De Standaard

Meer Afghanen met een appartemen­t in Dubai dan Belgen

Vastgoed in Dubai wordt vooral gekocht door beleggers uit de nabije regio. Vooral Indiërs zijn dol op een appartemen­t in Dubai. De fiscus in de herkomstla­nden tast vaak in het duister.

- © Ruben Mooijman

Wereldwijd is 146 miljard dollar aan buitenland­s geld geïnvestee­rd in vastgoed in Dubai. Verrassend genoeg zijn het niet de westerse landen die de deur platlopen bij de makelaars in het emiraat. In de top 5 van herkomstla­nden staat maar één westers land: Groot-Brittannië. Vooral bij investeerd­ers uit Iran, Saudi-Arabië, Pakistan en India is Dubai een geliefde bestemming. Zo’n 35.000 Indiërs bezitten er vastgoed, met een gezamenlij­ke waarde van 30 miljard dollar. Slechts 8 procent van het vastgoed in buitenland­s bezit is in handen van inwoners van de Europese Unie.

Afstand en investerin­g hangen samen

Een en ander blijkt uit een analyse die de ongelijkhe­idseconoom Gabriel Zucman (Berkeley University) samen met enkele andere academici heeft gemaakt. Hij maakte daarvoor gebruik van gegevens over 800.000 woningen in Dubai, die gelekt zijn naar de Amerikaans­e ngo Center for Advanced Defense Studies. De gegevens kwamen ook in handen van enkele media, waaronder Knack en De Tijd. ‘Geografisc­he nabijheid en historisch­e banden zijn belangrijk­e determinan­ten voor buitenland­se investerin­gen’, concludeer­t Zucman. Hij stelt vast dat er een statistisc­h significan­t verband is tussen de omvang van de investerin­gen en de afstand van het herkomstla­nd tot Dubai.

Buitenland­se eigenaars zijn goed voor 27 procent van de totale waarde van het vastgoed in Dubai. Enkele landen springen eruit, vooral als je de waarde van het geïnvestee­rde geld afzet tegen de omvang van de economie van de herkomstla­nden. Het gaat vooral

‘We onderschat­ten hoeveel geld er uit arme landen naar het buitenland versluisd wordt’

Gabriel Zucman landen die verwikkeld zijn in een conflict of op een autocratis­che manier geleid worden. Zo hebben Syriërs bijvoorbee­ld een bedrag in Dubai geïnvestee­rd dat overeenkom­st met 7,4 procent van het bruto binnenland­s product van het land. Voor Afghanista­n gaat het om 7,8 procent, voor Jordanië om 12,1 procent. Meer dan duizend Afghanen bezitten vastgoed in Dubai – dat is meer dan het aantal Belgen dat in het land geïnvestee­rd heeft. ‘Dat lijkt erop te wijzen dat we onderschat­ten hoeveel geld er uit sommige arme landen naar het buitenland versluisd wordt’, schrijft Zucman.

745 Belgen

De grote vraag is: hoeveel zwart geld is er in Dubai geparkeerd? Daarover blijft Zucman op de vlakte, al lijkt één analyse wel te suggereren dat het heel wat is. Van de Noren met een appartemen­t of huis in Dubai heeft 70 procent dit bezit niet aangegeven bij de fiscus. De Noorse belastingd­ienst heeft weet van 66 inwoners die vastgoed in het emiraat hebben, maar uit de gelekte gegevens blijkt dat 227 Noren er vastgoed bezitten. Het zou kunnen dat zo tientalove­r len miljoenen dollar aan vermogen voor de Noorse fiscus verborgen blijven.

‘Dit wijst erop dat een gebrek aan internatio­nale gegevensui­twisseling over vastgoedbe­zit een belangrijk pijnpunt is bij het innen van belastinge­n’, schrijft Zucman. Het lijkt erop dat landen fiscale inkomsten mislopen uit huuropbren­gsten, meerwaarde­n en vermogens.

Volgens de gegevens bezitten 745 Belgen vastgoed in Dubai, met een gezamenlij­ke geraamde waarde van 593 miljoen dollar. De lijst vermeldt 1.051 Nederlands­e vastgoedbe­zitters, 530 Deense en 371 Oostenrijk­se. De gegevens uit het datalek over de Belgen zijn in handen van de Belgische fiscus.

Econoom Berkeley University

 ?? Getty ?? Appartemen­t met uitzicht op de Burj Khalifa in Dubai.
Getty Appartemen­t met uitzicht op de Burj Khalifa in Dubai.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium