De Standaard

De Bruyne moet het glazen plafond van City slopen

Veertien jaar na zijn overname van Manchester City wacht VOETBAL CHAMPIONS LEAGUE sjeik Mansour uit Abu Dhabi nog steeds op de Champions League. Een Kevin De Bruyne in bloedvorm moet in Madrid het glazen plafond slopen.

- Bart Lagae

In zijn laatste seizoen bij Manchester City legde Vincent Kompany zijn hartenwens op tafel. ‘Mijn droom is om met deze club de Champions League te winnen’, zei hij in oktober 2018. ‘Ik wil geen druk bij de trainer leggen, maar we willen altijd beter worden. De Champions League winnen is de laatste stap. Het is het laatste doel dat we nog moeten bereiken.’

Uiteindeli­jk zou ook Kompany’s achtste poging om de meest begeerde clubtrofee van Europa te winnen, mislukken. In de 1/8ste finales werd Schalke 04 met 7-0 naar huis gespeeld. Maar een ronde later sneuvelde City op dramatisch­e wijze tegen de eeuwige underachie­vers van Tottenham Hotspur. Harry Kane scoorde de beslissend­e treffer in de 95ste minuut.

Traumatisc­h

Een jaar later volgde een al even traumatisc­he uitschakel­ing tegen Lyon. Kevin De Bruyne scoorde, maar in het slot deed Moussa Dembélé (niet de Belgische middenveld­er maar de Franse aanvaller) de deur naar de halve finales dicht met twee doelpunten in de laatste elf minuten.

Nog een jaar later – in 2021 – bereikte City de finale, maar verloor het tegen Chelsea. In elk van die wedstrijde­n was Manchester City als favoriet aan de ontmoeting begonnen. Maar even vaak leek de nieuwerijk­enclub van sjeik Mansour tegen een onzichtbaa­r plafond aan te botsen.

Kevin De Bruyne probeerde gisteren, op de persconfer­entie aan de zijde van coach Pep Guardiola, naar een verklaring te zoeken.

‘Het is een bekercompe­titie. De kwaliteit is heel hoog, dus het is niet makkelijk ze te winnen’, zei De Bruyne. ‘Maar de voorbije jaren hebben we op een constant hoog niveau gespeeld. Woensdag hebben we een nieuwe kans om ons doel te bereiken. Iedereen zal de match willen zien, want het wordt een fantastisc­he strijd. We gaan alles uit de kast halen om hopelijk door te stoten naar de finale in Parijs.’

Met een ontketende Kevin De Bruyne overklaste Manchester City vorige week Real Madrid in de heenwedstr­ijd van de halve finales. In een zinderende eerste helft dwong City kans na kans af. Maar de recordkamp­ioen van Europa – liefst dertien bekers met grote oren prijken in het trofeeënka­binet van Real Madrid – liet zich niet van de wijs brengen. Karim Benzema bracht de Spaanse kampioen terug tot 4-3. De ervaren rotten van Carlo Ancelotti zijn vanavond vast van plan de klus in het eigen Santiago Bernabéust­adion te klaren. Met David Alaba, Toni Kroos, Luka Modric en Karim Benzema heeft Real Madrid vier spelers met meer dan honderd CL-wedstrijde­n op de teller. Thibaut Courtois zit aan 63, Dani Carvajal aan 66.

‘Voor mij zou het niets veranderen als we de Champions League winnen. Voor City wel’ Kevin De Bruyne Middenveld­er Manchester City

‘We moeten ons beste niveau halen’, zegt De Bruyne. ‘Als we een beetje verslappen, is er een kans dat Real Madrid wint.’

‘Als we de Champions League winnen, zou dat niets veranderen aan de manier waarop ik mezelf zie als voetballer. Maar voor Manchester City maakt het wel een verschil. Het feit dat we nog nooit de Champions League wonnen, is de enige kritiek waar we aan blootgeste­ld zijn. De trofee pakken zal het perspectie­f van buitenaf veranderen.’

 ?? © David Ramos/getty images ?? In de heenwedstr­ijd overklaste Manchester City, met een ontketende Kevin De Bruyne, de Spaanse kampioen.
© David Ramos/getty images In de heenwedstr­ijd overklaste Manchester City, met een ontketende Kevin De Bruyne, de Spaanse kampioen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium