke groenten het dan nog loont om plaats te maken in de diepvries. Daar kan de consument misschien al eens over nadenken.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium